E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere Türkiye'nin yanında yer aldı---

İngiltere Türkiye'nin yanında yer aldı

İngiltere Türkiye'nin yanında yer aldı
15 Ekim 2019 - 14:12 borsagundem.com

Birleşik Krallık, Türkiye’ye silah satışını durdurma kararı alan Fransa, Almanya ve Hollanda’ya katılmayı reddetti

Birleşik Krallık hükümeti, Suriye’deki Kürt güçlere karşı askeri operasyon yürütmesi nedeniyle Türkiye’ye silah satışını durduran müttefiklerine katılmayı reddetti.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, pazartesi günü Türkiye’nin askeri harekatını oybirliğiyle “kınarken”, bu eylemin “tüm bölgenin istikrarını ve güvenliğini ciddi şekilde sarstığını” ve sivillere zarar verdiğini ileri sürdü.

Fakat Recep Tayyip Erdoğan hükümetine karşı AB çapında silah ambargosu konusunda uzlaşmaya varamayan Birlik, bunun yerine ülke bazında “güçlü” silah ihracatı kontrolü sağlanması gibi nispeten daha zayıf bir taahhütte bulundu.

Aralarında Almanya, Fransa ve Finlandiya’nın da yer aldığı Avrupalı bazı büyük ülkeler, Erdoğan hükümetine silah satışını durdurma hususunda tek taraflı söz vermişti.

Ancak dünyanın en büyük silah ihracatçılarından biri olan Birleşik Krallık, dikkati çekecek şekilde bu listede yer almıyor ve AB içinde ortak bir pozisyon oluşturmak için pazartesi günü yapılan dışişleri bakanları toplantısı sırasında başlangıçta Türkiye’nin kınanmasına karşı çıkmaları hoşnutsuzluğu artırdı.

Lüksemburg’da düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi (DİK) toplantısına katılmayan Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ı burada yardımcısı Andrew Murrison temsil etti.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Britanyalı üyeleri, Birleşik Krallık’ın silah ticaretini durduran müttefiklerine katılmamasını kınadı. “Ulusal düzeyde yasak getirenlerin sayısının arttığını” söyleyen İşçi Partili AP üyesi Jude Kirton-Darling, “Birleşik Krallık neden bu listede yer almıyor?” diye sordu.

AP Dış İlişkiler Komitesi’nin üyelerinden Liberal Demokrat Irina Von Wiese ise The Independent’a şu açıklamayı yaptı:

Birleşik Krallık, AB’nin geri kalanına gitgide ayak uyduramıyor. Onun yerine, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği müdahaleye ve Kürtlere karşı kanlı saldırısına AB’nin vereceği güçlü tepkiyi zayıflatmaya çalışıyor. Birleşik Krallık bakanları, Türkiye’nin IŞİD’in yeniden canlanması ve Rusya’nın ödüllendirilmesi riskini taşıyan eylemlerini kınamalı ve bu ülkeye silah ihracatını yasaklamayı hayata geçirmelidir.

AB dışişleri bakanları, üzerinde mutabakata vardıkları ortak bildiride şu ifadeleri kullandı:

AB, bazı üye devletlerin Türkiye’ye silah ihracatı izinlerinin derhal durdurulmasına yönelik aldığı kararları hatırlatır. Üye devletler, bölgesel istikrara dair 4. kriterin sıkı bir şekilde uygulanması dahil, silah ihracatı kontrolüne ilişkin 2008/944/CFSP ortak pozisyon hükmüne dayanarak Türkiye'ye silah ihracatı politikası hususunda güçlü ulusal pozisyonlar ortaya koyma taahhüdünde bulunur. Konsey'in ilgili çalışma grubu, bu meseleye dair üye devletlerin pozisyonlarını koordine etmek ve gözden geçirmek üzere bu hafta içinde toplanacaktır. 

Bakanların açıklamasında, Türkiye’nin askeri harekatının “daha fazla sivilin acı çekmesine, daha fazla kişinin yerinden edilmesine ve insani yardımlara erişimin ciddi şekilde engellenmesine neden olduğu” belirtildi. 

(The Independent Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sebati Simez15 Ekim 2019 17:40

    ingiltere esnek siyaset güdmek zorunda.ab ile pazarı darılınca yeni pazarlar lazım kendilerine.Türkiye de ekonomik alanda sıçrama aşamasında olması ingiltere nin iştahını kabardıyor.çünkü iktadar da RTE ve BAHÇELİ var.eğer iktidarda chp olsa bize asla destek olmazlardı.

  • : )15 Ekim 2019 15:33

    Ben bir gün bir arkadaşıma borç para verdim. Maaşlı iş yerinde çalışıyoruz işte. Durumu kötüymüş..iyiliğe iyilik ettim.. gün geldi adam işten çıkartılacak.. Tek ben savunuyor gördüm. Herkes kendi çıkmasın diye bir hedefe yöneldi. O hedefi tek savunan bendim. Neden? İşsiz kalırsa alacağımı alamam diye... İngiltere'de böyle bir durumda sanırım :D Ambargolar Türkiyeyi zorlarsa İngiliz para babaları alacaklarını garanti altına almak istiyor. Belki bazı imkanlarla Suriye'deki yapılanmada ortaklık kapacaklar.

  • Farklı15 Ekim 2019 17:19

    İngiltere, yani yahudi para/finans dünyasının sahipleri paralarını zaten alır. İngiltere Brexit ile birlikte doğu akdenizde TR ile planları var. Avrupa etkisini kaybederken onlar startejik Türkiye, Çin'in bir kuşak bir yol projesine hazırlanıyor.

  • Okie Dokie15 Ekim 2019 14:28

    Atom bombası da satsa keşke.

  • englısh man15 Ekim 2019 14:20

    england ın başka bir hesabı vardır. abd tavşana kaç derken, england tazı ya tut diyor.. bu işin içinde bir ingiliz çıkarı var..hem de çok derin..

  • dük15 Ekim 2019 14:45

    englandın çıkarı olduğunu söylemek için dahi olmaya gerek yok. dünyanın en iyi politikacıları, babamızın hayrına iş yapmayacak tabiki

  • ????15 Ekim 2019 14:20

    Finlandiyadan da mı silah alıyoruz?