E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriİMKB’nin ‘şartlı’ şirketleri ---

İMKB’nin ‘şartlı’ şirketleri

İMKB’nin ‘şartlı’ şirketleri
11 Nisan 2011 - 13:31 borsagundem.com

Borsada işlem gören 23 şirketten 19’u bilançosuna şartlı onay alırken, 4 şirket hakkında görüş bile bildirilemedi

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndı (İMKB) yıllık bilançolar birer birer belli olurken, bağımsız denetim şirketlerinin raporları da akla karayı ortaya çıkardı. İMKB’de işlem gören 24 şirketin bilançosu bağımsız denetim şirketlerinin denetiminde pirüpak çıkamadı. 2010 bilançosusu denetlenen 23 şirketin 20’si ancak şartlı onay alabilirken, bağımsız denetim firmaları 4 şirket içinse görüş bildirmekten kaçındı.
Menderes Tekstil, Akenerji, Favori Dinlenme Yerleri, Bisaş Tekstil, Merko Gıda, Componenta Dökümcülük, Metemtur, Emek Elektrik, Usaş, Mert Gıda, Atakule GYO, Mensa Mensucat, Goldaş Kuyumculuk, Latek Lojistik, Makine Takım, Transtürk Holding, Metem Enerji, İdaş, Ran Lojistik, Selçuk Gıda, alacaklarını zamanında tahsil edilememesi, faaliyetlerinnin devamı ile ilgilili soru işaretleri, bankalara ve kamu kurumlarına olan borçları gibi nedenlerle bağımsız denetim şirketlerinden şartlı onay alabildiler. Öte yandan, Dardanel, Gimsan Gediz İplik, ÇBS Boya ve ÇBS Printaş’ın yıllık bilançosunu inceleyen bağımsız denetim şirketleri görüş bildirmekten kaçındı.
BİLANÇOSU ŞARTLI ONAYLANANLAR
Menderes Tekstil:
Şirketin bağlı ortaklığı Menderes Bulgaria'ya ait denetlenmiş mali tablo ile denetlenmemiş tablo arasındaki farklılıklar. Bu şirketin tasfiye çalışmaları devam ediyor.
Akenerji: SEDAŞ'ın muhasebe ile tahakkuk/tahsilat birimlerinde kullanılan ve birbiri ile entegre olmayan muhasebe sistemlerinden elde edilen ticari alacaklar bilgilerindeki farklılıklar. SEDAŞ'ın ticari alacaklarının denetimine yönelik prosedürlerin yapılmamış olması.
Favori Dinlenme Yerleri: Antalya Kemer’deki Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde şirket lehine tesis edilen hakkın iptali süreci. Antalya Kemer Naturland tesisi için ayrılan borç karşılığının, ve SGK’ya olan borçların Kemer Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü ile SGK’nın bildiriminden farklı olması.Dava süreçleri devam ettiği için bu farklara karşılık ayrılmaması.
Bisaş Tekstil: Şirketin mali tablolarında yer alan 3 milyon 626 bin 681 TL tutarındaki ertelenmiş vergi varlığının realize olması kar etmesine bağlı. Şirketin 53 milyon 469 bin lira birikmiş zararı olduğuna dikkat çeken bağımsız denetim şirketi, Bisaş’ın sermayesinin tamamının karşılıksız kaldığını vurguladı.
Merko Gıda: Merko’nun The Royal Bank of Scotland N.V.’ye olan 24.5 milyon dolara yakın borçları. Bağımsız denetim şirketi, Merko Gıda’nın sürekliliği ve yükümlüklerini yerine getirmesinin faaliyetlerini karlı olarak sürdürmesine bağlı olduğu uyarısında bulundu.
Componenta Dökümcülük: Yurtdışı satışlarından kaynaklanan ticari alacaklarının 15 milyon 548 bin TL'lik kısmı için ilgili müşterilerle yapmakta olduğu mutabakat çalışmalarını sonuçlandıramamış. Toplam 7 milyon 374 bin TL vergi ve cezasına bilançoda karşılık ayrılmamış.
Metemtur: Şirketin ilişliki taraflardan olan 1 milyon 118 bin liralık alacağı bulunması ve 1 milyon 767 bin liralık Katma Değer Vergisi'nin iadesi talebi ile ilgili devam eden dava.
