E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİngiliz Gazetesi'nden Türkiye iddiası!---

İngiliz Gazetesi'nden Türkiye iddiası!

İngiliz Gazetesi'nden Türkiye iddiası!
02 Ocak 2014 - 10:16 borsagundem.com

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, yolsuzluk operasyonunda kilit rol oynan inşaat sektörünü masaya yatırdı

Financial Times gazetesi, "Türkiye'deki soruşturma inşaatla siyaset arasında bağ kurdu" başlıklı makalede Türkiye'de başlatılan yolsuzluk soruşturmasının ardından inşaat firmalarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bağın mercek altına alındığını yazıyor.

Daniel Dombey ve Piotr Zalewski'nin kaleme aldığı makale Başbakan Erdoğan'ın "İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanlarından birini inşa etme planına" odaklanıp şöyle devam ediyor:

"Başbakan Erdoğan, destekçilerine Pazar günü yaptığı konuşmada 'Bu müteşebbisler, üçüncü havalimanını yapacak onlar, bakın onları da çağırıyorlar. Niye? Üçüncü havalimanını yapamasınlar diye. Ben şimdi bu tür art niyetli olan savcılara sesleniyorum. Sizin vatanseverliğiniz nerede?' dedi.

Erdoğan'ın konuşması, tıpkı yolsuzluk soruşturmasının kendisi gibi on yıllık iktidarı sırasında siyasetle inşaatın ne kadar birbirlerine dolandığını gösteriyor.

KARMAN ÇORMAN OLDU

17 Aralık'ta yolsuzluk iddialarıyla yapılan ilk dizi tutuklamanın ardından hükümet yüzlerce polisin görev yerlerini değiştirip savcılar ve hakimler üzerindeki kontrolünü arttırmaya girişince soruşturma karman çorman bir hale geldi.

Ama hükümetin engellediği soruşturmanın ikinci etabı, hükümetin gittikçe daha da fazla ilgilendiği inşaat sektörünün ihalelere fesat karıştığı iddialarına odaklanmaya hazırlanıyordu.

RESMİ GAZETE'DEN ÖRNEK VERDİ

İstanbul merkezli danışmanlık şirketi S Informatics'in gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre 2013 yılının ilk 6 ayında Resmi Gazete'de yayınlanan kararların neredeyse %60'ı inşaatla ilgiliydi.

Bilkent Üniversitesi'nde çalışan ekonomist Refet Gürkaynak "Sistem şöyle çalışıyor: İstanbul Belediyesi bir yerde inşaat yapamayacağınızı söylerse Ankara bu kararı iptal edebiliyor. Bu yüzden iş çevreleri merkezi idareye doğrudan gitmeyi daha mantıklı buluyor" diyor.

Gürkaynak, hükümetin derin yapısal reformlar yerine inşaat ruhsatlarının miktarını arttırarak inşaat sektörünü körüklediğini, ve bunun sonucunda son beş yıl içinde inşaat sektöründe istihdamın %51 oranında artıp 1,9 milyonu bulduğunu söylüyor.

Financial Times'la yaptıkları özel görüşmelerde iki ileri gelen işadamı büyük projeler için rüşvet verilmesinin kimi zaman gerekli olduğunu söyledi. Ama hükümet Türkiye'nin Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde son on yılda 177 ülkeden 53'üncü sıraya yükseldiğini söylüyor.

ERDOĞAN'IN ROLÜ BÜYÜK

Erdoğan inşaat sektöründe büyük rol oynuyor:


Haziran ayında Resmi Gazete'de yayınlanan bir duyuruya göre kamu şirketlerinin arazi transferlerinin hepsinin başbakan tarafından onaylanması gerekiyor.

Türkiye'nin kamu konutu idaresi TOKİ, doğrudan başbakana bağlı ve onun iktidarı sırasında oldukça büyüdü. Açıklama isteklerimize henüz cevap vermeyen TOKİ, portföyünde 7 milyar dolarlık arazi olduğunu söylüyor.

Kurum hakkında dosya hazırlayan muhalefet milletvekili Aykut Erdoğdu "TOKİ adeta bir kara kutu" diyor. Kendisi TOKİ'nin ticari kolu Emlak Konut ile özel müteahhitler arasında varılan hasılat payı anlaşmalarında kendi tabiriyle şeffaflık eksikliğine dikkat çekiyor.

Yolsuzluk soruşturmasının ilk etabında Emlak Konut'un genel müdürü Murat Kurum ve şirketle büyük emlak projeleri üzerinde çalışan Ali Ağaoğlu gözaltına alındıysa da daha sonra serbest bırakıldı.

