E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı---

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı
31 Ağustos 2022 - 10:00 borsagundem.com

Türkiye ekonomisinin 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. TÜİK'in verilerine göre büyüme yüzde 7,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2022 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Verilere göre, GSYH 2022 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,6 arttı.

İlk çeyrekte yüzde 7,3 olarak gerçekleşen büyüme yüzde 7,5 olarak revize edildi.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11,0, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,9 ile inşaat sektörü ise yüzde 10,9 azaldı.

Çeyreklik büyüme yüzde 2,1

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,3 arttı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2022 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 114,6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.
Tüketim harcamaları yüzde 22,5 arttı

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,5 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 4,7 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16,4, ithalatı ise yüzde 5,8 arttı.

Emeğin payı azaldı

İşgücü ödemeleri, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 66,4, net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 134,7 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32,6 iken bu oran 2022 yılında yüzde 25,4 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 49,2 iken yüzde 54,0 oldu.

Hizmet üretici fiyatları geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...31 Ağustos 2022 17:49

    Ismarlama ihale alanlar,iki üç yerden maaş alanlar büyüdü.halk belli.

  • Vatandaş31 Ağustos 2022 14:20

    Bu rakamların doğru olmadığını bildiği halde hükümeti savunanlar ağızlarına Yüce Rabbimin ismini nasıl alıyorlar merak ediyorum..Enflasyon oranları nasıl gerçeği yansıtmıyorsa büyüme oranları da yanıktıcı..Ülkenin %10' lık kesimi büyüyor olabilir.Ama ülke geneli asla..

  • Mucise Reis ;)31 Ağustos 2022 13:37

    Bu rakamlar 8 tl den 18 tl olan dolar karşısında eriyen hiç bir şeyi karşılamadı. Tamamen başarısızlık. Sadece tarım veçiftçi kesimi destekleyip, gereksiz yollar köprüler yapacağına endüstriyel işleme tesisleri dahi kurulsa, hem işsizlik düşer, hem ithalat düşer, hem yerli milli çiftçimisin sermayesi artar banka kredi vb bulaşmaz. ücretliler beretekli paraların karşılığını daha iyi alırdı... :D USD hammadde alıp artıyor... eurosatıp avrupaya bir büyüdük demek tamamen komedi :D 100 milyar usd enerjı ödüyordun. dolar 8 tl olsa kaç TL ödersin ? dolar 18 tl olunca kaç tl ödersin :D büyüdük eee neden vergi tahsiları usd maliyeti ödemeye artışta millet geliri düşüyor dolaylı vergiler ile ? tamamen fiyasko. başarısızlık ve işsiz fakirleşen bir millet... bu büyüme 20 milyon genci istihdam etmez. Asgari ücretli ücret dışına aşamaz ülke. yüzde 85 fakir yaşar...Berbat durum.

  • Sfr31 Ağustos 2022 13:11

    Cambaza bakmaya devam...

  • Ferhan31 Ağustos 2022 12:59

    Memlekette Ekonomik sıkıntı çıkarıp Erdoğana mualif çoğaltmaya çalışan düzenbazlar bu gece uyuyamaz

  • baran31 Ağustos 2022 12:18

    Hayırlı olsun!   Zor şartlar altında bu rakamlar çok değerli!  Hödük kafalar zaten anlamaz.  Kendi zihni ve aklını bir türlü gelişemediği için  Ülkeyi de böyle gören angus takımı,  feryat figancılar bir türlü sağına soluna bakıp buralardaki perişanlığı görmezden geliyor.  Buralarda Irak, Suriye, Rusya Ukrayna,  Gelişmişlik çok daha fazla artar,  

  • Mucise Reis : )31 Ağustos 2022 17:43

    Hahaha Pensilvanya fonusu bbc izlemiş :D Bizneden bahsedilenleri yaşamadık hiç ? :D İngiliz sterlinlerini alıp Türkiye gelince ev kirasına ev alıyorsun bir kaç yılda... Bana bir ülkte gösterki, asgari ücretlisi, memuru, halkın yüzde 80 i ücretle çalışıp, ev sahibi olamasın :D bbc izle bakalım ne ev alabiliyormu 15 yılda ingiliz fakirler :D fino fino attık kemği getir geri hadi olum ... ıslık ıslık :D İnsanlara küfür edip, aklınca konuyu gezdirecek :D ömründe ingiltere, abd, fransa, almanya geldin mi? Ömründe yaşadığın mahallen dışına çıktın mı :D izliyor 2 tv kanalı dünmyayı uzaktan eriğim sistemi ile çözdüğünü zannediyor pensilvanya danası :D boş adam boş teneke. Bişeler oku, geliştir kendini . Senin gibiler zaten vatan topraklarını masada kaybetti...

  • baran31 Ağustos 2022 16:21

    Yabancılar ehli insaf olanlar şartlı niyetli  olmayanlar Türkiye deki gelişmeleri gayet iyi görüyor.  Anguts kirko tek kelime yabancı dilin yok başkalarını cahillikle suçlamaz mı?  B.B.C yi seyret anlamasan da boş rafları görürsün a sırıtık ve kirko angusları!  O haberi de yalanlar bu öküzler.  

