E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere'de enflasyon son 10 yılın zirvesinde---

İngiltere'de enflasyon son 10 yılın zirvesinde

İngiltere'de enflasyon son 10 yılın zirvesinde
15 Aralık 2021 - 14:57 borsagundem.com

İngiltere'de enflasyon Kasım ayında yıllık bazda yüzde 5,1 olarak açıklandı. Bu, Eylül 2011'den bu yana kayda geçen en yüksek enflasyon oldu. Ekim ayında aynı oran yüzde 4,2 olmuştu.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), enflasyonun, beklenti olan yüzde 4,7'yi aşmasını ulaşım ve enerji fiyatlarındaki yükselişe bağladı.

ONS baş ekonomisti Grant Fitzner; yakıt, enerji, giyim ve ikinci el araba fiyatlarının enflasyon artışında en büyük etkenler olduğunu, hammadde maliyetlerinin de önemli ölçüde arttığını söyledi.

İngiltere'de Kasım ayında benzinin litre fiyatı yaklaşık 1,46 sterlin (1,93 dolar) ile rekor düzeye yükseldi. Tedarik zincirlerindeki sorun nedeniyle yeni otomobil üretiminin sekteye uğramasıyla ikinci el arabaların fiyatı da arttı.

ABD'de de Kasım ayına ilişkin enflasyon oranı yüzde 6,8 ile Haziran 1982'den bu yana kayda geçen en yüksek oran olmuştu.

Enflasyonun, İngiltere Merkez Bankası'nın yıllık yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyretmesi, faiz oranlarının artırılıp artırılmayacağı tartışmalarının yoğunlaşmasına neden oldu.

IMF'den İngiltere Merkez Bankası'na 'Harekete geç' çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2022 yılı başlarında enflasyonun yüzde 5,5'e tırmanarak son 30 yılın en yüksek düzeyine ulaşacağını belirterek Merkez Bankası'na harekete geçme çağrısı yaptı.

Ancak İngiltere Merkez Bankası, Omicron varyantının ekonomiyi ne şekilde etkileyeceğine dair henüz veri oluşmadığı gerekçesiyle faiz oranlarını artırma baskısına karşı direniyor.

Pantheon Macroeconmics'ten ekonomist Samuel Tombs'a göre, enflasyon İngiltere Merkez Bankası için "rahatsız edici düzeyde yüksek" ama bankanın yarınki toplantısında faiz oranlarına dokunulması beklenmiyor.

KPMG danışmanlık şirketinden ekonomist Yael Selfin de İngiltere Merkez Bankası'nın bu toplantıda "Bekle ve gör tutumu benimseyeceği" kanısında.

IMF'den İngiltere'ye Omikron'a karşı planlama tavsiyesi

 

İngiltere'de istihdam rekor sayıda arttı

 

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI15 Aralık 2021 18:26

    ABD ve diğer bir çok ülke başta Türkiye de dahil olmak üzere pandemi bahanesi ile aşırı miktarda karşılıksız para bastılar. ABD deki enflasyonun nedeni bu, ama bizde para gerçekten pul oldu, kendi paramızı kağıt haline getirdik. Kripto denilen zırvaya tüm dünyanın sessiz kalmasının bir nedeni de bu karşılıksız paralar. Bir gün gelecek bu uyduruk ve hiç bir varlık değeri olamayan şifreler ''Ne oluyoruz?  Bunlar nedir?'' denilerek ortadan kaldırılacak.

  • Kaçkar KAPLANI15 Aralık 2021 21:39

    Bu sistem devletler ve bankalar eliyle yasal olduğu sürece sıkıntı yok. Benim itirazım blok zincir adı altında önüne gelenin bu sistem üzerinden insanların parasının üzerine oturması ve hiçten milyardere yükselmesi. Bunun binlerce örneği var. En basitinden futbol takımları için üretildiği söylenen tokenler. Bu tokenler sözde şifreleniyor, kripto borsacısı 1 lira misal değerle satıldığını söylediği tüm tokenlere el koyuyor, sonra açılışta 1 liralık tokeni 100 liraya pro diye satıyor sonrada elindekileri satana kadar fiyatı aşağı basıyor, daha neler neleer. Bunlar kontrol altına alınmadıkça ve önüne gelen şifre ürettikçe bu iş bir zırvadır. Yoksa ben teknik yönüne karşı değilim. Sadece iyi bir bilgi-işlemci züğürtte şifre çıkarıp milletin emeğini hiç yapabiliyor. Kripto borsası adı altında her türlü dalaverayı çevirebiliyor.

  • : )15 Aralık 2021 20:47

    kriptolar geleceğin bankaları olacak. Sen x bankasından kredi çekemez iken, bazı kripto borsalarında teminatlı para çekebileceksin. belkide çok daha ucuza. Televisyon ekranındaki tabeladan iabret değil kripto. Televizyonda nba maçlarını canlı vr gözlüğünle izleyecek, istersen televizyonda haberleri canlı vr gözlükle izleyebileceksin. Evinde vr olarak sohbet edebileceksin. Konserlere gideceksin. ayakkabını alacaksın. kriptolar gelecek. evinden kahvenden dışarı çık artdık. kocaman dünya var

  • Mucise Reis ;)15 Aralık 2021 17:01

    Yurtdışında 1 aylık maaşın ile otomobıl alıyorsun. motorsıklet alıyorsun. Türkiyede bir işçi yemeden içmeden biriktirse, otomobılı almak için  65 maaş harcar... yanı 65 ay demek. o tarihe gelıncede otomobıl fıyatı artar: )) ekstradan bir 10 ay daha çalışır :D Avrupa da açlık yok. Müslümanlık yokluk gormek, fakirlik tatmak densede, avrupada müsluman olsanda Devlet kiranı oduyor. 1 yılda 1 kere tatılını 15 gun ayarlıyor senı gonderıyor taile. erzak verıyor. öğrencilere ücretsiz yemek verıyor. öğrenci olupda 1 kişi aç kalamaz avrupada, bir öğrenci barınamıyorum açıkdayım diyemez. avrupa ile kıyaslanacka ulke değiliz. anca afrıkada su kuyu açanlar, okula yalın ayak koşarak giden asya ulkeleri ile kıyaslanır şukur dedirtirler : ))  uyuyanlar uyanan kadar böyle... not: avrupada,  1 saat çalışan işçi  4kg et alabılıyor :D  15 litre sütü 1 saat çalışacak alabılıyor enflasyon var ama böyle : ))) 

  • EKRİST15 Aralık 2021 15:22

    Acaba kemal ve meral in haberleri varmıdır.

  • Ahmet 15 Aralık 2021 16:12

    Al işte harbi mal yalakaliği yapacağım di-ye başka ülkede ki 5.1 açıklanan enflasyon haberi ne yorum yapıp kendi ilkesinden bir haber olan sığır....

  • insan15 Aralık 2021 15:56

    bizde kaç acaba senin haberin varmı...