E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiltere halka arz kurallarını yeniliyor---

İngiltere halka arz kurallarını yeniliyor

İngiltere halka arz kurallarını yeniliyor
03 Mart 2021 - 12:44 borsagundem.com

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak teknoloji şirketlerinin halka arzlarını Londra’ya çekmek için borsa kurallarını değiştiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de yapılan bütçe görüşmelerinin ardından İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak Jonathan Hill tarafından kaleme alınan ve borsalardaki listeleme kurallarının esnetilmesini öneren yazıyı yayınlayacak. İngiltere New York’ta bulunan Nasdaq endeksine meydan okumak ve halka arzlarını gerçekleştirmek isteyen teknoloji şirketleri için bir merkez haline gelmek istiyor.

Birçok teknoloji şirketinin kurucusu Londra’nın borsa kurallarını çok katı buluyor ve yatırımcıların çok fazla kontrol sahibi olmasını istemiyor. Teknoloji şirketlerini memnun etmek için, Hill tarafından kaleme alınan rapor iki kademeli hisse yapısını önererek, şirket kurucularının kurumsal satın alımlar gibi konularda verilecek kararlarda belirleyici oya sahip olmalarına imkan tanıyan bir kural değişikliği tavsiyesinde bulunuyor.

Avrupa Birliği’nin Finansal Hizmetler Eski Komisyon Üyesi Hill, aynı zamanda halka arz edilmesi gereken hisse sınırının %25’ten %15’e düşürülmesini tavsiye ediyor. 

Bazı şirketler, satışa çıkarılması gereken hisse miktarının en az tüm hisselerin dörtte biri olması nedeniyle, halka arzlarını Londra’da gerçekleştirmekten kaçınıyor. Rapor aynı zamanda özel amaçlı satın alım şirketlerinin (SPAC) de Londra’ya yönelmesi için kuralların esnetilmesi gerektiğini öne sürüyor.

SPAC şirketleri yatırımcılardan para toplayarak borsalarda halka arzını gerçekleştiriyor ve daha sonra satın alım için bir şirket arayışına giriyor. Bu şirketler geçtiğimiz yıl finansın en gözde alanlarından biriydi ancak SPAC çılgınlığının merkezi Londra değil, Wall Street oldu. Sunak, “Hill’den bu raporu yazmasını istedik çünkü cesur fikirlere ihtiyacımız vardı. İngiltere bir şirketi kurmak, büyütmek ve halka arz etmek için dünyadaki en iyi yerlerden biri ve Avrupa Birliği’nden ayrıldığımız için bu şöhreti desteklemekte kararlıyız” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu iş dünyasını canlandırmamız ve tüm şirketler için açık ve dinamik sermaye piyasaları sağlama konusunda dünya lideri olmaya devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

This Is Money’nin haberine göre, yapılan öneriler Londra’da, özellikle borsacılar ve bankacılar tarafından olumlu karşılandı.

Markets Analisti Neil Wilson, “bir süredir New York’a bakıyor ve soruyorlardı: ‘Bu hareketlilikten nasıl pay alabilirim?’” dedi. Açıklamasının devamında, “bu aynı zamanda teknoloji şirketlerinin daha hızlı borsalara girmesine de yardımcı olacak” ifadesini kullandı. 

Ancak diğerleri konuya daha temkinli yaklaşıyor. WH Ireland’dan Jasper Berry, “şirketler ABD’de listelenmeyi tercih ediyor çünkü çok daha fazla sermaye var - yatırımcılar teknoloji şirketlerine para yatırıyor ve daha fazla getiri elde etmek istiyor. İngiliz şirketlerine bu hep çekici gelecek” dedi.

Hill, aralarında Oaknorth ve Transferwise’ın da bulunduğu bazı İngiliz fintek şirketleriyle görüşerek, Londra’da halka arzın nasıl daha çekici hale gelebileceğini sordu. Hill, “yapılan öneriler İngiliz şirketlerine yatırımı teşvik ediyor ve teknoloji gibi inovatif büyüme sektörlerinin gelişimini destekliyor” açıklamasında bulundu.

İşte Warren Buffett'ın yıllık hissedar mektuplarından zengin olma konusunda 9 ipucu

 

Borsada kazanmanın püf noktası

 

Borsalarda dev rotasyon devam edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)