E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIMF'ten Yuan'a onay---

IMF'ten Yuan'a onay

IMF'ten Yuan'a onay
30 Kasım 2015 - 19:44 borsagundem.com

IMF Çin para birimi Yuan'ı SDR sepetine ekledi

IMF İcra Kurulu bugün yaptığı toplantıda Çin Yuanı'nın SDR'nin (Özel Çekim Hakkı) hesaplanmasında kullanılan sepete alınmasına karar verdi. 

Washington'da konuya ilişkin konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde Yuan'ın SDR sepetine eklenmesinin Çin'in küresel ekonomiye entegre olması açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Lagarde alınan kararın 1 Ocak 2016'tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. 

1969'da yılında yürürlüğe sokulan SDR, IMF'ye üye ülkelere, ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, dolar, euro, yen ve sterlinden oluşan sepet içindeki para birimlerinden biri ile borçlanma hakkı sağlıyor.

Kararla birlikte yuan IMF'nin para sepetindeki 5. para birimi oldu. Yuan'ın sepetteki ağırlığı %10.92 olacak. Sepette doların ağırlığı %41.73, euro'nun %30.93, yen'in %8.33, sterlinin ise %8.09 olacak. 

IMF söz konusu sepetin kompozisyonuna dair her 5 yılda bir değerlendirme yapıyor. Kurul son olarak 2010'daki gözden geçirmesinde, yuanın gerekli kriterleri karşılamadığını belirterek SDR sepetinde bu paranın yer almasını reddetmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32330 Kasım 2015 20:02

    BUARADA GLOBAL KRIZ BİTİYOR.GLOBAL EKONOMİ ÇOK DAHA GÜÇLENİYOR BAZI SAHTEKAR EKONOMİ YÖNETİMLERİ İSE DEŞİFRE OLYOR....ÖRNEĞİN TÜRKİYE EKONOMİSİ.

  • KARTALY32330 Kasım 2015 20:00

    EKONOMİYİ ÖĞRENİNCE SİYASETİN SAHTEKARLIKLARINI ANLAMAK ÇOK DAHA KOLAY OLUYOR. TABİYKİ YERLİ SAHTEKAR EKONOMİSTLERİDE