E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIMF: Gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin önünde zorlu bir dönem var---

IMF: Gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin önünde zorlu bir dönem var

IMF: Gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin önünde zorlu bir dönem var
11 Temmuz 2017 - 15:34 borsagundem.com

IMF: Gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin karşılaştığı ve giderek artan ekonomik sorunların, geçtiğimiz onlarca yıllık süreçte elde edilen siyasi gelişmelerin etkisini yok edebileceğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) üst düzeyli bir yetkilisi, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin karşılaştığı ve giderek artan ekonomik sorunların, geçtiğimiz onlarca yıllık süreçte elde edilen siyasi gelişmelerin etkisini yok edebileceğini söyledi.
IMF Avrupa Dairesi Başkanı Poul Thomsen, Orta ve Doğu Avrupa'nın ekonomik potansiyelinin son 10 yılda yarıya indiğini ve bu bölge ülkelerindeki vasıflı işçilerin dışarı akmasının da giderek ağırlaşan bir sorun olduğunu söyledi. Thomsen Dubrovnik'te katıldığı bir konferansta, bölge hükümetlerinden bazılarının, Avrupa entegrasyonunun yararından kuşku duymaya başladıklarını belirtti. On yıldır kriz ve ekonomik zorluklar yaşayan Avrupa'nın büyük Batılı üyeleri ile Doğu'daki çevre üyeleri arasındaki yakınlaşmanın zayıfladığı, hatta durduğu bile söylenebilir. Bu durum bazı ülkelerde ağır ekonomik ve siyasi reformların geçerliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Thomsen, "Bu vesile ile hepimiz şunu hatırlamalıyız: Yönetişim ve kurumsal ilerleme kaçınılmaz değildir; böyle bir ilerlemeyi önlenemez bir sonuç, devamlı bir evrim olarak kabul etmemeliyiz. Çünkü bu doğru değildir" dedi. "Biz ilerledikçe, karşıdan gelen rüzgarlar daha da sertleşecek."
IMF'nin, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerde yürüttüğü programların başkanlığını yapan Thomsen, komünizmden çıktıktan sonra Orta ve Doğu Avrupa'yı saran olumlu küresel büyüme ortamının tekrarının beklenmemesi gerektiğini belirtti. Bölgeden vasıflı işçilerin Batı Avrupa'ya akması ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. IMF'nin tahminlerine göre son on yıllarda 20 milyon kişi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden Batıya gitti. Bu sayı, bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 5-6'sı arasında. Macar imalat şirketlerinin yarısı, Polonya imalat şirketlerinin de dörtte biri, işçi sıkıntısından üretimin düştüğünü ve yatırımların daraldığını söylüyorlar. AB İÇİNDE GERİLİMLER Thomsen siyasi alanda da AB Komisyonu ile bazı Doğu Avrupalı üyeler arasındaki gerilimlere de değindi.
AB, hukukun üstünlüğü konusunda Polonya ile çatışıyor ve Macaristan ile, başka konuların yanı sıra mülteciler için de gerginlik yaşıyor. Son 10 yılda yaşanan sorunlar, hâlâ AB dışında kalan ülkeler için AB üyeliğini kuşkuyla bakılacak bir konum haline getirmiş bulunuyor.
Thomsen, son 10 yılda yaşanan hayal kırklıkları yüzünden bazı ülkelerin demokrasiyi güçlendirmesi ve uzun vadeli büyümeyi desteklemesi beklenen siyasi ve kurumsal reformlardan da geriye dönebilecekleri yolunda kaygılar olduğuna dikkat çekti. "Bölgenin en ileri ülkelerinde bile yönetişimden vazgeçileceği yolunda tehditler görülüyor." "IMF olarak bizi ilgilendiren bir tek alan var: Merkez bankası bağımsızlığı. Bazı ülkelerde merkez bankası bağımsızlığı tehdit altında."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)