E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'İnsan Kaynakları' rüşveti---

'İnsan Kaynakları' rüşveti

'İnsan Kaynakları' rüşveti
26 Nisan 2014 - 11:20 borsagundem.com

Amerikan hükümeti dev bankalara Çinli üst düzey devlet yetkililerine rüşvet verdikleri gerekçesiyle açtığı soruşturmayı derinleştiriyor.

Dev Amerikan banka ve şirketlerinin Çin'de devleti yönetenlerin çocuklarını rüşvetin bir parçası olarak üst pozisyonlarda istihdam etmesi giderek yayılıyor. Amerikan hükümeti bu konuda açtığı soruşturmayı derinleştirdi. Enerji sektöründen teknolojiye onlarca küresel şirketin soruşturma kapsamına girdiği konuşuluyor. Amerikan hükümeti dev bankalara Çinli üst düzey devlet yetkililerine rüşvet verdikleri gerekçesiyle açtığı soruşturmayı derinleştiriyor.
Reuters'in dört kaynağa dayandırdığı habere göre dev bankalar ve şirketler Çinli devlet görevlilerine rüşvet vermelerinin yanı sıra bu görevlilerin çocuklarını bankalarda üst düzey pozisyona getirmeleri, ABD yetkililerinin harekete geçirdi. Soruşturma sadece bankalar üzerinde de yoğunlaşmıyor. Enerji, telekomünikasyon ve tüketici ürünleri sektörlerinde küresel şirketlerin Çinli üst düzey resmi yetkililerin çocuklarını aynı şekilde yönetici pozisyonunda istihdam edildiği tespit edildi.

ÜNLÜ ÇİP ÜRETİCİSİ DE VAR

İsmi geçen şirketler arasında çip üreticisi Qualcomm da bulunuyor. Qualcomm Çinli yetkililere rüşvet vermek ve rüşvetin parçası olarak Çin'in kamu şirketlerinin yöneticilerinin çocuklarını "özel yöntemlerle" istihdam ederek avantaj sağlamakla suçlanıyor.
Soruşturmaya kaç şirketin dahil edildiği henüz açıklanmadı. Ancak onlarca küresel şirketin benzer uygulamalar yaptığı tahmin ediliyor.

JP MORGAN İLE ORTAYA ÇIKMIŞTI

Skandal geçen sene sonunda JP Morgan'ın Çin'in hükümet elitinin çocuklarını rüşvet amaçlı istihdam etmesi ile ortaya çıkmıştı. JP Morgan'ın banka içinde insan kaynakları departmanında bununla ilgili birim kurduğu bile ortaya çıkmıştı. Açılan soruşturma daha sonra 5 bankaya yayılmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı26 Nisan 2014 20:56

    Bizde birde şu durum var. Biz o üniversitenin mezunlarını almıyoruz, biz o görüşten insanları almıyoruz v.s. Gerçekten çol ilginç geldi. Daha üst düzeylere gelince nereden mezun olduğun da önemli değil. İstersen MIT mezunu ol oradan sonrası malesef sır.

  • bu mu rüşvet26 Nisan 2014 14:04

    bu tip şeylere rüşvet demek bizim gibi ülkelere zarraba resmen hakarettir

  • Siz duymuşsunuz, bizler yaşadık.26 Nisan 2014 13:31

    benzeri bizim ülkemizde var. Halka açık bir şirket, aşiretinde çalıştırmadıkları tüm akrabalarını şirkette çalışmadan maaşa bağlayarak gider yazıyor. zarar açıklıyor. Halka açık diğer ortakların hakkını nitelikli hırsızlık yöntemi ile çalıyor. Çok ütopik yöntemler değil mi. İşte ülkemizde bunlar da var. araştırın..

  • aliveli..26 Nisan 2014 13:11

    demekki neymiş.rüşvet heryerde varmış...ne abd si ne ab si...