E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİmamoğlu: Depremden sonra en büyük tehdit Kanal İstanbul---

İmamoğlu: Depremden sonra en büyük tehdit Kanal İstanbul

İmamoğlu: Depremden sonra en büyük tehdit Kanal İstanbul
27 Temmuz 2020 - 22:34 borsagundem.com

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da depremden sonra ikinci büyük tehdidin Kanal İstanbul olduğunu söyledi

stanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Konseyi'nin yürüttüğü çalışmaları hakkında bilgi vermek için düzenlenen toplantıya katıldı. İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) Florya'daki yerleşkesinde gerçekleştirilen toplantıya, İstanbul Deprem Konseyi'ni oluşturan bilim insanları ile İBB bürokratları katıldı.

Burada konuşan Ekrem İmamoğlu, geçmişte başkanlık konutu olarak kullanılan büyük arazinin artık bilimsel, teknik çalışmalara ev sahipliği yaparak toplumun birbirinden farklı kesimlerini bir araya getireceğini söyledi.

“KANAL İSTANBUL'A KARŞI HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

İstanbul'da depremden sonra ikinci büyük tehdidin Kanal İstanbul olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Depremden sonra Kanal İstanbul hususu da benim için, İstanbul adına, ikinci büyük tehdittir. Her yönüyle tehdittir. Ekonomik savurganlık adına tehdittir; doğa adına, yaşam adına, güvenlik adına millik güvenlik adına tehdittir” dedi.

“Birçok yönüyle tehdit olan bu işin, aynı zamanda depremin şiddetini ve etkisini, insanlara yaşamsal anlamdaki negatif etkisini artıran bir unsur olmasıyla da ayrıca önemli” diyen İmamoğlu, şöyle konuştu:

* Bu manada, kanala karşı hukuki, vicdani mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizi ve bu konuda kararlı olduğumuzu buradan ifade edeyim.

* Köyü yok olan, yüz yıllardır yerleşkesi yok olan insanların, ağlamasını ve serzenişlerini dinledim. Bu manada bütün İstanbul'a ve bütün Türkiye'ye bu kötülüğün yapılmaması adına da herkesi kendi alanında, sorumluluk alanında göreve davet ediyorum.

“İSTANBUL'UN EN BÜYÜK TEHDİDİ DEPREMDİR”

“İstanbul'un birinci sıra, en önemli tehdidi depremdir” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Bu sorunu çözmedikçe, bu sorunu, krizi risk olarak aşağıya indirmedikçe sadece İstanbul değil, Türkiye'de büyük bir tehdit altındadır. Bu, başta can güvenliği tehdidi olmak üzere, ekonomik bağımsızlığımızı bile tehdit edecek seviyede, ne yazık ki, şiddete sahiptir.

* Depremin, dilinin siyaset üstü, seferberliğinin de milli bir seferberlik şeklinde yürütülmesi gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla bu konunun, mutlak ama mutlak, bağımsız bir dilinin olması lazım. Yani, bir şekilde, bir belediye başkanını bağlayan ya da bir belediye başkanının dilini gerçeklerden uzak tutabilecek pozisyonlar oluşabilir.

* Engelleyici unsurları olabilir. Ya da toplumun bir kesimi tarafından, ne söylerse söylesin, başka anlaşılabilir. Ya da bu ülkenin bakanı veya başka makamlarda bulunan kişiler için de aynı şey geçerlidir.

* Çünkü Türkiye, normalin bir hayli yukarısında siyasallaşmış, hatta kutuplaşmış, hatta kutba savrulmuş bir şekilde toplumsal yapıya sahip. Böylesi yapılarda ne söylerseniz söyleyin, sizi anlamak istemeyecek ya da anlamayacak, sizden uzak duracak bir kitle var.

* O bakımdan, konsey, dediğimiz stratejinin belediye üzerinde ya da – ki ben bunun İstanbul'da daha farklı kavramlarla büyütülmesinden yanayım- Bilim Kurulu'nun oluşturmuş olduğu bu konseyin dışında, bütün bileşenleri ile bütün aktörleri ile bir araya gelebilen ve hatta İstanbul'un deprem üzerine bir sözü var ise onu da oradaki kurulun temsilcisinin, sözcüsünün dile getirdiği bir şekilde yönetilmesini hayal ediyorum.

