E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporİlhak kararı, Devler Ligi'ndeki Shakhtar Donetsk’i nasıl etkileyecek?---

İlhak kararı, Devler Ligi'ndeki Shakhtar Donetsk’i nasıl etkileyecek?

İlhak kararı, Devler Ligi'ndeki Shakhtar Donetsk’i nasıl etkileyecek?
05 Ekim 2022 - 12:33 borsagundem.com

Rusya lideri Vladimir Putin'in, Rusya kontrolündeki dört Ukrayna bölgesinin ilhak edildiğini duyurmasının ardından Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Ukrayna takımı Shakhtar Donetsk'i turnuvadan ihraç ile karşı karşıya getirdi.


Ukrayna takımı Shakhtar Donetsk, bu akşam Real Madrid ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçı öncesi şok bir gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, bazı Ukrayna topraklarını ilhak ettiklerini resmen duyurması, Shaktar Donetsk’in durumunu daha da karmaşık hale getirdi.

Sözcü'den Alican Özcan'ın derlediği habere göre; İspanya’da oynanacak maç öncesi 1400 asker görevlendirilirken, Madrid’deki Hükümet Delegasyonu mücadeleyi “yüksek riskli maç” olarak nitelendirdi. 2014’te bu yana göçebe halde olan Ukrayna takımı, uzun yıllardır kendi sahasında maç yapamıyor ve sürgün durumda. Ukrayna hükümeti ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelere karşı çıkan Rus yanlısı milisler, Donbass’ta isyan başlattıktan sonra ülkenin hava sahası üzerindeki bir uçağı düşürmüştü. Yaşanan bu olay, kulübün genel merkezinin 2014’te Kiev’e taşınmasına neden oldu.

(Shakthar Donetsk’in Avrupa maçlarını oynadığı stat.)

AYRILIKÇI TAKIM OLARAK GÖRENLER TARAFINDAN KENDİ ÜLKELERİNDE BİLE İSTENMEDİLER

Kulübün birçok yıldız futbolcusu, (Douglas Costa, Fred, Alex Teixeira, Dentinho, Facundo Ferreyra ve Ismaily) Lyon ile oynadıkları hazırlık maçından sonra Donetsk’e dönmeyi reddetti ve sonunda Kiev’e taşınmak için anlaşmaya varıldı. Kulüp daha sonra ülkenin diğer ucunda, 1.200 kilometre uzaklıktaki Lviv’e sürgüne zorlandı. Batı Ukrayna’daki şehirde Shakhtar çifte sürgün yaşadı, çünkü bölgelerinin dışında oynamalarının yanı sıra, onları ‘ayrılıkçı’ takım olarak görenler tarafından hoş karşılanılmadı.

2020’de, Avrupa Ligi Son 16 turunun ikinci maçının Kiev’deki Olimpiyat stadında oynanmasına karar verilmişti. Ancak savaş Shakhtar’ı kesin bir şekilde ülkesinden uzaklaştırdı. Ukrayna, yarım yıldan fazla bir süredir topraklarında bombalamalar ve askeri harekatların acısını çekiyor. Bu neden Shakhtar Donetsk, Avrupa maçlarını Varşova’daki Polskiego stadyumunda oynuyor. Polonya takımı Legia Varşova, Ukrayna ekibiyle kiralık sözleşme imzalayarak Shakhtar’ın Şampiyonlar Ligi maçlarını bu statta oynamasına izin verdi.

RUS TAKIMI MI, UKRAYNA TAKIMI MI?

Şimdi, Putin’in ilhak kararı durumu daha da karmaşık hale getirdi. Rusya, 24 Şubat’ta başlatılan işgalin bir parçası olarak kısmen Rus birlikleri tarafından işgal edilen Donetsk, Lugansk, Kherson ve Zaporizhia’nın ilhakını resmen onayladı. Peki, Shaktar şimdi Rus takımı mı, Ukrayna takım mı?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığında, UEFA, Rus takımlarının 2022-2023 sezonuda hiçbir kulüpler arası müsabakaya katılamayacağını duyurdu. Buna Konferans Ligi, Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi dahil. Krarın CAS’a temyize götürülmesine rağmen, yaptırım kesin şekilde uygulandı ve Rus takımlarından hiçbiri kıta müsabakalarına katılamadı. Aynı şekilde, Rusya Milli Takımı da 2022 Dünya Kupası’ndan atıldı.

Putin tarafından onaylanan Donetsk’in ilhakına uluslararası resmi statü verilirse, bu akşam Real Madrid’in rakibi olacak Shakhtar Şampiyonlar Ligi’nden ihraç edilmeli mi?

ULUSLARARASI TOPLUM İLHAK KARARINI NET BİR DİLLE KINADI

Gerçek şu ki, bu konuda bir karar verilmesi pek mümkün görünmüyor. Uluslararası toplum, yasa dışı olarak tanımlanan referandumlarla dört bölgenin ilhakını net bir dille kınadı. Avrupa Komisyonu Yürütme Kurulu Başkanı Ursula Von der Leyen, “Rus işgalcilerin yasa dışı olarak işgal ettiği tüm topraklar Ukraynalı ve her zaman bu egemen ulusun bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.

Dolayısıyla uzmanlara göre, Shakhtar, Bask ve Katalan takımlarına benzer bir durumda olacak. Bask bölgesinin, kendi milli takımına sahip olma talebi FIFA tarafından “Bask özerk bir topluluktur ve uluslararası toplum tarafından tanınan bağımsız bir devlet değildir” denilerek reddedilmişti.

Aynı şekilde, uluslararası toplum Donetsk’in Rusya’ya ilhakını reddediyor. Bu nedenle Shakhtar, FIFA tarafından Ukrayna takımı olarak görülecek gibi. Real Madrid’in rakibi, kendisini dünyanın gözü önünde vatansız bırakmak isteyen Vladimir Putin tarafından sürgüne mahkum edildi…

Shakhtar Donetsk'in antrenörü Rus saldırısında öldü

 

Shakhtar Donetsk deplasmanda Real Madrid'i devirdi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)