E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiltere halka arz piyasasında gergin bekleyiş---

İngiltere halka arz piyasasında gergin bekleyiş

İngiltere halka arz piyasasında gergin bekleyiş
06 Ekim 2020 - 15:55 borsagundem.com

ABD’de halka arzları kolaylaştıran özel amaçlı satın alma şirketleri yıllık 25 milyar dolar tasarrufla adeta patlama oluştururken İngiltere’de bu model işlemiyor. Bazı SPAC yatırımcıları hala 2007 yılından kalma yatırımlarını geri alabilmeyi bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra borsası (LSE) halka arz piyasasının açılması için “açık çekli şirketler” olarak da adlandırılan özel amaçlı satın alma şirketlerini (SPAC) ikna etmeye çalışırken ABD’de ise bu piyasa ciddi bir yükseliş gerçekleşiyor.

Bu yıl ABD’de şimdiye kadar SPAC hisselerinde özel şirketlerin satın alınması ve borsaya entegre edilmesi için 48 milyar dolar toplandı. Bu miktar ABD’de geçen yılki miktarın üç katından fazla. İngiltere’de 2020 yılında SPAC’lar için biriken miktarsa sıfır.

ABD’de momentumun yükselmesiyle ve Londra’da halka arzların sınırlık kalmasıyla LSE İngiltere’de endüstrinin yeniden iyi anlaşmalara nasıl ulaşabileceği konusunda erken aşamadaki görüşmelere başladı.

Financial Times’ın haberine göre konuya ilişkin bilgi sahibi ismini vermek istemeyen bir kaynak LSE görüşmelerin için, “Bankalar ABD’de devam eden büyük faaliyetleri izleyerek ‘burada da taklit etmek mümkün olabilir mi?’ diye düşünüyorlar. Oldukça ilgililer” ifadelerine yer verdi.

SPAC’ler nasıl çalışıyor?

SPAC’ler ABD’de 2017 yılından bu yana yatırımcıların düşük faiz oranları döneminde para kazanma yöntemleri aramasıyla popülarite kazandı. Anlaşmalar, halka açık piyasaların ek güvenliği ve likiditesi ile özel sermaye tarzı anlaşmalar arayan yatırımcılar için de cazip görünüyor.

Paravan şirketleri desteklemenin doğasında olan belirsizliğe ve 2008 Finansal Krizi’nden sonra bir dizi yüksek profilli başarısızlıkla lekelenen bir ünlerine rağmen, ABD SPAC’leri yatırımcılar için nispeten düşük risk taşıyor. Hissedarlar sponsorun hedef şirketini onaylayıp onaylamama konusunda oy kullansa da hedef şirket onaylansa da onaylanmasa da paralarını geri alabiliyorlar.

İngiliz SPAC yatırımcıları paralarını kaptırıyor

İngiltere’de ise SPAC yatırımları daha büyük bir risk taşıyor. LSE’de genellikle, hissedarlar hedef şirketlere oy kullanmıyorlar veya fonlarını bu kadar kolay harcamıyorlar, ancak sponsor şirketler her iki özelliği de dahil etmeyi seçebilirler. Yatırımcılar genellikle paralarını ancak belirtilen süre içinde, genellikle iki yıl içinde bir satın alma yapılmazsa geri alırlar.

İngiltere merkezli hukuk firması Winston & Strawn’ın Ortağı Paul Amiss SPAC modelleri için, "Bu modele bakan bir İngiliz kurumsal hissedarıysanız, ABD modelinin ne olduğunu bilseniz de bilmeseniz de ekibi iyi tanınan süperstarlar tarafından yönetilmedikçe size hiçbir şekilde cazip görünmeyecektir" ifadelerinde bulunuyor.