“SAYIN BAKAN DA DEPREMİN SİYASET ÜSTÜ OLDUĞUNU SÖYLEDİ”

* En son sayın Şehircilik Bakanı ile de konuşmamda, depremin böyle bağımsız ortamda koordine edilmesi, denetlenmesi gerekliliğinden bahsettim. Yani gerçekten bilimin, aklın karar verdiği bir hususu eğer İBB Meclisi'ne getirdiğimizde, bunu CHP grubu getirdi, bunu geçirmeyelim denmesini istemiyorsak, bu işin siyaset üstü değerlendirilmesi lazım.

* Bunu Cumhuriyet Halk Partisi Grubu getirdi, bunu geçirmeyelim, denmesini istemiyorsak bu işin siyaset üstü yönetilmesi lazım. Ya da AK Parti Grubu bir şeyi meclisten geçirmeye çalışıyor ve buna muhalefet yapıyorsa bunun da olmaması lazım.

* Bunun gerçekten milli kavramlarla yönetilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu manadaki teklifimizi, tamamıyla bu prensip üzerinden sayın bakana yaptık. Bu manada da bir öneri stratejisi hazırlıyoruz.

* Herkesin içinde olduğu bir mekanizmanın politikalar üretmesi ve bunun, İstanbul’da depremle ilgili bir şeyler söylendiğinde, herkesin kulak kesildiği bir birim haline getirmek istiyoruz.

“İSTANBUL’UMUZ ADINA KORKUYORUM”

* Depremin siyasi meselelere malzeme edilmesine şiddetle karşı çıkıyorum. O bakımdan bizim bunu başarmamız lazım. Elbette çok güzel işler yapma gayreti içerisindeyiz. İstanbul’daki kötü yapı stokunu buradaki katılımcıları anlatacak değilim.

* Yıllarını bu işe harcamış bilim insanlarımız var, burada ve hep desteklerini beklediğimiz hocalarımız. Dolayısıyla, on binlerce yapının hasar göreceği bir yerde, Büyükşehir Belediyesi ve farklı kurumlar tarafından hazırlanıp bana da sunulan can kaybı sayısı, bana inandırıcı gelmiyor, İstanbul adına.

* Ben bazen, on binlerce de diyemiyorum ve üzerindeki telaffuz biçimlerini de dile getiremiyorum. Ne yazık ki, korkuyorum İstanbul’umuz adına. İstanbul’un yapı stokunun hızlıca tespit edilmesi, toplumla bunun yüzleştirilmesi hususunda örnek bir çalışmayla yola çıktık.

* Tabii bu bütüncül eylemi, hem ilçe belediyelerimizle hem muhtarlarımızla hem de farklı kurum ve kuruluşlarımızla paylaşarak, denetimini en etkin şekilde yaparak, yönetmek istiyoruz. İstanbul'un her gün deprem gerçeğinin farkında olarak hayatına devam etmesini istiyoruz.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM DENİNCE İNSANLARIMIZIN UYKUSU KAÇIYOR”

* Kentsel dönüşüm veya kentsel yenileme, adına ne derseniz deyin, ne yazık ki bu kavramların da itibarının toplumda çok düşük kalması söz konusu. Demek ki burada, bir yanlış var.

* Yani biz, bir mahalleye gidelim; buraya kentsel dönüşüm getireceğiz diyelim, o gece milletin uykuları kaçıyor. Çünkü, bir yerlerde yanlış yapılmış.

* Depremin olduğu bir yerde ve buna çaresi olduğu düşünülen ‘kentsel dönüşüm gelecek', dendiğinde sevineceğine, ‘eyvah n'olacağız' diye dert edinen yüz binlerce aile, insan var İstanbul'da. Çünkü kötü örnekleri yaşatıldı.

TAYFUN KAHRAMAN: BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ DEPREM

İmamoğlu'ndan önce konuşan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman da depremin İBB'nin birinci gündemlerinden biri olduğunu söyleyerek şunları belirtti:

* Bu gündemi konuşmak için bizler, özellikle İstanbul'da, Türkiye'de üniversitelerimize oluşan bilgi birikimini, kendi çalışmalarımıza, laboratuvarımıza aktarmak konusunda sizlerle birlikte işbirliği içerisinde olmak istiyoruz.

