E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİlk veriler ekonomide toparlanma görünümünü destekliyor---

İlk veriler ekonomide toparlanma görünümünü destekliyor

İlk veriler ekonomide toparlanma görünümünü destekliyor
02 Ocak 2020 - 13:10 borsagundem.com

PMI Üretim Endeksi kademeli bir toparlanmaya işaret ediyor

İş Yatırım tarafından yorumlanan Türkiye imalat PMI verileri için uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptı:

"İmalat sanayi üretim endeksi eşik değer 50'nin altında 49.5 seviyesinde gerçekleşerek ekonomide kademli toparlanma görüşümüzü destekliyor. Detaylara baktığımızda üretimin ve buna bağlı olarak firma satın alma faaliyetlerinin arttığını görüyoruz. İki yıldır devam eden girdi alımlarındaki düşüş yatay seyre geçti. Ancak üretim büyüme hızının talep artışını desteklemekte yetersiz kalması nihai ürün stoklarında gerilemeye sebep olmuş durumda.

Yeni siparişler istikrarlı seyrederken yeni ihracat siparişlerinde hız kaybının azalarak devam ettiğini görüyoruz. Yeni ihracat siparişlerindeki düşüş son 5 ayın en düşük oranında gerçekleşti.

Kasım ayında son 5 yılın en düşük seviyesine gelmiş olan girdi maliyetleri enflasyonu ise Aralık ayında TL'deki değer kaybına bağlı olarak artmış durumda. Girdi maliyetlerindeki artışa paralel olarak satış fiyatlarının da hafif yükseldiğini, son 3 aylık satış fiyatı düşüş eğiliminin de bittiğini görüyoruz.

Temmuz 2019'dan beri gerçekleşmiş 1200 baz puanlık faiz indiriminin PMI verisine henüz beklediğimiz etkiyi yapmadığını görüyoruz. Ekonomik toparlanmanın V-şeklinde değil kademeli olacağına dair kanımız güçlenmiş durumda."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)