E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİlk çeyreğin hızlı büyüyen şirketleri---

İlk çeyreğin hızlı büyüyen şirketleri

İlk çeyreğin hızlı büyüyen şirketleri
11 Haziran 2016 - 09:35 borsagundem.com

İmalat sektöründe cirosu 250 milyon TL’nin üzerindeki 13 şirketin satış ve karı ilk çeyrekte sanayi üretim endeksindeki büyümeyi aştı.

Yılın ilk üç ayında güçlü performans gösteren şirketler endeksteki düşüşe daha rahat direnecek" diyor Ahmet Seyhan. Temel analiz bakış açısını baz alarak borsada yatırım yaptığını söyleyen Ahmet Seyhan gibi şirketlerin büyüme performanslarını takip edenler için ilk çeyrek bi­lançoları önemli fırsatlar sunuyor. Açıklanan sanayi üretim verilerinde ise ivme kaybı yaşanmakla birlikte güçlü seyir korunuyor. Garanti Yatırım ekonomisti Hilmi Yavaş ve Emir Talu 2016'nm ilk çeyrek verilerini değerlendirirken geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine göre güçlü olmasa da büyümenin sürdüğüne dikkat çekiyorlar.

Sanayi üretimi, ilk üç ayda yıllık yüzde 5,6 arttı. Halk Yatırım Baş Ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise sanayi üreti­minin yılın ilk iki ayındaki güçlü performansının ardın­dan Mart ayında ivme kaybettiğini belirtiyor. Hız kaybet­mekle birlikte sanayi üretiminin yıllık yüzde 5,6 büyümesi önemli. Bu noktada sanayi üretim artışının üzerinde büyü­yen şirketler yatırımcılar açısından fırsat yaratma potansi­yeli taşıyor. Borsada işlem gören imalat sanayi şirketlerinin öncüleri ilk çeyrekte satışta yüzde 8, kârda ise yüzde 68 büyüdü. İlk çeyrekte 250 milyon TL'nin üzerinde ciro açık­layan 33 imalat sanayi şirketi içerisinde kârlılık ve satıştaki büyümesiyle Sanayi Üretim Endeksi'ndeki artışı aşan ve son iki yılın ilk çey­reğinde kâr açıklayan 13 şirket var. Farklı sektörlere dağılan bu şirketler Aygaz, Petkim, Tofaş, Türk Trak­tör, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Pınar Süt, Ülker Bisküvi, Tat Gıda, Trak­ya Cam, Anadolu Cam, Kordsa Global ve Çimsa. İşte ilk çeyrekte öne çıkan 13 şirket ve ileriye dönük beklentiler:

PETROL VE GAZDA AYGAZ  VE PETKİM

İlk çeyrek bilançolarına göre Petkim büyümesi ile dikkat çekerken Aygaz hem kâr hem de satışta yüzde 5,6'nm üzerinde büyüdü. Her iki şirketin hisseleri de kurumsal ya­tırımcıların takibinde yer alıyor. Petkim için aracı kurumların tavsiyesi "al" yönünde. Oyak Yatırım analistleri Petkim'e beğendikleri hisseler arasında yer veriyorlar. Bunun nedeni olarak da şirketin geçtiğimiz yıl düşen petrol fiyatlarının desteği ile açılan nafta/etilen fiyat farkından olumlu etki­lenmesini ve kârlılığını artırmasını gösteriyorlar. Kurum analistleri açık­lanan ilk çeyrek rakam­larına dikkat çekerken söz konusu trendin yılın kalan aylarında da devam edeceğini ifade ediyorlar. Ziraat Yatırım araştırma analistlerinden Harun Dereli, öne çıkan bir diğer firma olan Aygaz'ı, takip edilecek firmalar arasında görüyor. Dereli, Aygaz'ın ilk çeyrekte net dönem kârının bir önceki yıla göre sınırlı kalmakla birlikte tüm kâr marjlarını yükselterek iyi bir görüntü sergilediğini söylüyor. Ha­run Dereli, Aygaz ile ilgili önerisinin "al" olduğunu belirtirken hedef fiyat ola­rak 13,50 TL'yi öngörüyor.