* Bu anlamda Bilim Kurulumuzun, bize çok değerli katkıları oldu. Bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalarda bize inanılmaz destekler verdiniz. Hem Deprem Çalıştayı'nın gerçekleştirilmesinde hem daha sonrasında, özellikle zemin çalışmalarımızda, sismoloji, bugün başlamış olduğumuz mikro bölgeleme çalışmalarında destek verdiniz.

* Yapı tespit çalışmalarımız da böyle oldu. Biliyorsunuz, bugüne kadar yapılmamış bir işi yaptık, İstanbul'da. Yine, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile birlikte yapmış olunan; 2018 yılındaki bir çalışmanın sonucu olarak, risk barındıran yapıları tespit etmek üzere çıkmış olduğumuz yolda, bizlere inanılmaz destek verdiniz.

* Bundan sonra da sizlerden, hem zemin çalışmalarımızda hem de bundan sonra gerçekleştireceğimiz, alansal ve noktasal olarak yapıların dönüştürülmesi konusunda destek ve yol göstericiliğinizi bekliyoruz.

* Bizim için bu destek çok önemli. Bundan sonra da sizlerin katkılarıyla birlikte, daha çok işe imza atmak istiyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş n08 Mayıs 2021 20:56

    Atların katili sen ne anlarsın kanaldan senin beynin sanalda kimlere hizmet ettigin aşikar

  • edy31 Ağustos 2020 09:29

    ibb DHKPc ye teslim edilmiş durumda. özdemir sabancı yı katleden uşaklardan hayırlı birşey beklemek kaba yem olarak saman yiyen kitleye mahsus özelliktir.

  • R.Demir28 Temmuz 2020 11:39

    Eko Sen git hizmet Et İstanbul a Senin haddine değil Büyük proje Kanal İstanbul Devletin Büyük hamlesidir Artık kimse salak değil Kanal İstanbul Devlete gelir demek Yabancı Savaş gemilerini Tehdit etmek demek Ama senin gibi cahillerin bunu Anlaması zor tabi

  • BİR DOST28 Temmuz 2020 11:16

    Bence bu ülke için depremden daha da önceki tehlike CHP ve belediye başkanlarıdır. Adamlar hizmet etmemek ve ettirmemek için yemin etmişler. 

  • Fatih İslambul28 Temmuz 2020 09:43

    istanbul  için en böyük  tehtit ekrem  imam oğlu  depreme dayanıksız çürük binalar 

  • O gün 28 Temmuz 2020 08:37

    806.000 yetmedi 3.000.000 fark görmek istiyorsunuz herhalde

  • HALK28 Temmuz 2020 11:21

    Sen o farkı bir daha rüyanda görürsün.

  • Bülent 28 Temmuz 2020 07:57

    İstanbul için en büyük düşman belediye başkanı İmamoğlu sensin ne hizmetin varki konuşuyorsun sen İmamoğlu temel atmama töreni yapan bir başkan değilmisin

  • Vatandaş 28 Temmuz 2020 07:56

    Ayasofya'nın camiye dönüştürüldüğü gibi Kanal İstanbul'da yapılacak, İstanbul tekrar başkent olacak. Herşeyin bir zamanı var.

  • Vb28 Temmuz 2020 07:25

    madem bu kadar kanal / hendek düşmanıydın , diyarbakır belediyesine desteğe neden koştun müteahit ? kanalı imamoğlu inşaata vermediler diye mi ?  

  • Erol g.28 Temmuz 2020 03:42

    BARIŞ ZAMANI BELEDİYE BAŞKANININ ONAYLAMADIĞI UYGULANMAMALIDIR BELEDIYE BAŞKANININ GÖREVLERINI YETKILERİNİ BAŞKALARI SAHIPLENMEMELI DİĞER ILLERDE ŞEHRINE KANAL YAPILMASINI ISTEYEN BELEDIYE BAŞKANI VARSA KARA YOLLARININ DESTEĞİYLE KANAL YAPIMI MİLLİ İMKANLARLA GERÇEKLESTIRILMELIDIR birden fazla ılke kanal yapılsın isteniyorsa kura yolu İLE KANAL yapılacak il seçilmelidir ÖRNEĞİN DENIZLINİN DENİZE KIYSI YOK SU KANALI YAPILIR ISE DENIZLI/DENİZLILI GEMİLER/TEKNELER KANALDAN GEÇEREK DENİZE KAVUŞUR

  • Gün Alp28 Temmuz 2020 02:39

    Troller  edepli olmayı deneyin  kardeşler...

