E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto Paralarİnsan hakları örgütleri Bitcoin’i savundu---

İnsan hakları örgütleri Bitcoin’i savundu

İnsan hakları örgütleri Bitcoin’i savundu
08 Haziran 2022 - 16:21 borsagundem.com

ABD Kongresi’nde kripto para düzenlemelerine ilişkin kritik tartışmalar devam ediyor. İnsan hakları örgütleri finansal sistemi zor durumda olan ülkelerde kripto paraların insanlara sağladığı güvenceye dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta önde gelen teknoloji uzmanları ABD Kongresi’ne gönderdiği bir mektupta kriptonun çok riskli ve kanıtlanmamış bir varlık sınıfı olduğunu belirtilmişti. Dünyanın dört bir yanından insan hakları savunucuları ise ABD Kongresi’ne gönderilen başka bir mektupta dijital varlıkların gerekliliğini savundu. Mektupta, “yerel para birimlerinin çöktüğü, parçalandığı veya dünyanın geri kalanıyla bağlantısının kesildiği” ülkelerde dijital varlıklara erişimin sağladığı avantajlara dikkat çekildi.

CNBC’nin haberine göre, 20 farklı ülkeden yaklaşık 21 insan hakları destekçileri mektupta Bitcoin’e ve sabit coin’lere güvendiklerini açıkladı. Dijital varlıkların “otorite rejimler veya istikrarsız ekonomiler içerisinde yaşan onlarca milyon insana” banka denetimine girmeden kripto para ticareti yapma imkanı sağladığı belirtildi.

Söz konusu mektuplar ABD Kongresi’nin dijital varlıklar hakkında düzenlemeleri içerecek yasa tasarısını tartıştığı sırada geliyor. ABD senatörleri Cynthia Lummis ve Kristen Gillibrand kripto piyasalarında bir düzenleyici çerçeve oluşturmak amacıyla Salı günü bir taslak metin açıklamıştı. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD'deki düzenlemeler dünya ekonomi iklimi ve standartlar konusunda belirleyici olduğundan Washington’ın ortaya koyacağı kararların dünya çapında büyük yankı oluşturması bekleniyor.

Kripto varlıkların ticaret ve spekülatif yatırımların ötesindeki kullanımları son dönemde Bitcoin ve kripto para birimlerinin finansal sisteme yönelik faydalarının da tartışılmasına sebep oldu. Sayısız ülkeden on milyonlarca dolar kripto ödemeleri üzerinden Ukrayna’ya gönderilerek Rusya’ya karşı savunmada Doğu Avrupa ülkesine destek sağladı.

Bu arada birçok Ukraynalı kripto varlıklarını soğuk cüzdan teknolojisiyle USB belleklerine saklayarak ülkeden kaçışlarını sağlayabildi. Benzeri bir durum Ağustos ayında Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ve bankaların kapatılması sırasında da görülmüştü.

Kongre’ye gönderilen mektupta, “Bitcoin açık ve izne dayalı olamadığından finansal katılım ve güç sağlıyor” denildi. İnsan hakları savunucuları, “Biz sektör finansörleri veya profesyonel lobici değil insan hakları ve demokrasi savunucularıyız. Bitcoin’i diğer seçenekler tükendiğinde insanlara destek olmak için kullandık” ifadelerine yer verdi.

Mektupta Nijerya ve Arjantin gibi yerel para birimleri düzgün bir biçimde çalışmayan ülkelere de dikkat çekildi. Bu ülkelerde bireylerin ademimerkeziyetçi dijital para birimlerindeki görece istikrara ihtiyaç duyduğuna işaret edildi.

Geçtiğimiz hafta Kongre’ye gönderilen mektupta ise teknoloji uzmanları tamamen farklı bir hikayeyi savunuyordu. Mektupta insanların “blok zincir teknolojileri ve kripto varlık yatırımları ile ilişkili” artan sayıda felakete şahitlik ettiği belirtilmişti. Teknoloji uzmanları bu felaketleri “kullanıldığı amaç için inşa edilmemiş ve büyük ölçekli ekonomik faaliyetlere yapısı gereği asla uygun olmayacak bir teknolojinin kaçınılmaz sonuçları” olarak açıklamıştı.

Kripto varlıkları savunan mektubun imzacıları arasında bulunan, İnsan Hakları Vakfı’nın (Human Rights Foundation) Baş Strateji Sorumlusu Alex Gladstein kripto karşıtı mektubu yayınlayan 23-25 kişinin Avrupa’da veya ABD’de yaşayan “dolarlarıyla ve eurolarıyla keyif çatan” insanlar olduğunu söyledi.

Gladstein gerçekte ise Bitcoin’in ve sabit coinlerin Lübnan ve Venezuela gibi ülkelerde bireyleri gerçek anlamda insani felaketlerden koruduğuna dikkat çekti.

Gladstein, konuyla ilgili röportajında, "Bitcoin'in küresel etkisini anlamadıkları için kripto karşıtı mektubu yazan 25 teknoloji uzmanını neredeyse mazur bile görebiliriz" dedi.

Kripto karşıtı mektubun 25 imzacısından birisi de bir dönem Amazon’de kıdemli mühendis olarak çalışan Tim Bray. Teknoloji uzmanı kripto varlıkların iki büyük sorunu olduğunu söyledi. Bunlardan birincisi teknolojinin “çok iyi durumda olmaması” ve ikinci olarak da NFT’lerin “ponzi” şeması ile olan benzerlikleri.

Ancak Gladstein ve diğer kripto yanlısı imzacılar bu perspektifin Batı'daki insanlardan geldiğini söylüyor. Kripto destekçilerine göre söz konusu mektuba imza atanlar “parasal sömürgeciliğin dehşeti, kadın düşmanı mali politika, dondurulmuş banka hesapları, sömürücü havale şirketleri ve küresel ekonomiye bağlanamama” gibi sorunların hiçbirine maruz kalmadılar.

Gladstein, "Kongre, Amerikalıların Bitcoin kullanma yeteneğini kısıtlamak istiyorsa, bunun dünya çapında ona güvenen milyonlarca insan için önemli olumsuz etkileri olacağını bilmesi gerekiyor" dedi.

Kripto paralarda sert düşüş sonrası toparlanma

 

Dünya Bankası'ndan resesyon ve stagflasyon uyarısı

 

Spekülatif hisselerde açığa satış baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)