Telefon görüşmelerinin deşifresi olduğu düşünülen ve basına sızdırılan belgelerde Ağaoğlu'nun Erdoğan hakkında 'büyük patrona' olarak hitap ettiği söyleniyor. Financial Times'ın iletişime geçtiği Ağaoğlu'nun şirketi, kendisinin ona atfedilenler hakkında yorum yapmak istemediğini söyledi.

(…) İhaleyi kazanan şirketin 22 milyar Euro teklif ettiği havalimanı projesine ve kanal projesine finansman sağlanması zor olabilir. Bazı bankacılar ve iş çevreleri kanal projesinin iş gerekçesinin zayıf olduğunu ve finans sektörünün bunun gibi büyük projelere finansman sağlaması için kapasitesinin sınırlı olduğunu söylüyor.

Havalimanı ihalesiyle bağı olan bazı şirketlerin yolsuzluk soruşturmasına dahil olduğu duyumları da belirsizlikleri arttırıyor.

Havalimanı ihalesinde adı geçen, ve hükümetle yakından çalışan Limak, Kolin ve Cengiz gruplarının idarecileri, müfettişlerin iddialarla ilgili kendileriyle iletişime geçmediğini söylüyor.

ASIL HEDEF HIZLI TREN Mİ?

Söylentilere göre yolsuzluk soruşturması üç şirketin de içinde bulunduğu yüksek hızlı tren projesine odaklanmış. Cengiz grubunun başında bulunan Mehmet Cengiz ihalelere fesat karıştırıldığı iddialarının dayanağı olmadığını söyleyip projenin birçok kısmının piyasa değerlerinin altında yapıldığını belirtti.

Erdoğan ise altyapı projelerinin boyutlarının yolsuzluk iddialarının mantıksız olduğunu kanıtladığını söylüyor. Yakın zamanda yaptığı bir konuşmada kendisi, iktidarları sırasında ülkenin artan gayrisafi yurtiçi hasılasının ve inşa ettikleri yolların ve havalimanlarının altını çizdi.

Erdoğan daha sonra, belki de tartışmaları sonlandıracağını umduğu soruyu sordu: "Kardeşlerim yolsuzlukların içinde olan hükümet bunu yapabilir mi?"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TC VATANDAŞI03 Ocak 2014 17:51

    AYRICA ÜLKEYİ BÖLMEYE KALKMA.(DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU AYRI BİR CUMHURİYET GİB.( TABELALAR,BAYRAKLAR,YAZILAR,TALEPLER VS) TÜRK,T.C GİBİ KİMLİKLERLE OYNAMA.ANDIMIZI KALDIRMA.BUNLARIN HEPSİ SİZİN ZAMANINIZDA YAPILDI.

  • İngiltere bu işin neresinde ilgisine bakılınc...03 Ocak 2014 10:27

    Kesin bu operasyonun arkasındakilerden biri İngiltere. Bu ülke zaten tarihte bu tür böl, parçala ve yöneti kurgulayan millet ve tarih boyunca dünyada hiç ama hiç sevilmeyen yegane ülke. Herşeyleri hiyanet üzerine kurulu.

