E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat Ocak'ta geriledi---

İmalat Ocak'ta geriledi

İmalat Ocak'ta geriledi
01 Şubat 2016 - 11:12 borsagundem.com

İmalat PMI Ocak'ta 50.9'a gerileyerek sektörde büyümenin hız kaybettiğine işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 2016'nın ilk ayında 50.9'a geriledi ancak yeni siparişler ve üretimdeki artışın desteğiyle imalat sektöründe büyümenin ivme kaybederek de olsa sürdüğüne işaret etti. Yeni siparişler ve üretimdeki artışa karşılık ihracat siparişleri jeopolitik faktörler ve belirsizliğin etkisiyle geriledi.
Aralık ayında dip yapan girdi fiyat enflasyonu ise hızlandı. Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Aralık ayında gördüğü 13 ayın zirvesi olan 52.2 düzeyinden 50.9'a gerilemesine karşılık kesintisiz üç aydır büyümeye işaret eden 50'nin üzerinde bir değer alıyor. Uzun vadeli ortalamanın 50.9 olduğu endekste 50'nin altında kalan değerler daralmaya, üzerindekiler ise büyümeye işaret ediyor. Yeni siparişler alt endeksi, geçen yıl Ekim ayına kadar devam eden kesintisiz 10 aylık daralmanın ardından son üç aydır 50'nin üzerinde seyrediyor. Endeks Aralık ayındaki 52.9 düzeyinden 50.5'e geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 52.4 düzeyinden 47.8'e gerileyerek, geçen yıl Temmuz ayından bu yana ilk defa daralmaya işaret etti. Bazı şirketler jeopolitik unsurların dış talep üzerinde etkili olduğunu belirtti. Yeni siparişlerdeki artışa paralel olarak üretim alt endeksi de 53.3 düzeyinden Ocak'ta 51.5'e geriledi. Endeksin Ocak ayı seviyesi Haziran 2005'ten bu yana görülen uzun vadeli ortalama düzeyindeydi. TL'deki değer kaybına bağlı olarak girdi fiyatlarındaki yükseliş dört aydır ilk defa hız kazandı. İmalatçıların mamul mal fiyatları ise üç ayın en yüksek artışını kaydetti. İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)