E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİmalat PMI dataları takip edilecek---

İmalat PMI dataları takip edilecek

İmalat PMI dataları takip edilecek
02 Kasım 2020 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un yatay açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,30 değer kaybederek Cuma gününü 1.112 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 24,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,73 ve holding endeksi yüzde 1,76 değer kaybettiği günde, Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,78 ile metal eşya, makina, en çok kaybettiren ise yüzde 4,24 ile madencilik olduğu görüldü.

Avrupa borsaları Cuma gününü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.

ABD'de endeksler destek paketine dair beklentilerin azalması ile birlikte düşüşle kapandı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 1,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,45 değer kaybetti.

ABD’de Kovid-19 vakalarındaki artış ve yeniden gündeme gelen sıkı tedbirler, ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceği endişelerini artırması ve teşvik paketine dair belirsizlikler endeks fiyatlamalarını baskıladığı görüldü.

Bugün, Yurtiçinde ve global piyasalarda açıklanacak olan İmalat PMI dataları yakından takip edilecek. Özellikle, büyüme tarafında öncü göstergelerden birisi olan PMI datalarının seyrinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Açıklanacak olan Ekim ayı dataları ile birlikte yılın 4. Çeyreğinin ilk ayı verilerini almış olacağız.

Yeni işlem gününde, Asya Bölgesi’nde Japonya ve Çin’de açıklanan İmalat PMI Ekim ayı verilerinin beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi global piyasalarda risk iştahında artışları kısmen desteklediği görülüyor. Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde risk iştahının seyrine bağlı olarak kısmen toparlanmaların devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,8 artarak 16,009 milyar dolar, ithalat %23,0 artarak 20,837 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %189,6 artarak 1,667 milyar dolardan, 4,828 milyar dolara yükseldi.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 30 Ekim'de BIST Repo-Ters Repo Pazarı'ndaki fonlamanın sıfırlanacağı belirtildi.

Euro Bölgesi'nde büyüme yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12.7 ile piyasa beklentisi olan yüzde 9.6'lık tahminini üzerinde gerçekleşti.

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı verilere göre bankacılık sektörünün toplam net kârı ilk dokuz ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 46.3 milyar TL oldu. Sektörde tahsili gecikmiş alacakların (TGA) toplam kredilere oranı Eylül ayı itibarıyla yüzde 4.06 olarak gerçekleşti. Bankaların sermaye yeterlilik rasyosu Eylül sonunda yüzde 19,4 çekirdek sermaye yeterlilik oranı yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti.

• ABD’de açıklanan Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (PCE) verisi Eylül ayında bir önceki aya göre % 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 1,4 artış kaydedildi. Gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek PCE verisi aylık bazda % 0,2 ve yıllık bazda ise % 1,5 artış görüldü.

• ABD Merkez Bankası (Fed), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla uygulamaya koyduğu küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredi programında, minimum kredi ölçeğini 250 bin dolardan 100 bin dolara düşürdü.

• Hazine Finansman Programı 2021 öngörülerine göre 2021'de toplam borçlanmanın 618,6 milyar TL olması bekleniyor. 2020 yılının başında toplam borçlanma 357,2 milyar TL olarak açıklanmıştı. (Kaynak: Bloomberght)

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca (TCMB) kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlayan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

• İTO: 2020 Ekim ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre % 2,45, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise % 2,44 oranında artış gösterdiği açıklandı.

• Yunanistan ile ‘Oruç Reis’ ile başlayan ve karşılıklı hamlelerle gerilen ilişkilerde Türkiye’den yeni Navtex hamlesi geldi. Navtex ilanına göre, 1 Kasım saat 21.01 itibariyle çalışma süresi dolan sismik araştırma gemileri Oruç Reis, Ataman ve Cengizhan'ın, sahada çalışma süresi 14 Kasım saat 20:59'a kadar uzatıldığı açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)

• İngiltere Başbakanı Boris Johnson, düzenlediği basın toplantısında; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ikinci kez ülke çapında karantina ilan edildiği açıkladı.

• Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde yaşanan kısmi toparlanma birlikte risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-100 puan aralığı yatay, 100-300 puan aralığı hafif alıcılı, 300 puan üstü pozitif, 0--100 puan aralığı yatay, -100--300 hafif satıcılı ve -300 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Endekste tepki alımları izlenebilir

Küresel piyasalarda satış baskısı sürüyor

Avhol ve Euro Trend Yatırım sorusu

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Haftanın açılışında piyasalarda dengeli bir görünüm var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)