E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF Başkanı Georgieva: Küresel ekonomide görünüm çok kötü---

IMF Başkanı Georgieva: Küresel ekonomide görünüm çok kötü

IMF Başkanı Georgieva: Küresel ekonomide görünüm çok kötü
20 Nisan 2020 - 22:49 borsagundem.com

IMF Başkanı Georgieva, "Görünüm çok kötü. Küresel ekonomik faaliyetin Büyük Buhran'dan bu yana görmediğimiz bir ölçekte azalmasını bekliyoruz" dedi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel ekonominin 1929'da yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana görülmeyen bir ölçekte daralmasının beklendiğini ve bu yıl 170 ülkede kişi başına düşen gelirin azalacağını ifade etti. 

Kovid-19 salgını ve buna karşı alınan önlemlere ilişkin bir blog yazısı kaleme alan Georgieva, Kovid-19 salgınının "benzeri olmayan" bir kriz olduğuna dikkati çekti.

Georgieva, Kovid-19 krizinin insan sağlığı ve ekonomilere yönelik bir şok oluşturan, yaşamı neredeyse durma noktasına getiren daha karmaşık bir kriz olduğuna işaret etti.

Bu krizin daha belirsiz ve küresel olduğunu vurgulayan Georgieva, "Görünüm çok kötü. Küresel ekonomik faaliyetin Büyük Buhran'dan bu yana görmediğimiz bir ölçekte azalmasını bekliyoruz. Bu yıl 170 ülke kişi başına düşen gelirin azaldığını görecek. Sadece aylar önce 160 ekonomide kişi başına düşen gelirde artış kaydedilmesini öngörüyorduk." değerlendirmesinde bulundu.

8 trilyon dolarlık mali önlem hayata geçirildi

Kovid-19 krizine karşı alınan tedbirlere de değinen Georgieva, salgınla mücadeleye yönelik dünya genelinde hükümetlerin benzeri görülmemiş adımlar attığını hatırlattı.

Georgieva, "Bu zamana kadar alınan mali önlemlerin değeri yaklaşık 8 trilyon dolara ulaştı ve merkez bankaları büyük oranda likidite enjekte etti." ifadesini kullandı.

IMF'nin 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesi olduğunu anımsatan Georgieva, fonun özellikle düşük gelirli ülkeler için finansal kaynak sağlama kapasitesini en üst düzeye çıkarmaya çalıştığını aktardı.

Georgieva, IMF'nin acil durum finansmanı için 103 ülkenin talepte bulunduğunu belirterek, bu taleplerinin yarısının ay sonuna kadar yönetim kurulunca değerlendireceğini bildirdi.

"Yoksul ülkeler için yeni yaklaşım düşünülmeli"

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı IMF'nin atığı diğer adımlara da değinen Georgieva, ancak yapılacak daha çok şey olduğunun altını çizdi.

Georgieva, özellikle gelişmekte olan ülkeler için endişelendiğini belirterek, "Bu ülkeler, portföy akışında yaklaşık 100 milyar dolarlık keskin bir dönüş yaşadı." ifadesini kullandı.

Yoksul ülkeler için imtiyazlı finansmana daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Georgieva, krizin bu ülkelerde yüksek borç yüküne neden olduğunu, ülkelerin krize karşı daha dirençli olmaları için uluslararası kuruluşlar ve özel sektörle iş birliği içinde yeni yaklaşımların düşünülmesi gerektiğini aktardı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU21 Nisan 2020 11:12

    istediği kadar kötü olsun bizim borsayı etkilemez ki.çünkü her hisse senedinde bir süpekülatör var.bakın görün bizim borsa yakında 100 000-120 000 arasıla gelir.galip öztürk, rıza ışıklar, vs.vs.olduktan sonra.adamların borsada fason 1-10 tane şirketleri var.

  • Osman yoldar21 Nisan 2020 06:23

    Yaşar kardeş borsanın bukadar düşmesini neden istiyorsun dipten alamadınmı sende 70 bin e düşer diyen feleket tellarındanmısın

  • yaşar21 Nisan 2020 13:42

    ben borsada degilim sadece ekonomi bu kadar kötüyken borsaların çıkması mantıklı gelmedi ...

  • VS20 Nisan 2020 23:28

    Eğer bir ülke, bir şirket,bir kişi,2 ayda batacaksa varsın peşin peşin batsın, çok abartılı konuşuyorsunuz.sabredin biraz, sabrın sonu selamettir.

  • yaşar20 Nisan 2020 23:09

    biz biliyoruz kötü oldugunu dersimizi çalıştık ..  sen borsaya anlat kötü oldugunu  bir türlü laftan anlamıyor ... :o) 

  • mehmet21 Nisan 2020 07:26

    1 aya yakın anlamsız bi yukarı yön var aslında balon . 

  • AHMET ÖZBİR20 Nisan 2020 23:06

    GÖRÜNÜM çok kötü diyecen tabii ki abla, IMF'YE MUHTAÇ OLSUNLAR, BOĞAZINA KADAR BORCA BATSINLAR! Yemezler, REİS'İM DÜMENDE OLDUKÇA TÜRKİYE'DEN SİZE EKMEK ÇIKMAZ, başka kapıya!..

  • Rizeli21 Nisan 2020 10:15

    Hazine bomboş. İşsizlik fonu bitti, Deprem fonu bitti, Kefen parası bitti. IMF'ye 5 Milyar dolar verdik söyleminden abla bize biraz destek çıksana noktasına geldik. IMF ile görüşülüyor. Daha düşük faizli dolar için. Bu ayıp değil. Ama İMF'ye borç para veriyoruz böbürlenmesi çok ayıp. Ve halkı kandırmaya yönelik.

  • Kamil 21 Nisan 2020 08:26

    Umaha umaha can Ahmet...😁 iq yerlerde ama olsun, ekonomiden de çakmıyorsun ama olsun... evlât olsan sevilmezsin ama olsun... Sen yaz dur...

  • Okie Dokie21 Nisan 2020 00:34

    Ne dümeni ne IMF'si? Ne dümenler çeviriyorsun yine Ahmet :)