Bir İngiliz SPAC şirketi bir firma satın alırsa işlem geriye yönelik satın alma olarak sınıflandırılır ve SPAC hisseleri askıya alınır. Mali düzenleyiciler tarafından belirlenen bu kurallarla anlaşma açıklamaları kamuyla paylaşılana kadar ticaret yapılamaz ve bunun için de bir son tarih yok. Bu durum SPAC bir satın alma ve hisse satışı isteğini desteklemeyen yatırımcıların paralarının uzun bir süre kilit altında kalması anlamına geliyor. 2017 yılından bu yana listelenen bazı SPAC’ler halen askıya alınmış durumda.

SPAC yatırımları korkutuyor

Bu daha az yatırımcı dostu piyasa ortamı, en iyi bağlantılı ve en güvenilir sponsorlar hariç bütün şirketlerin başarıyla fon toplamasını ve firmaların Londra’da halka açılmasını zorlaştırdı.

Citi'nin İngiltere sermaye piyasaları başkanı Patrick Evans, İngiltere'de bir SPAC hissesini hayata döndürmenin "mevcut kurallara göre yapılması inanılmaz derecede zor" olduğunu ifade ediyor.

Yatırımcılar satın almak için tamamen yönetim ekibini destekleyecek bir sponsor şirket arıyor ve çoğu bu nedenle muhtemelen bu şirketlerle satın alım işleminden önce oluşacak iyi ilişkilere sahip olmayı arzuluyor. İngiltere merkezli hukuk firması Goodwin’in Özel Sermaye Uygulaması Ortaklarından Carl Bradshaw, birçok SPAC’in konuşulmasına rağmen başarılı bir anlaşma çıkaramadığını belirtiyor.

Çözüm düzenlemelerin hafifletilmesi mi?

Londra’ya daha fazla SPAC firmasının cezbedilmesi ise hem LSE’nin hem de diğer piyasa oyuncularının ele almaya istekli olduğu bir sorun. Zira ABD’de yüksek seviyelerde başarı gösteren SPAC şirketlerinin İngiltere’de neden başarılı olmadığı merak ediliyor.

Analistler İngiltere’deki SPAC kurallarında yapılacak değişikliklerle hisselerin askıya alınması şartının kaldırılmasının yardımcı olacağını düşünüyor. İngiltere piyasa düzenleyici kurumu FCA ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

LSE’den yapılan açıklamada ise, “Hissedarlarla ve Londra borsasını tedarikçiler ve yatırımcılar açısından rekabetçi ve cazip kılmaya çalışan piyasa düzenleyicileriyle devamlı diyalog halindeyiz” denildi.

Bazı İngiliz yatırımcılar henüz SPAC modeli konusunda rahat değil. Arbuthnot Latham'ın Yatırım Birimi Eş Başkanı Gregory Perdon bu model için, "Gerçekten çok iyi bir geçmişleri var. Fakat genel olarak, bu alanda yatırım yapma fırsatını reddetme eğilimindeyiz. Neye sahip olacağımızı bilmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Goodwin'den Bradshaw, İngiltere'deki SPAC şirketlerindeki bir dizi başarısızlığın muhtemelen Avrupa pazarındaki işlem eşitsizliğinin ABD'ye kıyasla ön planda olması nedeniyle gerçekleştiğini belirtiyor.

Uzmanlar, ABD'nin İngiltere ile karşılaştırıldığında daha fazla SPAC uzmanlığına ve daha derin ve riskten kaçınan bir yatırımcı tabanına sahip olduğunu ve bunun da ilgili modele yardımcı olduğunu söylüyor.

Bradshaw, İngiliz SPAC firmalarının daha yatırımcı dostu hale gelse bile, etkinliğin ABD seviyelerine ulaşamayabileceğini de sözlerine ekledi. Bradshaw İngiltere’deki jüri sisteminin başka sorun oluşturacağını düşünüyor.

Wall Street yatırımcıları diken üstünde

 

Morgan Stanley: Piyasalardaki yeni normale alışın

 

Borsalar siyasi belirsizliklerin hafiflemesiyle yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)