E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleri İmalatın devleri büyüme atağında---

İmalatın devleri büyüme atağında

 İmalatın devleri büyüme atağında
05 Nisan 2016 - 16:46 borsagundem.com

İmalat sanayiinde cirosu 1 milyar TL'nin üzerinde olan 33 borsa şirketinin kârı yüzde 21 yükseldi.

Özellikle sanayi şirketleri arasında büyük ve kârlı şirketlere yatırımda bulunmayı tercih ediyorum. Çünkü piyasada bir dalgalanma yaşandığında en çabuk toparlanan onlar" diyor 15 yıldır borsada işlem yapan bireysel yatırımcılardan Zeki Gündüz. Kendisini Benjamin Graham'm tanımlamasını yaptığı "savunmacı yatırımcı" olarak görüyor. Graham ise savunmacı yatırımcıları "Akıllı Yatırımcı" adlı kitabında "düşük riskli, güvenli yatırım" yapan kişiler olarak tanımlıyor. Borsada oluşan fiyat hareketleri takip edildiğinde söz konusu bakış açısının belli bir temeli olduğu gözleniyor. Zira büyük sanayi kuruluşlarından istikrarlı büyüme gösterenlerin ciddi getiriler sağladığını görebiliyoruz.

Analistler, yatırımcılar ve borsadaki şirketler açısından önemli bir dönem daha tamamlandı. Firmalar, 2015 yılsonu bilançolarını açıkladı. Veriler ise mali açıdan yılı iyi geçiren şirket sayısının hiç de az olmadığını işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve zayıf TL'nin 2015 yılında bilançolarda etkisini gösterdiği görülüyor. Bilançolarına göre 1 milyar liranın üzerinde cirosu olan 33 borsa şirketi satışlarını yüzde 7 artırmalarına rağmen, toplam kârlılıklarını yüzde 21 yükseltmeyi başardı. Petrol, otomotiv, dayanıklı tüketim, çimento şirketleri ataklarını sürdürürken demir çelik ve cam sektöründe kârlılık düştü. Kârlılığı yükselen hisse senetleri içerisinde düzenli temettü ödeyen şirketler dikkat çekiyor. Bu şirketlerin 2015 yılında da kâr etmeleri temettü verimliliklerini cazip hale getirdi. Özellikle temettüsü için hisse alan yatırımcılar açısından oldukça cazip seviyelerde bulunan fiyatlar, bu hisselerin ilgi görebileceğini gösteriyor. İşte imalat sanayiinin bu devlerine dair son gelişmeler...

PETROL ŞİRKETLERİ KÂR YAZDI

Düşen petrol fiyatı, petrol şirketlerinin kârını zirveye taşıdı. Maliyetlerindeki artış hızı yavaşlayınca petrol şirketleri atağa geçti. Borsada işlem gören sektör devleri, satışlarında bir büyüme kaydedemeseler de kârlılıklarını yüzde 70'in üzerinde artırmayı başardı. Türkiye'nin dev sanayi kuruluşu Tüpraş'ın kârı yüzde 74 artış gösterirken Aygaz'ın kârı yüzde 91,95 yükseldi. En dikkat çekici büyüme ise Petkim'de yaşandı. Şirketin satışları yüzde 9,67 oranında yükselmesine rağmen kârı yüzde 9 bin 606 gibi hayli yüksek bir artış kaydetti. Petrol şirketleri, aracı kurumların öneri listelerinin başında geliyor. Listede yer alan Tüpraş için Ak Yatırım analistleri 11 Şubat'ta yaptıktan değerlendirmede endeksin üzerinde getiri beklerken 12 aylık hedef fiyatlarını 88,50 TL olarak belirttiler. Şirketin yönetim kurulu ise 6 Nisan tarihinden itibaren hisse başına 6,50 TL temettü dağıtılacağını bildirdi. Söz konusu açıklamaya göre temettü verimi yüzde 8,38. Yıllık faiz oranının yüzde 10'lar seviyesinde olduğu düşünüldüğünde yüzde 8,38 oranındaki temettü verimi ile Tüpraş yatırımcılarının yüzünü güldürecek.

