E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiliz ve Japon yetkililer swap anlaşmasını yorumladı---

İngiliz ve Japon yetkililer swap anlaşmasını yorumladı

İngiliz ve Japon yetkililer swap anlaşmasını yorumladı
21 Mayıs 2020 - 13:11 borsagundem.com

Türkiye'nin swap anlaşması yapmasını piyasalar heyecanla bekliyor. İngiliz Financial Times gazetesine göre, İngiliz yetkililer Türkiye ile bir anlaşmanın muhtemel olmadığını, Japon yetkililer de anlaşmanın önünde ciddi engeller olduğunu belirttiler.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin İngiltere ve Japonya ile para takası (swap) anlaşması yapmasının muhtemel olmadığını yazdı.

Gazetede dün yayımlanan haberde, Türkiye’nin Japonya ve İngiltere ile 10’ar milyar dolarlık swap anlaşması yapmaya çok yakın olduğuna dair haberlerin Londra ve Tokyo’daki yetkililer tarafından doğrulanmadığı belirtildi.

İNGİLİZ YETKİLİLER: ŞAŞIRDIK

FT’ye göre, İngiliz yetkililer, Türkiye ile anlaşma olacağına dair haberlere şaşırdıklarını ve böyle bir anlaşmanın muhtemel olmadığını söylediler.

Japon yetkililer de böylesi bir anlaşmanın önünde ciddi engeller olduğunu, Türkiye’nin Japonya Merkez Bankası değil Japonya Maliye Bakanlığı ile anlaşma yapması gerektiğini öne sürdüler.

FT’ye göre, Türkiye ile Japonya arasında swap anlaşması yapılabilmesi için “Japon para biriminin değerinde istikrar sağlama” amacı olması gerekiyor ancak Japon Yeni, mevcut durumda dolar ve diğer büyük para birimleri karşısında istikrarlı bir konumda bulunuyor.

BEKLENEN ANLAŞMA KATAR’LA YAPILDI

Piyasalar 19 Mayıs Salı günü, Habertürk'te yer alan Türkiye'nin Japonya ve İngiltere ile swap anlaşması yapmaya çok yakın olduğu haberi ile çalkalanmıştı. Haberde, Japonya ile yapılan anlaşmanın 21 Mayıs Perşembe günü (bugün) açıklanabileceği belirtilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı haberi yalanlasa da kurda hatırı sayılır bir gerileme yaşanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün bir açıklama yaparak Katar Merkez Bankası ile arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının yenilendiğini duyurmuştu. TCMB, söz konusu anlaşmanın tutarının 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildiğini belirtmişti.

Albayrak: Swap sürecini daha etkin yürüteceğiz

Katar'la swap anlaşması yenilendi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan uygur22 Mayıs 2020 09:26

    Katar Riyali kovertible para degil. Bize USD lazim . Dsunsenize iki milyonluk Katar dan 15 milyar dolar karsiligi Riyal al .sonra bu parayi USD ye cevir .  Katar parasi cop olur. AKP hukumeti borcu borcla kapatacagina ulkeye adaleti geri getirse, baskanlik sistemi olmasa uretim olsa ulke duzluge cikar Ama AKP bu yapmaz..

  • fafa21 Mayıs 2020 17:24

    Şu insanlara boyun eğmek en büyük zulüm.Ne olurdu tasarruf etseydik.Bazı elçilikleri kapatmak gerekir.Toparlanmak lazım.İMF 'den para istemiyoruz halbuki şartları iyi ama,biz rahat para harcamaya alıştık. İMF'nin pantolonu dar gelir.

  • AhmetK21 Mayıs 2020 20:11

    Kısmı tasarrufa varım ama imf tefeci mantıgıyla tamamen tasarruf uzerıne strateji yapıyor. İnsanların ferahını ve uretıcı politikalara karsılar, o yuzden son care olarak bakmak lazım. Katma degerli uretım artısı, ithalat ikamesi, atıl yatırımlar(stad, bazı otoyol vs) kısılması ve devlet harcamalarının sıkı dısıpline edilmesi caredir. Ayrıca, sonucunu dusunmeden kayıtdısılıkla mücadele...bu ulkenın en buyuj sorunu kayıtdısı ekonomidir. Ulkemızde gucludur, gecer gşder bu gunler. Kimsenin suphesi olmasın

  • NEDEN ACABA?21 Mayıs 2020 15:51

    Ne yazık ki güven vermeyen bir ekonomi yönetimi var, bu şartlarda kimse swap kanallarını açmaz, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kayınpeder ve damat    aynı kabinede yer almaz, adı bağımsız ve özerk olan kurumları saraydan talimatla ve tehditle yönetirseniz kimseye güven veremezsiniz. ülke neden bu halde durup düşünmeniz gerekiyor. 

  • Doctor21 Mayıs 2020 22:44

    Trumpin damadi ne is yapiyor??

  • KERİM21 Mayıs 2020 15:07

    İNGİLTEREDEN JAPONYADAN İTHALATI KESELİM

  • Fiyatlamalar21 Mayıs 2020 14:00

    Bu haber doğru ise dolar tl de dip görülmüştür. Üstüne birde faiz indirimi gelirse ters dönüş başlayabilir. YTD

  • Vatandaş21 Mayıs 2020 13:36

    Dolar ne ki IMF istedi alın 5 milyar suratlarına vurdum.

  • M21 Mayıs 2020 15:56

    Ben sahitim:))

  • Cemal öz21 Mayıs 2020 13:29

    Yahu dolar yerine tl verelim tüm zenginlerin yatlarını bankadaki paralarını el koyalım nasıl :=) kalkan taktiği

  • Kaçan Grup21 Mayıs 2020 13:22

    hastanenin adını sakura koyduk, caponlardan en az 5 milyar gelir.