  • YOL GÖSTEREN.02 Ocak 2014 19:46

    Volkan demir bu yazdığın yazılarlan kendini akp ye iaml etmeyemi çalışıyorsun.şimdi yağcılığı bırakın bazı gerçekleri görmezden gelmeyinbundan önceki hükümetlerde neden çabuk erken değişimler oldu bunları biliyormusunuz bu ülkede millet açlık sınırı altına itildiğinde herkesin sesi yükselir bir bakanın ekmeğin kaçpara olduğunu bile bilmezler nedeni aldıkları maaşlar açın halinden tok neanlar bugün akp nin yaptıklarını inkar edecekdeğiliz ama birşeyler yapalımderkende ülkenin birliğini beraberliğini bozacak atılımlar yapılırsa işte ozamanda bu ülkenin milleti ayağa kalkar bu ülkede hakkını aramaya çalışan işçi kesimleri bir yürüyüş yapmaya kalktımı hemen erdoğanın hamleleri görülüyor bunları BİBER GAZI,Ylan dağıtın ama ALLAHTAN dilerim o biber gazı sıktırdıkları insanların durumuna kendileride düşerler unutmayın bu ülkede millet açlık sınırı altında yaşamaya itiliyorsa buna kimse karşı çıkamaz.bu ülkede apoya tanınan şansın onda biri kendi halkına tanınmıyor kürtler diyorki, ençok ezilenler bizleriz ben burada medyanın iş patronlarını açıklamasını isterim bir çok işveren kürt neden onların sesi bunca sene çıkmadıda erdoğanın ortaya attığı ben kürt açılımı yapacağım ibaresine neden kürt patronlar karşı çıkmadılar eğer bu ülkenin içsabaşa gitmesini istiyorlarsa bizler en ön saflarda oluruz bugün ANDIMIZI kaldıran zihniyet yarın İSTİKLAL MARŞINIDA kaldırmaya çalışacaktır ama bunu yapmaya çalıştıklarında ülkebir anda parçalara bölünür.bizler zaten YAŞAYAN ÖLÜLERİZ nasıılsa ahımız gitmiş vahımız kalmış bari birşey olcaksada sonuna kadar gitmeye hazırız.neden başbakan erdoğan MALVARLIĞINI ailece açıklamıyor hatta KADİR TOPBAŞINDA malvarlığının araştırılmasını isteriz ankarada MELİH GÖKÇEK bunların hepsinin malvarlıklarını açıklamaları lazımdır eğer millertine güveniyorsa işte sizler böylelerinin peşine takılıp menfaat için istediklerinizi yazıyorsunuz burada canı yanan insanlar doğru yazılar yazdığında sizlerin işine gelmediği için KATILMIYORUMA basıyorsunuz biraz dürüst olun bu dünyanın diğer tarafıda var herkes kıyamet günü HELALLİK isteyecek ozaman ne yapacaksınız.bu milletin AHI yekında mutlaka çıkar.halende bir akp üyesiyim ama işin gerçekleri ortaya atıldığında kim olursa olsun bizler doğruların yanında olmamız lazım.saygılarımlan.

  • kemal02 Ocak 2014 14:27

    ingiliz beni dusunuyor tam bir osuruk haber yuru laaaan :)))

  • halim02 Ocak 2014 13:57

    saglam ülkelervar japonya çin gibi bunlarla ekonomi alanında çalışalım hiç olmazsa sırtımızdan vurmazlar

  • veli02 Ocak 2014 13:48

    sayın muhalefet partindeki liderlerbankalardan70milyar dolar gittiginde bu kadar tepki göstermediniz

  • tahsin02 Ocak 2014 13:38

    55 tane hükümet geldi bu ülkeye ozamanın 67 şehhrin yolunu asfaltlayamadılar şimdi yollarımızın yüzde 80 bittiduble uol oldu

  • Murat02 Ocak 2014 13:38

    Herkese "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" kitabını okumayı tavsiye ederim... Şunu soruyorum Kanal İStanbul Projesinin bırakın Konya-Yozgat'taki vatandaşı Büyükçekmece'de, Bakırköy'de oturan vatandaşa ne faydası olacak? hiç! yada Marmaray'ın hemen yanında otomobiller için tüp geçit yapılıyorken 3. köprünün kime ne faydası olacak? sadece bazı kimseler oradan zengin olacak. İnşaat süresinde yüzlerce kişi asgari ücretten inşaat işçisi olarak çalışacak o kadar. siz de hala OTOMOBİL YAPCAK BABAYİĞİT aramaya DEVAM EDECEKSİNİZ:

