E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİndirimli Rus gazı özel sektörü yaktı---

İndirimli Rus gazı özel sektörü yaktı

İndirimli Rus gazı özel sektörü yaktı
13 Şubat 2015 - 05:34 borsagundem.com

Rusya’dan Türkiye’ye doğalgazı devletten ucuza getiren özel şirketler, geçen yıl aldıkları indirimin diyetini bu sene zamla ödüyor

Özel doğalgaz ithalatçıları geçen yıl kur yükünden şikayet ederek Rus Gazprom’a başvurmuş ve indirim istemişti. Gazprom da 1 yıllığına geçici indirim yapabileceğini, ancak bu durumda ertesi yıl (2015’te) fiyatın  aynı oranda yükseleceğini belirtmişti. Türk şirketler de bu şartı kabul etmişti. Anlaşma uyarınca doğalgaz zammı otomatik olarak yürürlüğe konunca şirketlerden şikayet sesleri yükselmeye başladı.
1000 metreküpte 70 dolar zamlı gaz almaya başlayan ithalatçılar, BOTAŞ gibi yeni bir indirim beklentisi içine girdi ve Ruslarla masaya oturdu.

AVANTAJI KAYBETTİLER

İthalatçıların en önemli itiraz dayanağı, petrol fiyatlarındaki tarihi düşüş. Ancak, daha önce Rus gazını devletten ucuza alarak hazır müşteriye veren ithalatçıların işi bu yıl kolay olmayacak. BOTAŞ, Rusya’yla yürütülen doğalgaz indirimi müzakerelerinden istediğini alırsa, özel ithalatçılar ucuz alımdan kaynaklanan fiyat avantajlarını kaybedecek.
BOTAŞ’a yapılacak indirim, Gazprom’un indirim için ayırdığı marjı özel sökter yerine Türkiye devleti için kullanması anlamına da gelebilir. Gazprom’la mukavelesi süren özel ithalatçılar, indirim isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda hukuken çaresiz olacak. Rus gazına konan zam, hem gazın kendisine, hem de elektrik üretimine ve faturalara yansıyacak.(Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)