E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİnsanlık tarihinde bir ilk!---

İnsanlık tarihinde bir ilk!

İnsanlık tarihinde bir ilk!
12 Kasım 2014 - 19:45 borsagundem.com

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bugün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi başardı

Tarihi dönemeç...  Uzay aracı Rosetta başardı, hayatın oluşumuna dair ipuçları aranacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, ”Rosetta” uzay aracı Ağustos’ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan uzay aracının iniş modülü Philae, kuyruklu yıldıza iniş yaptı.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan Andrea Accomazzo "iniş modülünü kuyruklu yıldızın üzerinde görüyoruz" açıklaması ile inişin başarılı olduğunu, insanoğlunun dünyadan 500 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza iniş yaptığını duyurdu.

TARİHE GEÇECEK MESAJ
Philae iniş modülü de, Twitter hesabı üzerinden tarihe geçecek şu mesajı attı: "Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P"

Philea uzay sondasından 11:30’da bırakıldı, 14:00’te ise araçtan ilk sinyal alındı. 
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri ve tüm dünya insanlık için büyük önem taşıyan bu olayı heyecanla bekledi. Philea TSİ 18:00 sularında kuyruklu yıldıza inişini gerçekleştirdi.  

Philea modülü, kuyruklu yıldızda kalmaya devam ederek 2015 yılına kadar bilgiler toplamaya devam edecek.

TARİHİ ÖNEM TAŞIYOR
Avrupa Uzay Ajansı’nın Darmstadt’daki üssünden takip edilen tarihi olayda Rosetta’nın yıldıza inerek modülün uydusundan ayrılmasının ardından ilk sinyaller alındı. 1993 yılında onaylanan proje, dünyadan en uzak alana ve bir kuyruklu yıldıza gönderilen ilk uzay aracı olması bakımından tarihi önem taşıyor.

SIRLAR ÇÖZÜLECEK Mİ?
Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın "Aguilkia" adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor.  Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

İNSANLIK İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak  kabul edilen bu uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız, çok yakından  tanınmış olacak. Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu  cisme ulaşması 7 milyar kilometreden daha uzun bir yolculuk gerektirdi. 

Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler  alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı  bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması  bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)