OTOMOTİVDE SATIŞLAR YÜKSELDİ

Otomotiv şirketleri geçtiğimiz yıl oldukça başarılı performans gösterdi. Kârlılıkta ve ciroda sağlanan artışlar sektördeki şirketlere yatırımcıların da ilgisini artırdı. Tüpraş'tan sonra imalat sanayiinde en yüksek ciroya sahip Ford Otosan büyümesiyle dikkat çekti. Şirketin hem satışları hem de kârı yüzde 40'm üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bilanço sonrası yaptığı değerlendirmede 2015'te pazarın üzerinde büyüme kaydettiklerini dile getirdi. Yine sektörün önemli kuru¬luşlarından biri olan Tofaş Fabrika, satışlarını yüzde 33 oranında artırırken kârı yüze 44 yükseldi. Otomotiv yan sanayiinde de aynı şekilde kârlılık ve cirolardaki yükselişler hız kesmedi. Tera Menkul Değerler araştırma uzmanları sektördeki iki şirket için "2016'ya güçlü başlangıç yaptılar" değerlendirmesinde bulundu. Analistler, Ford Otosan için "al" önerisinde bulunurken Tofaş Fabrika için "tut" tavsiyesinde bulunuyor.

DAYANIKLI TÜKETİM BÜYÜDÜ

Dayanıklı tüketim sektöründe Arçelik ve Vestel Beyaz Eşya hem kârlarım hem de satışlarını artırdı. Her iki şirket de büyümesini sürdürüyor. Şubat sonunda Credit Suisse, Arçelik için fiyat hedefini yükseltti. Ancak temkini de elden bırakmayarak endeksin altında bir getiri öngörüsünde bulundu. Vestel Elektronik'in ise cirosu yüzde 19 artmasına rağmen kârında yüzde 38 azalma söz konusu. Artan finansal giderler nedeniyle firmanın kârında gerileme gözleniyor. Vestel Elektronik'in özellikle Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürülme gerginliği ile başlayan gerilim sonrası olumsuz etkilendiği gözleniyor. Zira yapılan açıklamada Vestel Elektronik'in yüzde 100 bağlı iştiraki Vestel CIS Ltd.'nin Rusya'da beyaz eşya ve televizyon üretiminin durdurulduğu, diğer yandan üretimin dursa da satışların devam ettiği, grubun konsolide ciro içindeki payının yüzde 2'nm altında olması sebebiyle faaliyetlerin üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağı belirtildi.

ÇİMENTO KÂRLILIĞINI KORUDU

Cirosu 1 milyar liranın üzerinde olan önemli imalat sanayi şirketleri arasında bulunan Sabancı grubunun iki şirketi Akçansa ve Çimsa kârlılıkları ile dikkat çekiyor. Her iki şirketin de cirolarındaki büyüme yüzde 4 ve 7 ile sınırlı kalsa da kârlarının yüzde 13 ve 27 oranlarında arttığı görülüyor. 9 Mart tarihinde Şeker Yatırım analistleri, Çimsa'nın net kâr rakamının piyasa beklentilerine uyumlu olduğunu belirtti. Şirket, 2015 yılının son çeyreğinde 46 milyon TL net kâr elde ettiğini açıkladı. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,9 artışa denk. Ancak çeyrek bazda yüzde 33,7 düşüşe işaret ettiğini de göz ardı etmemekte fayda var. Firmanın performansını tekrar artırabilmesi önemli. Şeker Yatırım ise hisse için "tut" önerisinde bulunuyor.

DEMİR ÇELİK ZARARDA

Demir çelik sektöründeki firmalar performans düşüklüğü ile imalat sanayiinde en fazla dikkat çeken şirketler arasında yer aldı. Sektörün devi Ereğli Demir Çelik, satışlarını sadece yüzde 3,75 oranında artıra-bildi. Ancak kârında yüzde 29,69 düşüş yaşandı. Satış maliyetlerindeki artış kârı düşürdü. Sektörde yer alan Kardemir zarar açıklarken, İzmir Demir Çelik'in ise zararında artış söz konusu.

 (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)