  • Volkan DİLER02 Ocak 2014 13:34

    İngiltere uzun zamandan beri Türkiye üzerindeki çalışmalarının dozajını gitgide artırmaya başladı. Hükümetin gerek bütçeden ayırmış olduğu yüksek meblağlı yatırımları gerekse yap-işlet-devret modeli kapsamında devlet kontrolünde gerçekleştirilen büyük bütçeli projeleri gündemine alarak bu alanlardan hükemeti ülke içinde ve dışında halk ve yatırımcılar nezdinde itibarsızlaştırmaya başladı. Bu da yetmezmiş gibi dünyanın bile göz ardı edemediği büyük çaplı projelerde hükümeti yolsuzlukla itham ederek ülkede bir kriz varmış algısı oluşturmaya çalişildı ve halen çalişiliyor. Nitekim çokta etkili oluyor çünkü kullanmış olduğu araçlar ülkede çok güçlü konumda olan sermaye sahiplerinden oluşuyor. Bu sermaye sahipleri dışarıdan aldıkları talimatlar doğrultusunda başta gezi olayları ve yolsuzluk soruşturması olmak üzere bir çok hükümeti devirme girişimine girdiler. Bunlardan gezi parkı olaylarında, bir grup kesimi kullanarak ağaç sevgisi adı altında toplayıp daha sonrasında hükümeti devirmek maksadına dönüşen bir sürece soktular. İyi hatırlanacak olursa o olaylar başlamadan önce Mayıs ayında ülke tarihi için önemli gelişmeler yaşanıyordu. Nelerdi bunlar kısa açıkalyacak olursak; önceki hükümetler döneminden alınan IMF borçları kapatıldı, dünyanın en büyük havaalanı ihalesi büyük bir başarıylagerçekleştirildi, 3. köprü ihalesi yapıldı, denizin altından geçisi sağlayan marmaray projesi gerçekleştirilerek açılışı yapıldı, nükleer santrallerin ihaleleri sonuçlanmıştı Ruslara ve Japonlara verilmesi kesinleşmişti yine Kanal İstanbul gibi dünyanın en büyük projesi ilan edilerek dünyada büyük bir yankı uyandırılmıştı vs. yani bir çok alanda önemli adımlar atılmıştı. Günümüze bakacak olursak dış mihraplar başta ingiltere, almanya, fransa ve abd olmak üzere birçok gelşmiş güçler, ülkeyi eskiden bağlamış olduğu prangalara yeniden bağlayabilmek ve Türkiye'yi avucunun içinde oynatabilmek adına bütün karalama kampanyalarını kullanır hale geldi. Bu günlerde ise ülkemizin son 12 yılda göz bebeği konumda olan bankacılık ve inşaat sektörüne el uzatıldı. Bu kapsamda 17 aralıkta gerçekleştirilen operasyonlarla ''yargı kanalı '' kullanılarak seçimlerden önce halkın algılarıyla oynamaya çalışıldı. Kişilerin hatalarını ( varsa tabi yargı süreci devam ediyor ) kurumlara ve partilere itham edildi. Her yerde insani sayılabilecek hataları kurum ve partilere yansıtılarak seçim öncesi hükümeti yıpratmaya çalişiyorlar. Ancak hiç kimse madalyonun öteki yüzünü irdelemiyor acaba bu olaylar neden cereyan etti. Amaç neydi ülkeye zararı ne oldu vs. konulara hiç bakılmaz oldu. Herkes birşeylere kendini inandırmak istediği için olayları tek boyutta ele aldı. Çünkü hükümette artık açık bulamayan belirli kesim hazır fırsat bulduk artık bir bahanemiz var diyerek bu alanda karalama kampanyaları yapmaya başladı. Kirli ittifaklar kuruldu seçimlere kadar bu haberler güncelliğini sürekli koruyacak gibi görünüyor. Yine ülkeyi yıldızlaşan alanlarından vurmaya çalışacaklar ancak HALK artık uyandı kimse yemiyor bu oyunları. Artık Türkiye'ye ayar veremeyeceklerini Orta Doğu'da Türk hakimiyetini yavaş yavaş idrak etmeye başlayacaklar.

  • eldamin02 Ocak 2014 13:21

    kesinlikle ingizlerin ayak oyunu türkiyenin yatırımlarını engellemek gizli ülke almanya yada dikkat edelim

  • berrak 02 Ocak 2014 13:09

    bu ülkede 10 tane banka batırıldı bu kadar ses çıkmadı

  • evren02 Ocak 2014 13:04

    evet arkadaşlar hangi partiden olursanız olun şimdi birlik zamanı

  • temel02 Ocak 2014 13:00

    bütün akpartili millet vekillerimizden tayyib erdogana destek vermelini istiyorum

  • reis02 Ocak 2014 12:58

    bu ülke 600 yıldır ayakta çok şükür bundan sorada öyle olacak yıkılacak diye bakanlar bizden deil ingilz

  • dost02 Ocak 2014 12:54

    türk ün türkten başka dostu yokturpara her zaman kazanırsın itibar asla

  • burcem02 Ocak 2014 12:52

    ingilizlerinde bu kadar iceride ve dışarıda düşmanları olursa onlarda ekonomisi çöker

  • temel02 Ocak 2014 12:49

    ingilizler kendi işlerine baksınlar

  • reis02 Ocak 2014 12:49

    ingilterenin ekonomisinden amerika el çeksin bakalım neoluyor görürüz öyle gazete ye yazmakla olmuyor

  • berrak02 Ocak 2014 12:46

    ingiliz gazetesi halt etmiş bir gün gelecek tayyib erdogan dogrusunu yapmış diye makale yazacaklar