E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİlaç şirketleri Kovid-19 aşısından ne kadar kazanıyor?---

İlaç şirketleri Kovid-19 aşısından ne kadar kazanıyor?

İlaç şirketleri Kovid-19 aşısından ne kadar kazanıyor?
01 Kasım 2021 - 11:36 borsagundem.com

Küresel pandeminin çıkış yolu olan aşı Moderna ve Pfizer şirketleri için de gelir kapısı oldu. İki şirket aşı satışları sayesinde gelirlerini katlayarak büyüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'li ilaç şirketleri üçüncü çeyrekte Kovid-19 aşılarından yılın ilk yarısının tamamına göre daha fazla gelir elde etmesi bekleniyor. Öngörülere göre bu büyük gelir artışı gelecekte de devam edecek.

Yılın ilk yarısında Pfizer ve Moderna, korona virüs aşıları için 17,2 milyar dolarlık toplu satış bildirdi. Ancak her iki şirketin de bu hafta daha yüksek üçüncü çeyrek bilançosu bildirmesi bekleniyor. İki şirketin sadece üçüncü çeyrekte aşı satışlarından elde ettiği toplam gelir 18 milyar doları aşabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de bilanço sezonu devam ederken Pfizer'ın Salı günü bilanço bildirimini yapması bekleniyor. Moderna ise Perşembe günü bilanço açıklamasında bulunacak. Kovid aşısı üreten bir diğer şirket olan Johnson & Johnson geçen hafta üçüncü çeyrek satışlarında 500 milyon dolardan fazla gelir elde etti ve ilk yarıdaki 264 milyon dolarlık toplam satışlarını neredeyse ikiye katladı.

Pfizer, asıl ismi Comirnaty olan Kovid-19 aşısından yılın ilk yarısında 11,3 milyar dolar gelir elde etti ve analistlere göre üçüncü çeyrek satışlarındansa 11,86 milyar dolar gelir sağlayacağı tahmin ediyor. Bu rakamlar gelecekte daha da yükseğe tırmanabilir. Güçlendirici aşı uygulamalarının başlaması ve aşıların küçük yaştaki bireylere de uygulanmasına onay verilmesiyle birlikte aşı satışlarında da artış görülmesi bekleniyor.

MarketWatch’un haberine göre, Japonya bankası Mizohu analistleri bu ayın başlarında Pfizer’a ilişkin değerlendirmelerinde şirketin aşı satışlarında 10 milyar doların üzerine çıkabilmek için mücadele edebileceğini ancak eksik olan rakamın dördüncü çeyrekte tamamlanabileceğini açıklamıştı.

Pfizer hisse senedine karşı nötr bir değerlendirmeye ve 43 dolar fiyat hedefine sahip analistler,
"Comirnaty satışları 2021’in ilk ve ikinci çeyreğindeki Pfizer bilanço rakamlarında dikkat çekici bir yol kat etti. Ancak yılın üçüncü çeyreği için, Pfizer'ın kamuoyuna duyurduğu siparişlere ve gerçek Kovid aşısı sevkiyatlarını izleyen hükümet web sitelerine dayanarak genel tahminlerin şu anda fazlasıyla olduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte, 2021 mali yılına ilişkin Comirnaty satış tahminlerimiz değişmedi. Zira aşı gelirleri üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe kayarken, sipariş eğilimleri ve yatırımcı konferansı öngörülerinden daha fazla netlik bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bir diğer büyük Kovid aşısı üreticisi olan Moderna aşı satışlarından mali yılın ilk yarıda 5,93 milyar dolar gelir elde etmişti. Şirketin çeyrekte ise ortalama 6,17 milyar dolarlık aşı satışı bildirmesi bekleniyor. Aşı, Moderna için finansal olarak daha önemli. Zira genç ilaç şirketi için Kovid aşısı onaylanmış ilk ürün olma özelliğini taşıyor. Ancak şirket ABD’de aşının çocuklara uygulanmasına yönelik potansiyel bir gecikmeyle karşı karşıya.

Analistler sadece Moderna ve Pfizer için 21 milyar dolardan fazla dördüncü çeyrek geliri öngörüyor. Şirketlerin 2022 beklentilerine ilişkin yöneticilerden gelecek herhangi bir tahmin de şirketlerin hisse senetleri için önemli olacaktır. Aşı şirketlerinin üretim kapasiteleri de ilginç bir konu olmayı sürdürüyor. Zira güçlendirici dozlara olan talebin artmasıyla ve aşının en erken kullanım yaşının düşmesiyle bu şirketlerin ürettikleri Kovid-19 aşıları pandemi ile mücadele için kritik bir önem arz ediyor.

3'üncü doz aşı ne zaman yapılacak ?

 

Psaki'nin testi pozitif! Beyaz Saray'da korona şoku

 

Koronavirüs işitme kaybına mı neden oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)