E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere gaz krizine çözümü ABD'de buldu---

İngiltere gaz krizine çözümü ABD'de buldu

İngiltere gaz krizine çözümü ABD'de buldu
08 Kasım 2022 - 09:15 borsagundem.com

Rusya'nın yaptırımlara karşılık uyguladığı gaz ambargosuyla bunalan İngiltere, yaklaşan kış öncesi ABD ile büyük bir gaz anlaşması yaparak arıyor

Yaklaşan kara kış, Batı dünyasını da kara kara düşündürüyor. Rusya'nın, Ukrayna'nın işgaline karşılık devreye sokulan yaptırımlara misilleme olarak gaz musluklarını kapaması Avrupa Birliği ülkelerini olduğu gibi İngiltere'yi de zora soktu. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, gaz krizini çözüm kapsamında yaptığı açıklamada ABD ile büyük bir tedarik anlaşması yaptıklarını açıkladı. 

Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, COP27 iklim değişikliği zirvesinin ardından ABD ile büyük bir doğal gaz anlaşmasını duyurmaya hazırlanıyor.

Haberde, İngiltere'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin önümüzdeki yıl yaklaşık 10 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sözü vermesini umduğu belirtilirken, anlaşmayla ilgili tartışmaların son aşamalarda olduğu ve bir veya iki hafta içinde bir duyurunun gelebileceği ifade edildi.

Ancak, kesin miktar üzerinde tartışmaların devam ettiği ve anlaşma duyurulduğunda belirli bir rakamın verilmemesinin mümkün olduğu da belirtildi. Telegraph'a göre, ABD şirketleri tarafından satılacak olan gazın ne kadarının bu kış İngiltere enerji sisteminde olacağı da belli değildi.

Bu yılın başlarında ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu enerji kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak için Avrupa Birliği'ne 15 milyar metreküp LNG tedarik etmeyi kabul etti.

Ofgem uyarıyı yapmıştı

İngiltere'nin enerji piyasası denetim kurumu (Ofgem), eylül ayında yaptığı uyarıda ülkenin bu kış doğalgaz arzı konusunda "önemli bir riskle karşı karşıya olabileceği"ni duyurmuştu. 

Ofgem'in 30 Eylül tarihli bir mektubunda ortaya çıkan ve ilk olarak The Times gazetesinin yayımladığı haberde, Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz ihracatını kısıtlaması nedeniyle tedarikçilerin, evlere ve iş yerlerine güvenli şekilde doğalgaz sağlayamaması durumunda "doğalgaz arzında acil durum" ilan edilebileceği bildirilmişti. 

Bunun da en büyük endüstriyel tüketicilerden başlayarak, bazı müşterilerden "geçici bir süre için doğalgaz kullanmayı bırakmalarının isteneceği" anlamına geldiği ifade edilmişti. 

Rusya'dan, İngiltere'ye karşı hamle

 

AB Rus doğalgazında kararlı: A'den %9'a indi

 

Gazprom'un doğalgaz ihracatı yüzde 37,4 düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)