E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF'den 18 milyar dolarlık kaynak arayışı---

IMF'den 18 milyar dolarlık kaynak arayışı

IMF'den 18 milyar dolarlık kaynak arayışı
15 Nisan 2020 - 18:29 borsagundem.com

IMF Başkanı Georgieva, "Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonu için acilen 18 milyar dolarlık yeni kredi kaynağı arıyoruz ve muhtemelen 1,8 milyar dolarlık sübvansiyon kaynağına ihtiyaç duyacağız" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, düşük gelirli ülkelere destek için imtiyazlı kredileri 3 katına çıkarmayı planladıklarını, bu nedenle, Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonu için acilen 18 milyar dolarlık yeni kredi kaynağı aradıklarını bildirdi.

IMF ve Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, Georgieva ile Dünya Bankası Başkanı David Malpass'in Covid-19 salgını nedeniyle sanal ortamda gerçekleşen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katıldığı bildirildi.

Georgieva, burada yaptığı konuşmada, merkez bankalarının sağladığı 8 trilyon dolarlık mali önlemlerle likiditenin şirketler ve hane halklarının toparlanmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti.

"1,8 milyar dolarlık sübvansiyon kaynağına ihtiyaç duyacağız"

Gelişmekte olan ülkelerin krizle mücadelesi için IMF'nin attığı adımları hatırlatan Georgieva, acil durum finansmanından yıllık yararlanma sınırını iki katına çıkardıklarını, 100'den fazla ülkenin IMF'den talepte bulunduğu, bu taleplerin yarısının ay sonunda kurul tarafından onaylanacağını, halihazırda 10 ülkenin acil durum yardımını ve 25 ülkeye acil borç yardımı sağlandığını aktardı.

Salınla mücadele kapsamında ülkeler için yeni bir likidite hattını görüştüklerini belirten Georgieva, "Düşük gelirli ülkelerimize yardımcı olmak için imtiyazlı kredilerimizi 3 katına çıkarmayı planlıyoruz. Bu nedenle, Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonu için acilen 18 milyar dolarlık yeni kredi kaynağı arıyoruz ve muhtemelen 1,8 milyar dolarlık sübvansiyon kaynağına ihtiyaç duyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Özel çekme haklarının da (SDR) bu bağlamda yardımcı olup olamayacağını araştıracaklarını kaydeden Georgieva, hızlı bir toparlanmayı desteklemek için hem borç verme hem de politika desteği üzerinde yoğunlaşacaklarını ifade etti.

Borçları askıya alma seçeneği araştırılacak

Dünya Bankası Başkanı David Malpass da Covid-19 ile mücadele kapsamında bu ayın sonuna kadar 100 ülkede salgınla ilgili projeleri hayata geçirmeyi ve önümüzdeki 15 aylık süreçte 160 milyar dolarlık finansman sağlamayı planladıklarını aktardı.

Çok taraflı kalkınma bankalarından yoksul ülkelerin borç ödemelerini askıya alma seçeneğinin daha fazla araştırılmasının istendiğini belirten Malpass, "Dünya Bankası ve IMF borç girişimini desteklemek için mümkün olan her şeyi yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yoksul ülkeleri desteklemekte kararlı olduklarının altını çizen Malpass, Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) ülkeleri için son derece imtiyazlı şartlarda önümüzdeki 15 ay boyunca 50 milyar doların üzerinde finansman sağlanacağını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rizeli16 Nisan 2020 08:33

    Merkezin yedek akçeleri, İşsizlik Fonundaki paralar, Deprem Fonundaki paraları topla 250 milyar lira. Hepsi yandaş müteahitlere gitti. Betona gömüldü. İşsizlik fonunda olması gerekene 150 Milyar nerede? Yatırım Tavsiyesi Değildir

  • Esat16 Nisan 2020 02:00

    "Yoksulluğu azaltma ve büyüme fonu" ibareye bak.. Bütün insanlığın selameti üzere çalışır sanırsın..Ulan yalanla yönetilen bir dünyada biz BİZ olmazsak yüzümüze tükürseler haktır.."Oğuz güçlü oldu mu Dünya selamet bulur"

  • Trb16 Nisan 2020 00:18

    İMF zorda bize muhtac kaldılar. Tıpış tıpış gelip diz çöküp reisten borç isterler artık! Maşallah ekonomimiz iyi yönetiliyor ve ekonomiz finans yapımız çok güçlü!

  • İyi 15 Nisan 2020 20:16

    Politikacıları meydanlarda vatanlaşlara haykırarak, gazetecileri gazete yazılalarında, habercileri de tv ekranında böbürlenip duruyordu İmf borç ödedik tekerlemeleri yapıp durarak çok başatıyız pozları vererek! Oysa imf ye 25 milyar dolar öderken başkalarından daha yüksek faizle 150 öilyar dolar borç alınmış. Borç borçla ödenmiş ve üstünede katlamalı borç eklenmiş! Neresi bunun başarı? Sadece topluma ayar vernek! eeeee ne demişledi “ biz politikayı sanat gibi yapıyoruz” millette hep nasıl bir sanat sundukları bir bir bir açığa çıkıyor, dahasıda çıkacak.

  • Rizeli16 Nisan 2020 08:27

    IMF'ye sadece yüzde 1.5 faiz ödenecek iken dış tefecilere yüzde 6 faiz ile ancak para bulunuyor. (Bulamıyorlar) Bir kere IMF tu kaka demişler ya. Laflarını yutmamak için olmayan paradan memleketi ipotek ettiriyorlar. Yüzde 4.5 fazla faiz öderiz ama IMF'den para almayız gururu.

  • mustafa temiz15 Nisan 2020 19:59

    turkiye de okunacak pek gazete kalmadi eskiden borsa gundem iyiydi ama simdi selam soyle o yare gibi gazete oldu

  • madura15 Nisan 2020 19:22

    HABERE  BAK SİZİN YAPTIĞINIZ YORUMA BAK  IMF YAYNAK ARIYOR BURADAKİ GEZİ ZEKALILAR HABERİ BAŞKA YERLERİNDEN ANLIYORR ZİHNİYET KÖTÜÜ MAALESF  O KADAARRRR...

  • Osman 15 Nisan 2020 19:19

    Gelsinlerinler biz borç veririz! Allaha çok şükür ki asrın lideri tarafından yönetilen ekonomimiz güçlü şekilde yola devam ediyor! ihtiyacı olan ülkelere tıbbı malzeme bağışlayacak kadar ekonomisi çok güçlü nadir ülkelerdeniz!

  • zuhaha15 Nisan 2020 19:07

    akp verebilecek bir şey kaldıysa şimdi ne verecek acaba tam tersi tıpış tıpış borç istemek zorunda kalacak 😂

  • Vatandaş15 Nisan 2020 18:59

    İMF ye bizim asla ihtiyacımız olmaz diye diye doları neredeyse 7 tl yaptık. Merkezin yedek akçesini bile yediniz, bu arada kanal ne oldu yaw, ne zaman temel atıyoruz.

  • Batak15 Nisan 2020 18:44

    Geçen 5 milyar $ vermiştik şimdide biz verelim! Nasıl olsa kasa dolu!

  • vipmen15 Nisan 2020 18:38

    bizim ihtiyacım yok kardesimmmmm