E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF arap ülkelerindeki protestoların nedenini açıkladı---

IMF arap ülkelerindeki protestoların nedenini açıkladı

IMF arap ülkelerindeki protestoların nedenini açıkladı
28 Ekim 2019 - 17:40 borsagundem.com

Uluslararası Para Fonu (IMF) Arap ülkelerindeki protestoları tetikleyen nedenlerin başında işsizlik ve ekonomik büyümedeki yavaşlama olduğunu açıkladı.

Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ticaret gerilimleri, petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve düzensiz Brexit sürecinin yanı sıra protestoların yine bir sarmal halinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı.

Fon Arap ülkeleri ve İran'ı içine alan bölge ile ilgili 2019 büyüme tahminini de yüzde 1,1'den yüzde 0,1'e çekmişti. Bölgedeki en büyük 3 ekonomi olan Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili ekonomik beklentiler de aşağı yönlü olarka revize edildi.

IMF Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü Jihad Azour "Bölgedeki ülkelerin büyüme hızları işsizliği düşürmek için gerekli olan seviyenin altında" ifadelerini kullandı.

Azour "Genç işsizlik oranının yüzde 25-30'u geçtiği bir bölgedeyiz ve işsizlik konusunda iyileşme sağlamaka için büyüme hızının 1-2 puan daha yüksek olması gerekiyor." dedi.

Yüksek işsizlik sosyal gerilimi artırıyor

Raporda yüksek işsizliğin Arap ülkelerindeki sosyal gerilimi daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

Diğer yükselen ve gelişmekte olan ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 7 civarında olurken bu bölgede yüzde 11 düzeyinde. Rapora göre bu oran kadın ve geçlerde daha da artarken 2018 yılında kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 18 oldu.

2010 yılı başlarında br çok Arap ülkesinde yönetim karşıtı gösteriler patlak vermiş ve bu gösteriler Suriye, Yemen ve Libya'da iç savaşa dönüşmüştü. Son bir yıl içerisinde ise Cezayir, Sudan, Irak ve Lübnan'da yeni bir protesto dalgası patlak vermişti. Bu protestolar bir çok ülkede hayatı ve ekonomiyi durma noktasına getirdi.

Kamu borçları yüksek

IMF ayrıca bir çok Arap ülkesinde kamu borçlarınında yüksek düzeyde olduğu uyarısında bulundu. Bölgede kamu borçlarının milli gelirlere oranı ortalama yüzde 85'in üzerinde olurken bu oran Lübnan ve Sudan'da yüzde 150'nin üzerine çıkmış durumda.

İran enflasyon sarmalında

Sert ABD yaptırımlarına maruz kalan İran ekonomisinin derin bir durgunluğa girdiğini belirten IMF aynı zamanda enflasyon baskısının da devam ettiğini kaydetti.

2018 yılında yüzde 4,8 oranında daralan İran ekonomisinin bu yıl yüzde 9,5 daha küçülmesi bekleniyor. Azour İran yönetiminin resmi kur oranları ile piyasadaki reel kur oranlarını birbirine yaklaştırması ve finans sektöründe reformdan geçirmesi gerektiğini belirtirken yüksek enflasonla mücadele için de adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oz turk29 Ekim 2019 00:15

    Bakın bakalım demokrasiyi Osmanlı mı yoksa bu kan emici ABD, Avrupa mı size getirmiş Ey Araplar. Bir an önce Osmanlı atalarınıza dönün huzuru bulun yoksa bu daha iyi günleriniz. Benden söylemesi.

  • Sakıp Sencan28 Ekim 2019 21:52

    adamların kaynaklarına çökün abd ve ab ülkeleri demokrasi getireceğiz ayağına adamlara para kalmıyor ki hepsini sizler aldınız.yiyecek ekmekleri dahi yok ki.bunlarda mal mal sizlere kandılar.

  • Ali28 Ekim 2019 18:52

    Arap ülkelerin petrolüne el koyun. Sonra çıkın ekonomik büyüme yok vs vs. deyin pis sömürgeciler.

  • KILIÇ28 Ekim 2019 18:26

    ARAPLARDA VATAN MİLLET BİLİNCİ YOK KAN VERİP VATAN ALMAMIŞLAR ONLAR İÇİN EN DEGERLİ ŞEY YEŞİL DOLAR BABALARIDA ABD GEREKTİGİ ZAMAN ABD ONLARI BİR BİRİNE KIRDIRIP PETROLUNÜ ELE GEÇİRİYOR ŞU ANDA IRAK PETROL GELİRİ TAMAMEN ABD GİDİYOR ÇÜNKÜ DEAŞI ABD TEMİZLEDİ .HEM SİLAH VERDİ. IRAKLI AÇ KALINCA SALDIRGANLAŞTI.ASIL SORUN NAMERTLİKLERİNDE PKK GEBERTİLİNCE HEPSİ TÜRKİYEYE DİL UZATTI ŞİMDİ EN DOGRUSU YEYİN BİRBİRİNİZİ DEYİP SEYİRCİ KALALIM.

  • Saziye sekersiz28 Ekim 2019 18:25

    Tabi keriz gibi ABD ve AB ülkelerine kaynaklarınızı yedirtirseniz ülkenizi işgal ettirirseniz olacağı bu. Yoksa hiç bir ülkede olmayan nimetleri sizlere yüce Allah vermişken yöneticileri aptal olursa olacağı budur. Bunlar daha iyi günleriniz. Bundan 20 veya 30 sene sonra ekmek dahi bulamayacaksınız yemeye.