OTOMOTİVDE TOFAŞ VE TÜRK TRAKTÖR

Otomotiv sektörü ilk çeyrek bilançolarına göre dikkat çeken bir diğer sek­tör. Tofaş ve Türk Traktör sektörde öne çıkan iki firma konumunda bulunu­yor. Bu yılın ilk çeyreğin­de Türkiye'nin otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 346 bine ulaştı. Tofaş'ın üretim hacmi aynı dönemde yüzde 22 artarak 79 bin adet oldu. İlk çeyrek bilançosuyla ilgili açıklama yapan şirketin CEO'su Cengiz Eroldu, Avrupa pazarlarında olumlu büyümenin devam ettiğine dikkat çekiyor. Avrupa pazarında ilk üç ayda otomobilde yüzde 8, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 11 büyümenin söz konusu olduğunu be­lirtiyor. Tofaş'ın da üretim ve ihracatta 2016 yılına çok iyi bir giriş yaptığını açıklayan Eroldu, ilk çey­rek bazında 2010 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını dile getiri­yor. İş Yatırım araştırma analistlerinden Esra Suner hisse için "tut" önerisin­de bulunuyor. Otomotiv yan sanayiinde ise dikkat çeken şirket Kordsa. Şirket için analistler "ekle" önerisinde bulunuyor.

DAYANIKLI TÜKETİMDE ARÇELİK VE VESTEL BEYAZ EŞYA

Dayanıklı tüketim sektö­ründe öne çıkan iki şirket var: Arçelik ve Vestel Beyaz Eşya. Her iki fir­manın da ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre net satış artışı yüzde 20'nin üzerinde. Bizim Menkul Değerler ana­listlerinden Vehbi Murat Şahin, Arçelik'in ilk çeyrek sonuçlarının ardından yaptığı değerlendirmede hisse için "endekse paralel getiri" önerisinde bulundu. Şahin, şirketin Tayland'da kurduğu buzdolabı fabrikasının ocak ayı içerisinde tamamlandığını, ilk çeyrekte seri üretime geçen fabrikayı Asya-Pasifik pazarının gelişmesi açısından olumlu bulduk­larını dile getiriyor. Öte yandan İran'a uygulanan ekonomik yaptırımların kalkmasıyla çatışmalar ve bölgesel istikrarsızlıklardan olumsuz etkilenen Ortado­ğu pazarında yeni fırsatla­rın doğabileceğini belirti­yor. Vestel Beyaz Eşya da bilançosuyla dikkat çeken bir başka şirket. İlk üç aylık verilere göre firmanın net satışları yüzde 29,26 artış gösterdi.

GIDA VE İÇECEKTE ÜLKER, TAT GIDA VE PINAR SÜT

Gıda sektöründe ilk çeyrek performansı ile öne çıkan üç şirket bulunuyor. Yatı­rımcıların yakından takip ettiği, büyüyen bu şirketler Ülker, Tat Gıda ve Pınar Süt. Tera Yatırım analist­leri Pınar Süt'ün beklen­tilerin üzerinde bir mali performans gerçekleştirdi­ğine dikkat çekiyor. Halk Yatırım Araştırma Direk­törü Banu Kıvcı Tokalı, Ülker'in ilk çeyrekte orta­lama piyasa beklentisinin yüzde 18 üzerinde, 86,2 milyon TL net kâr açık­ladığını söylüyor. Bunda, beklentilerin üzerinde gelen operasyonel kârlılık ve artan faiz giderlerine rağmen artan net kambiyo kârının etkili olduğunu dile getiriyor.

CAM VE ÇİMENTODA ÖNE ÇIKANLAR

Trakya Cam ve Anadolu Cam dikkat çeken diğer borsa şirketleri. İş Yatırım analistlerinden İlyas Urgancı, Trakya Cam'ın ilk çeyrek sonuçlarını "güçlü" olarak nitelendiriyor. Ana­dolu Cam için de beklenti­lere paralel bir performans yaşandığını söylüyor.

Trakya Cam'ın geliri ilk çeyrekte yıllık yüzde 36 arttı. Bunda iç pazardaki fiyat artışları, inşaat sektöründe ertelenmiş talep ne­ticesinde hızlanan satışlar ve Avrupa'ya yönelik satış artışının etkisi bulunuyor. Urgancı, hissede yüzde 20 getiri potansiyeli öngörü­yor. Anadolu Cam için ise hem bu yıl hem de geçen yıl Soda Sanayiinde sahip olduğu payların satışından elde ettiği geliri göz ardı ederek yaptığı değerlendir­mede, 2015'in birinci çey­reğinde 4 milyon TL net kâr, 2016'nın ilk çeyreğin­de 11 milyon TL net zarar olduğunu ifade ediyor. Çimento sektöründe dik­kat çeken şirket ise Çimsa. Çimsa satış ve kârda yüzde 7'nin üzerinde büyüme gösterdi. Hisse, sektörün fiyat kazanç ortalaması ve piyasa defter değerine göre iskontolu işlem görüyor. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)