  • Mucise Reis ;)31 Ağustos 2022 13:43

     Bozacı Baranın şahidi,  şıracı Murat.... hadi bakalım yeni tayin arkadaşın hayırlı olsun ahaha :D Hoş geldin Trol Murat ... Kpss ile mi geldin foruma, yoksa atama kararı ile mi :D 

  • baran31 Ağustos 2022 12:53

    Aynısı ile öyle kardeşim!  Ehli insaf ve merhamet sahibi bu ülkenin güzel insanları hepsi kardeşimizdir.  Şahsen herhangi bir parti üyesi falan da değilim!  Ama göz göre göre bu ülke için gece gündüz çalışan insanları ite köpeğe çerez ettirmem!  Cünup  Partinin izlediği sefil aymaz nankör her yapılanı son derece basit ve yok hükmünde sayma taktiği Kurtuluş savaşı döneminde Ermeni Hınçak partisinin taktiklerine benziyor.

  • Türkoğlutúrk31 Ağustos 2022 12:52

    Matematik mantık yoksunu .biraz yabancı dilin olsa okusan takip etsen BM raporlarını ülkedeki yıkımı göreceksin.hukukta ilk yüzde yokuz.egitimde ,ilk yüzde yokuz.

  • Murat31 Ağustos 2022 12:37

    Alman enerji bakanı, suyla yıkanmayın, bezle vücudunuzu silin diyor kimseden gık yok , bizim enerji bakanı faturanın yarıdan fazlasını devlet ödüyor diyor yaranamıyor....aç gözlüyü doyuramazsin...

  • Türkoğlutúrk31 Ağustos 2022 11:22

    Su .....ile .....nin kemiklerini verseler de gelip şurada yorum yazsalar.uctuk gidiyoruz kıskananlar çatlasın diye.

  • Hehe31 Ağustos 2022 11:12

    Kulliyen yalan bence bunlar 3-5 iste calisip nasil %7 buyur yaa en az %100 olmali o kadar …

  • Pala 31 Ağustos 2022 10:32

    Büyüme filan yok, rakam hilesi

  • Türkoğlutúrk31 Ağustos 2022 10:21

    Harcamalar arttida noldu,geçen seneki alım gücümüz yok.enflasyonun altındaki her büyüme küçüldüğü muzun,fakirlestigimizin bir kanıtıdır.

  • Murat31 Ağustos 2022 17:46

    Açım diyosun yani... belli belli... karnını doyurmayi beceremeyip millete akıl veriyorsun yani buralarda...kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nerde kaldı gayra himmet ede... Magazinle doldurulmuş küçük akıllar...tipik sözcü okuru...

  • Türkoğlutúrk31 Ağustos 2022 12:49

    Naparsin makarnacı da değiliz,iki üç yerden maaş alanda.ihalelerde akmıyor.kisaca sade vatandaşız.

  • Murat31 Ağustos 2022 12:00

    Hangi istatistiği kabul ettin ki bunu edeceksin, ulan siz dolar iki lirayken de memnun değildiniz...sanki şatoda doğdunuz, babanız dük, ananız düşes de sonradan darlığa düştünüz.... bazılarının gözünü ancak toprak doyurur...

  • Mucise Reis : )31 Ağustos 2022 10:15

    Enerjıden dolayı enflasyon yaşayan avrupa...Türkyie ihracat ettiği avrupa.. faiz kararları ile ekonomık daralmaya yaşayana vrupa zincirlemede edevletler... farbikaları kapanan avrupa parasal daralma aşayan avrupa, tasarruf eden avrupa ...TÜrkiye kime ihracat yapıyor? avrupa... otomatıkman Türkiye satışları negatif oluşacak.. Peki daralan avrupa pıyasaları karşısında kredi ile genişleyen türk firmaları, ve kredi ile açılan ücretliler...kredili büyüyen ülkenın ücreli insanları... sonuç ne olacak ? kredi sistemi geri ödemesinde büyük problem ve sorunlar... batan firmalar, kredi kart borçlusu ücretliler.. karnını doyuramayan fakirlikler ve işsizler... Burada ihracat arttı büyüdük ise, TÜketen ülkelerin durgunlaşan ekonomılerı nasıl ülkemizi etkiler. devler kurumu ilgili senaryo çalışmaları neler ? ... umarız soran bir cezur, cevap verecek bir cesur kalmıştır :D ışık saçana tapanlardan bıktık.

  • Mucise Reis ;)31 Ağustos 2022 13:46

    Ooo trol Murat, seni mi gönderdiler Senin gibi kimler geldi... Kimler gitti... Biz buradayız. Pensilvanya ya kaçmayan bir avuç insan kaldınız forumda. Son demler sanırım. Hadi hayırlı olsun işin gücün borumda :D İlk günden ağır eleştri yapıp kaçıp gitme bakim. yavaş yavaş iliklerine kadar döşeriz, lafları : ))

  • Murat31 Ağustos 2022 12:40

    Bu eleman canı sıkkın bir emekli galiba...gazete kupürlerini toplar gibi bir takım malumati sıralayıp güya analiz yapmış.....amca sen bilirsin eskiler malûmatfuruş derler... işgüzar da olur

  • Hakan uz31 Ağustos 2022 10:12

    Yav he he büyümüş