  • r28 Temmuz 2020 00:57

    kanal gereksiz, saçma ve getirisi olmayan bir proje. önceliği dahi yok. ki yapılsada, borcu yap işlet devret diye 25 yıl olur. yaptım diyenler göçer gider Allah uzun ömür versin hepsinede... sorna bu  millet bu borçları öder, gecende katarın, abd nın rusyanın gemileri olur. millete 5kuruş faydası olmaz. yeni arsa ve bina dikende zengin araplar olur... saçma sapan proje kanalistanbul. bir şehre okadar para harcanacana, aynı parayı anakradan öteye harcasan, göç biter, millet köyüne döner. ülke kalkınır, işsahası çıkar gunah o paraya, kazı yapıp kazmak. Ama amaç birileri gömü bulacak, altınlar, tarihi eserler kayıtsızca alınıp birileri kullanacaksa.. bişe diyemem. metro inşaatlarındada çok oldu, ankarada bazı sit alanlarında da. internetten okumuştum

  • sulugöz28 Temmuz 2020 00:05

    üzmeyin şu adamı... gözyaşı dökmekten istanbul'un sorunlarını görmüyor.

  • XX27 Temmuz 2020 23:58

    senin vizyonun yetmez bu tip projelere...Yapılan Herşeyi baltalayın huyunuz kurusun.

  • Vizyon ve Dahası...28 Temmuz 2020 00:20

    Vizyonu yeter de misyonu başka ;)

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Temmuz 2020 23:56

    sözde kendilerini bilim adamı zanneden prof.doç.istanbul havalimanı yapılmadan önce su kaynakları kurur doğa değişecek falan filan diyorlardı aynan bununun gibi.bakın bakalım yapıldı ne oldu bunların dedikleri oldumu.bunlara verilen oylara üzülüyorum.bir tane projesi olsalar gam yemeyeceğim.hep var olanı yıkmak dökmek engellemek.geldi geleli ne yaptı söylermisiniz.yine haliç ve istanbul un derelerini bok götürmeye başladı.

  • Xavier27 Temmuz 2020 23:36

    Kanal İstanbul'dan daha tehlikelisi arapçı akp.

  • XX27 Temmuz 2020 23:59

    bence de hdp ci cehape...

  • Sdk27 Temmuz 2020 23:08

    RTE yi kanal üstünden mindere çekmeye çalışıyor... Yoksa kanal manal umrunda değil... Belediye şantiyeleri yüzde doksan durdu sen geleli... onlara bi hareket verde vatandaş hizmet görsün... Bununki çok laf az iş ...

  • Misafir. 28 Temmuz 2020 07:54

    Abdülhamid torunu denen zat; sen Abdülhamid torunu olamazsınız. Olsan olsan haçlı torunu olursun.

  • XX28 Temmuz 2020 00:00

    bunların işi hizmet değil kardeşim baltalamak.

  • Abdülhamit torunu27 Temmuz 2020 23:32

    5dk RUMUZLU zat de GIT burayı provake ediyorsun ahlaksız anlaşılan hâlâ 806 BIN oy farkını sindirmeye çalışıyorsun TOSUNCUK sen sindirmeye DEVAM et

  • Erhan 27 Temmuz 2020 22:48

    Yav bırak sen onu bunu, daha kanalın adı var kendi yok, sen bir yılda ne yaptın, hangi icraatı yaptın onu söyle, yollar çukurdan geçilmiyor, arabanın amartisörleri perişan oldu, bir yeri kazıyorsunuz ama haftalarca uğramıyorsunuz, büyük bir köye döndü İstanbul

  • EKRİST27 Temmuz 2020 23:53

    senin chp nin manifestosuna ve tüm konuşlarına bir bak.aynı bunun gibi tek projesi var.yakmak ve yıkmak.bir tane pojesi veya vizyonları varmı.

  • FİNANSŞÖR27 Temmuz 2020 22:45

    bunlar taş üzerine taş koyacakları yerde taş üzerine taş koyar gibi yapapıp diplerini hep oyarlar.bunlar kendi varlıklarına da muhalefetler.bunu da doğru düzgün yapamıyorlar.