E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat sektöründeki bozulma hafif hız kesti---

İmalat sektöründeki bozulma hafif hız kesti

İmalat sektöründeki bozulma hafif hız kesti
01 Eylül 2022 - 10:10 borsagundem.com

İmalat PMI, ağustosta 47.4'e yükselmesine karşılık sektörde daralma altıncı ayda da devam etti.

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ağustosta 47.4'e yükselmesine karşılık sektördeki daralmanın devam ettiğine işaret etti.

Üretimde daralma hafiflerken, istihdam artmaya devam etti. Girdi maliyetleri ve fabrika çıkış fiyatlarındaki artış ise gerilemeye devam etti ve sırasıyla 31 ayın ve 18 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Daralma altıncı ayında

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, temmuzda 46.9 değerini almasının ardından ağustosta 47.4'e yükselerek sektörün altıncı ayda da daralmaya devam ettiğini gösterdi. PMI'da 50'nin altında kalan değerler daralmaya işaret ediyor.

Yeni siparişler ağustosta bir önceki aya göre daha keskin hızla daraldı. Yeni siparişler koronavirüs salgınının sektöre hakim olduğu Mayıs 2020'den bu yana en keskin hızda daraldı.

Üretim alt endeksi ağustosta 43.3'ten 45.9'a yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 43.6'dan 42.8'e geriledi.

Talepte düşüş, fiyatlarda artış ve küresel ekonomide zayıflama öne çıktı

Talepte düşüş, fiyatlarda artış ve küresel ekonomide zayıflama görüldüğünü kaydeden katılımcılar, bu nedenle yeni ihracat siparişlerinin de azaldığını belirtirken, bazıları Avrupa'dan talebin azaldığına dikkat çekti.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ağustosta 49.9'dan 48.5'e geriledi.

Öte yandan istihdamda artış devam ederken, yeni işe alımlarda da artış üç ayın zirvesine yükseldi.

Enflasyonun hafiflediğine dair işaretler arttı

Fiyat baskıları talep ve üretim hacmi üzerinde etkili olmaya devam etse de enflasyonun hafiflediğine dair işaretler arttı.

Hammadde, ulaşım ve enerji maliyetlerindeki artış, asgari ücretin yükselmesi ve TL'nin değer kaybı hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatlarındaki artışa katkıda bulundu.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Üretimindeki daralma ağustosta bir miktar hız kaybederken, yeni siparişlerin koronavirüs salgın hastalığının başlangıcından bu yana hızlı gerilemeyi kaydetmesiyle yeni siparişlerdeki trend daha dikkat çekici bir hâl aldı. Piyasa koşulları, hem iç hem de ihracat piyasalarında görülen zayıflık nedeniyle açık şekilde zorlayıcı" dedi.

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

 

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Ağustos ayında da daraldı

 

Philadelphia Fed imalat endeksinde 3 ay sonra ilk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )01 Eylül 2022 11:14

    Hangi imalat ? senin okumuş mühendislerin birbir imkanı olan yurtdışına kaçıyor... imkanı olan ordu personeli, polis olmaya çalışıyor... imkanı olan hizmet sektör, motor kurye oluyor, imkanı olan otellerde dil bilen rezepsiyon vb bişeler yapıyor... Bu eğitimli kadro farklı alanalra kaçıyorsa, senin büyümende hikaye masali ilerlemende roman  destan.... Öyle olmalı ki, insanların mühendisler arasması lazım okuldaki adamı çat diye kapmaları lazım.. işte sen o zaman büyüdün... diplomalı işsizler varsa, senin ülke geleceğin kötü olur. Dost acı söyler...