E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİnşaat sektörü için yeni paket hazırlanıyor---

İnşaat sektörü için yeni paket hazırlanıyor

İnşaat sektörü için yeni paket hazırlanıyor
04 Kasım 2018 - 08:28 borsagundem.com

Hükümet, inşaat sektörü için yeni paket hazırlıyor. Bu ay tamamlanması gereken paketle stok sorunu çözülecek. Stoktaki konutlar bir fona alınacak. Daha sonra tahvil veya sukuk çıkarılarak satılacak.

Hükümet, ekonominin lokomotifi inşaat sektöründeki stok sorununa el atıyor. Edinilen bilgilere göre, bu ay gayrimenkul sektörü için yeni bir paket açıklanacak. Sektördeki konut stoku için varlık havuzu oluşturulacak. Stokların kurulacak bir fon üzerinden menkulleştirilmesi planlanıyor. Emlak Bank bünyesinde kurulması planlanan fona firmaların konut stokları eklenecek. Daha sonra sukuk ya da tahville bunların menkulleştirilmesi sağlanacak. Gayrimenkullerin ise çeşitli kampanyalarla tüketiciye sunulacağı belirtiliyor.

65 BİN MARKALI KONUT STOKU

Peki ülke genelinde ne kadarlık stok var? Uzmanların verdiği bilgiye göre, inşaatı biten konut sayısı 1 milyon. Bunların yüzde 20'si kentsel dönüşüm projesi. Yani sahibi belli, satılmayacak. Bunun dışında satışa açık 800 bin konut olduğu belirtiliyor. Ayrıca 1.5 yıl içinde bitecek 1 milyon konut da var. Sektörün yıllık birinci el satışı ise 650 bin. İstanbul'da yaklaşık 187 bin inşaatı bitmiş, satış bekleyen konut bulunuyor.
Bu konutların yaklaşık 65 bini derneklere üye markalı gayrimenkul geliştiren firmaların bünyesinde bulunuyor. Bu konutların bir kısmının havuza dahil edileceği belirtiliyor.

ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTIYDI

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapılan toplantının son derece verimli geçtiğini belirterek, şunları söyledi: "Bakanımız sektörün meselelerine çok hâkim. Kendisinin sektörümüze desteği tam. Enflasyonla mücadele programına biz de destek veriyoruz." GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise İstanbul Finans Merkezi'nde inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bakanımıza finans merkezindeki çalışmalar hakkında da bilgi verdik. Yol haritamızla ilgili görüş aldık. Kendisi gerekenlerin süratle yapacağı bilgisini verdi" diye konuştu.

YURTDIŞINDA SATIŞ OFİSLERİ AÇILACAK

Pakette inşaat sektörünün yabancıya ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik konut satışını yıllık 10 milyar doların üzerine çıkarması için yapılacak çalışmalar da bulunuyor. Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilciliklerinin Türkiye'deki yatırım avantajlarını anlatmak ve özellikle hedef pazarlarda ülkeyi tanıtmak için yapacağı organizasyonlara hükümetin destek vereceği belirtiliyor. Özellikle Körfez ülkeleri, Irak, İran ve Türk Cumhuriyetleri gibi yoğun satışın yapıldığı ülkeler ile Avrupa'da yaşayan Türkler'e yönelik tanıtım çalışmaları düzenlenmesi, hedef pazarlarda satış ofislerinin açılması amaçlanıyor.

ORTA GELİRLİYE ÖZEL KONUT YAPILACAK

Paket, orta ve uzun vadede inşaat sektörünü orta gelir kesim için üretime yönlendirecek adımları da içeriyor. Devreden KDV ve devam eden inşaatlardaki KDV yükünün azaltılması ile finansman çözümlerinin de paket içinde yer alacağı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selim06 Kasım 2018 14:52

    Yorum ile haber arasında bir bağ kurmak zor. Malum 17 Ağustos depremi olduktan sonra konutların sağlıklı yapılması zorunluluğu var. Türkiye mevcut konut stokunu daha sağlıklı yapmak zorunda. Bu bağlamda inşaat sektörüne olan eleştirileri anlamak zor. Markalı konutları almayın. Markasız konut dediğiniz zaman da fiyatlar pahalı değildir. Borsada GYO sektörüne bakılırsa öyle uçan kaçan pek yok. Hatta kelepir hisseler var. EKGYO ya bakılırsa alanlar ciddi zararda. Diyeceğim inşaat sektöründe yatırım yapanlar köşe olduysa bu GMYO ların hali ile bağdaşan uyuşan bir yanı yok. Hangi Türkiyeye bakıldığı önemli.

  • 1Borsacı04 Kasım 2018 21:57

    Sayılamayan konutların devlet tarafından satın alınması ekonomiyi canlandırmaz. Yeni inşaaat yapılır ise canlanır. Yeni inşaata da ihtiyaç olmadığına göre arz talep  ile piyasa dengelenmeli. Kaynaklar daha verimli alanlara yönelmeli. Güneş ve rüzgar enerjisi olabilir, Gölet ve sulama kanalı sefernerliği olabilir. Enerji ve tarımda verimlilik artışı lazım.

  • BORSACI 04 Kasım 2018 20:40

    SON 20 YILDAN BERİ PARA SADECE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DÖNÜYORDU PATRONLAR KATLAMALI ZENGİN OLDU ÜLKE EKENOMİSİNİNDE BU DURUMA DÜŞMESİNİN SEBEBİDE İNŞAAT SEKTÖRÜ PARAYI TAŞA TOPRAGA GÖMDÜK YATIRIMCI KAZANMADI BORSADAKİ TÜM GYO ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPAN BATTI AZILI DOLANDIRICI PATRONLARI BU SEFERDE DEVLET DESETEKLEYECEK ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN OYSAKİ BATAN BATSIN BELKİ DAHA İYİLER GELİR ANLAYIŞIDA OLMALI.

  • KILIÇ04 Kasım 2018 20:33

    BATAN BATSIN YENİSİ GELSİN ANLAYIŞI OLMALI MALESEF HÜKÜMETİMİZDE ÜLKE EKENOMİSİ NE OLURSA OLSUNDA ŞİRKETLERE BİR ŞEY OLMASIN ANLAYIŞI VAR .

  • pahali04 Kasım 2018 18:43

    ev fiyatlarinin %30 geri gelmesi gerek gercek fiyatini bulmasi icin.....

  • Kenyalı04 Kasım 2018 16:50

    Inşaat sektörünü faziletin düşmesi ile canlandırırsınız gerçekçi projeler üreterek olur diğer türlü olmaz! Satılmamış olan binlerce belkide Onbinlerce şıfır daire var!!

  • Vatansever04 Kasım 2018 15:10

    Arsayı yüzde elli ve daha fazla oranla alırken aklınız neredeydi 80 li yıllarda arsayı müteahhit yüzde 20/25gibi oranla alıyordu

  • Wonderful life04 Kasım 2018 13:53

    Müteahhit para kazanınca karını halkla paylaşıyormuydu işine gelince yuzde ikiyuz kar yaparken serbest piyasa batınca devletim kurtar beni

  • bürokrat04 Kasım 2018 13:25

    öncelikle inşşat sektörünün canlanmasını için konut faizlerinin 1 lerin altına çekmek lazım..faziler düşük olacak ki adam ev alsın..bu fazilere ev alınmaz güzel kardeşim

  • Mustafa04 Kasım 2018 12:51

    İnşaatınoz batsın iyi yapında kim alabilecek bunları herşey yapmayla olsa satılan evlerin yarıdan fazlası banka kredisi kim alır hangiz kerz o fazile ev alır