E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİkinci dalga korkusu devam ediyor---

İkinci dalga korkusu devam ediyor

İkinci dalga korkusu devam ediyor
15 Haziran 2020 - 09:35 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul'un %1 civarında kayıpla açılması bekleniyor.

Çin'in en büyük toptan gıda pazarı Xinfadi civarında salgının yeniden görülmesi ve bölgenin kapatılması üzerine ikinci dalga korkuları yeniden tırmanışa geçti. ABD vadelileri ve Asya borsalarında
%1-2 kayıpla haftaya başlıyoruz.

Ekonomilerin açılması ve sosyal mesafe kurallarının gevşetilmesi ile vaka sayısının artması sürpriz değil. Etkili bir aşı bulunana ve/veya toplumun bağışıklığı %60 seviyesine ulaşana kadar salgın cephesinde böyle gelgitler yaşayacağız.

Sorulması gereken soru bu sürecin sağlık sistemi tıkanmadan, ekonomi kapatılmadan yönetilip yönetilemeyeceği. Maalesef bu sorunun evrensel bir cevabı yok. Ama ilk dalgayı başarıyla yöneten ve sağlık sistemini güçlendiren Türkiye gibi ülkelerin ikinci dalgayla da başarıyla mücadele edeceğini söyleyebiliriz.

Ekonominin açılması ve salgına karşı mücadelede elde edilen başarılara rağmen Türkiye varlıkları ikinci dalga korkusu nedeniyle yaşanabilecek bir satış dalgasından kaçamaz. ABD vadelileri ve Asya borsalarındaki kayıplara paralel Borsa İstanbul'un %1 civarında kayıpla açılmasını bekliyoruz. Satışların hızlanması S&P vadelilerinin 2950 seviyesinin altına gerilemesi durumunda Borsa İstanbul için ilk destek seviyesi 108.500.

Haberler & Makro Ekonomi

Dünya Bankası'ndan Türk ihracatçılarına finansman desteği

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye Uzun Vadeli İhracat Finansmanı Garantisi Projesi kapsamında Türk Eximbank'a sağlanacak 250 milyon euro tutarında kısmi kredi garantisini onayladı.
Garantili kredi tutarlarının en az %70'i ihracat odaklı KOBİ'lere sağlanacak alt krediler için kullanılacak. Söz konusu proje, Eximbank'ın uluslararası piyasalarda uzun vadeli finansman elde etme ve bu finansmanı ihracatçı KOBİ'lere yönlendirme kapasitesini güçlendirecek.

BDDK aktif oranın hesaplanmasında ki bazı belirsizlikleri giderdi

BDDK aktif oranın hesaplanmasında ki bazı belirsizlikleri giderdi. Bankalar Birliği'nin ilgili sorularına cevaben, BDDK aktif oranın hesaplanmasında yaptığı son değişiklikler ile ilgili bazı belirsiz noktaları aydınlattı. Buna göre orijinal vadesi 92 gün ve daha az olan krediler toplam kredilere dâhil edilmeyecek, bunun yanında kredi kartları ve kredili mevduat hesapları vadeden bağımsız olarak kredi toplamlarına dahil edilecek. Rotatif kredilerin ise üç ay vadenin altında kalan kısmı krediler toplamında dikkate alınmayacak. Yurtdışı yerleşiklere ait DTH'lar ise döviz mevduat toplamına 1 katsayı ile dâhil edilecek. Bankalar için hafif olumlu olduğunu düşünüyoruz

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)