Emek Elektrik: Barmek Holding A.Ş.ile yapılan 9 milyon 447 bin liralık alacak temliki davası. Denetim şirketi bu alacağın şüpheli hale geldiğini ve bunun firma önünde belirsizlik yarattığını vurguladı.
Usaş: Şirket, 30 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı İç Hatlar terminalinde işletmekte olduğu restoranları boşalttı ve faaliyet geliri elde ettiği operasyonu kalmadı. mıştır. Bu durum, şirketin sürekliliği, ortaklara getiri sağlamaya devam edip etmeyeceği konularında önemli derecede belirsizlik olduğuna işaret etmektedir.
Mert Gıda: Personelin açtığı kıdem ve işe geri dönüş davaları. Şirkette sadece şeker üretiminde görevli personel bulunuyor. Şirket, iplik ve çorap üretimine ilişkin tüm faaliyetlerini durdurdu. Şirketin işletme sürekliliğini koruyabilmek için yeni nakit girişine ihtiyacı var.
Mensa Mensucat: Halk Bankası’ndan alınan ve gecikme zammı da dahil yaklaşık 40 milyon dolarlık ana para borcu. BOTAŞ ve TETAŞ’a olan 8.6 milyon liralık borç. Bağımsız denetim raporuna göre, firmanın borçlarını ödeyebilme gücü, gelecek yıllardaki üretim gücüne ve faaliyetlerinin karlılığına, faaliyetlerinin net nakit girişi yaratmasına bağlı.
Goldaş Kuyumculuk: Fransız Bankası Societe Generale The Bank of Nova Scotia Mıtsuı & Co.Precious Metals Inc Sojıtz Corporation ve Commerzbank Internatıonal S.A. ile aralarındaki ticari ihtilaflara ilişkin yargı süreci.
Latek Lojistik: 1.6 milyon liraya yakın halka arz maliyetini özkaynaktan gödermeyerek şirketi 1 milyon 595 bin lira fazla karlı göstermesi.
Makine Takım: Grubun mali tablolarında yer alan 5.821.376 TL tutarındaki ertelenmiş vergi varlığının realize olması faaliyetlerden ve gayrimenkul satışlarından mali kar elde etmesine bağlı.
Transtürk Holding: Bağımsız denetim şirketi, grubun özkaynaklarının tamamını kaybetmiş olduğunu ancak, TTK 324' e göre düzenlenen solo bilançosunda özsermayesinin 1/3' ünü koruduğunu vurguladı.
Metem Enerji: Şirketin 31 Aralık 2010 itibariyle farklı yurtdışı ticari alıcılarından mutabakatı sağlanamayan 1.471.012 TL tutarında ve tahsilatında yavaşlama olan alacağı bulunuyor.
İdaş: Bilanço, işletmenin sürekliliği ilkesi gereği, grubun faaliyetlerini devam ettirebileceği varsayımı ile hazırlanmış. Ancak, kısa vadeli yükümlülükleri dönen varlıklarını aşmış olan Grup, normal faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ile ilgili likidite güçlüğü içerisindedir.
Ran Lojistik: Bağlı ortaklıktan olan 3.5 milyon liralık teminatsız alacak.
Selçuk Gıda: İlişkili taraflardan olan alacağının zamanında tahsil edilememesi.
GÖRÜŞ BİLDİRİLMEYENLER
Dardanel:
Bankalara olan borçları ve yeniden yapılandırma çalışmaları.
Gimsan Gediz İplik: Çalışanların açtığı davalar. Şirketin üretim faaliyetlerinin imkansız hale gelmesi. ÇBS Boya: Şirketin içinde bulunduğu finansal durum. Özellikle bankalarla yaşanan problemler neticesinde kredi bakiyeleri, kefaletler ve benzeri taahhüt ve yükümlülüklere ilişkin bankalarla doğrulama yapılamadı.
ÇBS Printaş: Grubun içinde bulunduğu finansal durum. Özellikle bankalarla yaşanan problemler neticesinde kredi bakiyeleri, kefaletler ve benzeri taahhüt ve yükümlülüklere ilişkin bankalarla doğrulama yapılamadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)