E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİkinci dalga Alman iş dünyasını korkuttu---

İkinci dalga Alman iş dünyasını korkuttu

İkinci dalga Alman iş dünyasını korkuttu
25 Ocak 2021 - 13:32 borsagundem.com

Alman iş dünyasında salgında ikinci dalgayla birlikte iyimserlik azalıyor. Ifo Başkanı Clemens Fuest, "Kovid-19’da ikinci dalga Alman ekonomisindeki toparlanmayı şimdilik durma noktasına getirdi" dedi.

Almanya'da geçen ay 92,1 puan olan Ifo İş Dünyası grafiği, ocakta 90,1 puana düşerken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalgayla gelen yeni kısıtlamaların Alman ekonomisindeki toparlanmayı geçici olarak durdurmasından Alman şirketlerinin daha kötümser olduğu bildirildi.

Merkezi Münih'te bulunan Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin fırın katılımıyla gerçekleştirdiği ocak ayı Almanya İş Anketi nihai sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, aralıkta 92,1 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete boyama İş Dünyası Değeri, Kovid-19'da ikinci dalgayla sıkılaştırılan kısıtlamalar nedeniyle bu ay 90,1 puana geriledi.

Söz konusu Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 93'ten 91,1 puana, Mevcut Durum Endeksi de 91,3'ten 89,2 puana indi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya çocuk değerlendirmesinde, Alman yöneticiler arasındaki seseğin ocakta bozulduğunu belirterek, "Ifo İş Dünyası aralığı, aralıkta 92,1 puandan ocakta 90,1 puana indi. Kovid-19'da ikinci dalga Alman ekonomisindeki toparlanmayı şimdilik durma durma etti. ” ifadesini ifadeleri.

Almanya'da ekonomi, yeni ipucu korona virüsün (Kovid-19) sebep olduğu sağlık ve ekonomik kriz nedeniyle 2020'de yüzde 5 küçülerek, 10 yıldır aralıksız büyümeye oğlum vermişti.

19 Ocak'ta Almanya'da Kovid-19 salgınına karşı mücadelede 5 Ocak'ta salgın ve 31 Ocak'a kadar ilgili olan tedbirlerin süresi 14 Şubat'a kadar uzatıldı.

18 Ocak'ta Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ekonomisinin Kovid-19 salgınında "su üstünde" kalmayı başardığını ancak salgının yayılması önlemeye yönelik tekrar uzatılması durumunda ekonomide büyük bir gerileme yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Alman hükümetinin 27 Ocak'ta yayınlayacağı ekonomiye yıllık raporda büyüme beklentisini yüzde 4,4'ten 3'e revize etmesi bekleniyor.

Ekonomistler, sıkılaştırılan tedbirler imalat ve inşaat sektöre doğrudan etkilemese de çeyrek çeyrek çeyrek çeyrek çeyrek çeyrek dönümlü ekonomik yılın ilkreğinde durgunlaşmasını bekliyor.

Dördüncü çeyreğin başındaki ekonomideki toparlanmaya rağmen Kovid-19 salgınında artan vaka sayısı, seyahat uyarıları ve yeni kısıtlamalarla ilgili endişelerin sonraki süreçte toparlanmanın kırılgan kalmasını sağlayacağı belirtiliyor.

Enflasyon Raporu 28 Ocak'ta açıklanacak

TÜİK: Güven endeksi hizmet sektöründe yükseldi

TCMB: Ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi arttı

Kapasite kullanımında hafif gerileme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)