E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF yuanlı yeni SDR sepetini kullanmaya başlıyor---

IMF yuanlı yeni SDR sepetini kullanmaya başlıyor

IMF yuanlı yeni SDR sepetini kullanmaya başlıyor
01 Ekim 2016 - 07:03 borsagundem.com

MF'den yuanın beşinci para birimi olarak eklendiği yeni SDR sepetinin 1 Ekim 2016 itibariyle faaliyete geçeceği bildirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'in para birimi yuanı içeren Özel Çekme Hakları (SDR) sepetini kullanmaya başlıyor.

IMF'den yapılan yazılı açıklamada, yuanın beşinci para birimi olarak eklendiği yeni SDR sepetinin 1 Ekim 2016 itibariyle faaliyete geçeceği bildirildi.

Yuan, böylece IMF'nin SDR sepetinde dolar, euro, sterlin ve yenin ardından beşinci para birimi olarak yerini alacak. Sepetteki ağırlığı yüzde 10,92 olacak yuan, bu açıdan yen ve sterlini geride bırakarak, dolar ve avronun ardından en fazla paya sahip para birimi niteliğini kazanacak.

IMF'nin yeni SDR sepetinin yüzde 41,73'ünü dolar, yüzde 30,93'ünü avro, yüzde 10,92'sini yuan, yüzde 8,33'ünü yen ve yüzde 8,09'unu sterlin oluşturacak.

"Tarihi kilometre taşı"
IMF Başkanı Christine Lagarde, yeni SDR sepetinin faaliyete geçmesine ilişkin yaptığı konuşmada, "SDR sepetinin genişletilmesi IMF, Çin ve uluslararası para sistemi için tarihi bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Fon için çok önemli bir değişiklik çünkü avronun kabulünden sonra sepete ilk kez yeni bir para birimi eklendi" ifadelerini kullandı.

Lagarde, ayrıca yuanın SDR sepetine eklenmesinin Çin'in parasal ve finansal sisteminde gerçekleştirdiği reformları yansıttığını ve ülkenin istikrarına ve büyümesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Yuanın küresel rezerv para statüsü kazanması açısından önem taşıyan bu gelişme, uzun süredir bilindiği için döviz piyasalarında kayda değer bir etki yaratmadı.

IMF, yuanın rezerv para birimleri arasına eklenmesine 30 Kasım 2015'te karar vermiş ancak mevcut SDR sepeti kompozisyonunu 30 Eylül 2016'ya kadar uzatmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)