E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIMF'ten AB ülkelerine uyarı---

IMF'ten AB ülkelerine uyarı

IMF'ten AB ülkelerine uyarı
27 Ocak 2017 - 14:07 borsagundem.com

IMF, Euro bölgesi ülkelerin ekonomilerinde daha fazla yakınlaşmayı sağlayamazsa sorunlarla karşılaşacaklarını belirtti

Uluslararası Para Fonu (IMF), ortak para birimi euroyu kullanan 19 ülkenin, ekonomilerini daha fazla yakınlaştırmayı sağlayamazlarsa, tekrarlanan krizlerle karşılaşacakları uyarısı yaptı.

IMF'nin euro bölgesi hakkında düzenli olarak yaptığı değerlendirmede yer alan bu görüş, bölge maliye bakanlarının dün Brüksel'de yaptığı toplantıda açıklandı.

IMF, "Kısmen, giderilemeyen rekabetçilik farklılıkları nedeniyle, euroyu ilk kabul eden 12 ülke arasındaki reel kişi başı gelirler yakınlaşamamaktadır" dedi.

"Daha fazla yakınlaşma olmadıkça, para birliği tekrarlanan istikrarsızlık dönemleriyle karşılaşacaktır."

IMF, euro bölgesinde ekonomik toparlanmanın giderek güçlendiğini ve bu yıl, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 1.6 civarında büyüme tahminin imkan verdiğini belirtti.

Buna rağmen orta vadede büyüme beklentilerinin zayıf kaldığı ve muhtemel risklere karşı koruyucu önlemlerin küçüldüğü belirtildi.

Fon aynı zamanda şu uyarıyı yaptı:

"Kamu borcu yüksek olan ülkeler, parasal politika yapıcıları gevşemenin kapsamını daraltmaya başladıklarında, daha yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle zorluk çekecekler."

"Bazı euro bölgesi ülkelerinde bu yıl beklenen seçimler ve bir kısım seçmenin entegrasyonun yararlarını kuşkuyla karşılaması nedeniyle, ileri ekonomilerde görülebilecek siyasi uzlaşmazlıklar, bazı dramatik politika değişikliklerinin habercisi olabilir.

"İngiltere'nin Avrupa Birliği ile bağlarının çözülmesi sürecinde hâlâ pek çok belirsizlik var ve bunlar güven üzerinde olumsuz etki yapabilir."

IMF, Almanya ve Hollanda gibi büyük ve net ihracatçı olan euro bölgesi ülkelerinde iç talebin ve yatırımın güçlendirilmesi gereğini vurgularken, İtalya ve Portekiz'in de verimliliklerini artırmaları gerektiğine işaret etti.

"Almanya ve Hollanda'da ve diğer büyük net dış borç veren ülkelerde iç talebin artması, bu ülkelerin aşırı büyümüş olan cari fazlalarının azalmasına yardımcı olurken, İtalya ve Portekiz gibi net dış borç alıcı ülkelerin verimliklerini artırmak için daha ileri yapısal reformları gerçekleştirmelerine de imkan sağlayacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)