E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİhracatçılara destek paketi---

İhracatçılara destek paketi

İhracatçılara destek paketi
20 Ocak 2023 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD hisse senedi endeksleri, sıkı bir işgücü piyasasına işaret eden verilerin, Fed’in ekonomiyi resesyona sürükleyebilecek agresif oran artırımlarına devam edeceğine ilişkin endişelerin yeniden canlanmasının ardından Perşembe günü düşüşle kapandı. Çünkü piyasa, Fed’in politika sıkılaştırma önlemlerini yavaşlatmaya başlaması için ihtiyaç duyulan temel bir bileşen olarak işgücü piyasasındaki zayıflık belirtilerini arıyor.

Diğer taraftan ise Fed yetkililerinden gelen son açıklamalar, merkez bankasının nihai faiz oranı görüşü ile piyasa beklentileri arasındaki kopukluğu vurgulamaya devam ediyor. Boston Fed Başkanı Susan Collins , merkez bankasının muhtemelen faiz oranlarını %5’in “biraz üzerine” çıkarması ve ardından orada tutması gerektiğini söyleyip karamsarlığı arttırıken, Fed başkan yardımcısı Lael Brainard’ın enflasyondaki son ılımlılığa rağmen, faizin yüksek kaldığını ve “politikanın bir süre için yeterince kısıtlayıcı olması gerekir” açıklaması endekslerin günün dip seviyelerinden kalkmasına yardımcı oluyordu.

Sonuç olarak ,piyasalar nihai faiz oranını Haziran ayına kadar politika faizinin Haziran’da %5’in biraz altında olacağına bahse giriyor ve bu da 50 baz puanın biraz üzerinde ek sıkılaştırmaya işaret ediyor ve tabii ki yılın ikinci yarısında faiz indirimleri ile Şubat ayında ABD merkez bankasının 25 baz puanlık bir faiz artırımını büyük ölçüde fiyatlamış durumda.

Asya hisse senedi piyasalarının çoğu yükselişte. Japon Nikkei %0,16, Avustralya’nın gösterge endeksi  %0,09, Hong Kong  Hang Seng  %0,75 yükseldi  ancak Güney Kore’den Kospi  %0,24 düştü.

ABD doları, Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam etmesiyle birlikte yatırımcıların küresel bir resesyon riskinden endişe duymasıyla Mayıs ayından bu yana en zayıf seviyesine yakın bir yerde 102.10’da pek değişmedi. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirisi, Eylül ortasından bu yana en düşük seviyesi olan %3,32’den kalktı ve  %3,4 civarlarında. Getiriler, yıl sonundaki %3,905’ten ve 21 Ekim’deki 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,33’den düştü.

Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde, Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantısında bankanın faiz artırımları ile rotasını sürdüreceğini söyleyerek euro bölgesi tahvil getirilerini hafifçe yukarı çekti.

Öte yandan ham petrol fiyatları yükselmeye devam etti. Ana etmen Çin’deki artan talep. Mart vadeli Brent vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 86,64 dolara yükselirken, ABD ham petrolü %0,7 artışla varil başına 80,87 dolara yükseldi.

Haftanın son günü yurt içinde; TCMB  Başkanı ,bugün ihracatçılar ile bir araya gelerek ihracatçılara özel destek paketini açıklarken, yurt dışında ise Almanya üretici enflasyonu ve  ABD ikinci el konut satışlarını takip edeceğiz.

12 göstergesi "al" veren hisseler (20/01/2023)

 

Asya borsaları yükselişte

 

'Sözleşmeliye kadro' için sunulan yasa teklifi kabul edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )20 Ocak 2023 09:12

    Ekonomi modeli değiştirdik. Daha hala ne paketi istiyorlar ? usd187, euro 20 yaptık. kripto paraları bu kadar 20 kat. 19 kat düşmedi. :D daha ne istiyor bu ihracatçılar  ? işçinin donunumu alacaklar...