E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere Merkez Bankası'ndan şaşırtan faiz kararı---

İngiltere Merkez Bankası'ndan şaşırtan faiz kararı

İngiltere Merkez Bankası'ndan şaşırtan faiz kararı
16 Aralık 2021 - 15:06 borsagundem.com

İngiltere Merkez Bankası(BoE), gösterge faiz oranını piyasa tahminlerinin aksine yükseltti. Banka varlık alım programında ise bir değişikliğe gitmedi.

BoE Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,10'tan yüzde 0,25'e çıkarıldı. Piyasalarda faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi bulunuyordu.

Omikron varyantının kamu sağlığı için yeni riskler yarattığını belirten BoE, yeni varyantın 2022 yılı ilk çeyreğinde ekonomik aktivite içinde risk yaratacağını öngördüğünü ifade etti. "İngiltere'de ekonomik aktivitenin Omikron'un ortaya çıkmasından ve yayılmasından etkilenmeye başladığına dair belli belirsiz bazı işaretler var" değerlendirmesinde bulundu.

BoE açıklamasında, yapılan tahminlerin enflasyonun kış aylarının büyük bölümünde yüzde 5 civarında kalmaya devam edeceğini ve Nisan 2022'de yüzde 6 civarında tepe yapacağını gösterdiğini de belirtti. 

Açıklamada, "Küresel ekonominin ve İngiltere ekonomisinin cari pozisyonu pandemi öncesi ile karşılaştırıldığında kayda değer şekilde farklı durumda" denildi. 

BoE, faizleri yükseltme kararı 1'e karşı 8 oyla alındı.

BoE, Varlık Alım Programında ise piyasaların beklentisi doğrultusunda değiştirmeyerek, 895 milyar GBP olarak bıraktı.

Programın 875 milyar GBP'lik kısmı tahvil, 20 milyar GBP'lik kısmı şirket tahvil alımından oluşmaya devam edecek. BoE'nin enflasyon hedefi yüzde 2,0 seviyesinde bulunuyor. Ülkede en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 5,1, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 4,0 olarak açıklanmıştı.

Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan indirdi

 

Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi?

 

AB 4,2 milyar euro ticaret açığı verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)