E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIEA: OPEC anlaşması petrolde arz açığı yaratacak---

IEA: OPEC anlaşması petrolde arz açığı yaratacak

IEA: OPEC anlaşması petrolde arz açığı yaratacak
13 Aralık 2016 - 12:49 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı global petrol talebi büyüme tahminlerini yükseltti

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün global petrol talebinin 2016 ve 2017'de beklenenden daha güçlü şekilde artmasını beklediğini belirterek, bu ortamda OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkelerin yapacakları üretim kesintisinin etkisini öngörmek için erken olduğunu bildirdi.

IEA bugün yayınladığı aylık raporunda 2016 için petrol talebsinde büyüme tahminini 120 bin varil/gün artırarak 1,4 milyon varil/güne çıkarırken, 2017 için talepte büyüme tahminini de 110 bin varil/gün yükselterek 1,3 milyon varil/gün olarak duyurdu.

OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkelerin 1 Ocak'tan itibaren üretimlerini söz verdikleri gibi kısmaları halinde global petrol stoklarının 2017'nin ilk yarısında gerileyeceğinin öngörüldüğünü belirten IEA, ancak bunun kendi tahminleri olmadığını vurguladı. IEA raporunda, "Yapılan anlaşma 6 ay süreli ve piyasa görünümüne etkilerini yeniden değerlendirmeden önce uygulanması için zaman tanımalıyız. Anlaşmanın başarılı olması fiyatların yeniden güçlenmesini
ve üreticilerin gelirlerinin 2 zorlu yılın ardından istikrar kazanmasını sağlar. Başarısızlık ise düşük fiyatlara geri dönülmesi olasılığını ortaya çıkarır" ifadelerine yer verdi.

IEA raporunda ayrıca OPEC'in üretiminin Kasım ayında rekor kırdığına işaret etti. OPEC'in üretimi Kasım'da 300 bin varil/gün artırarak 34,2 milyon varil/gün olurken, Suudi Arabistan'ın üretimi de 70 bin varil/gün artışla 10,63 milyon varil/güne yükselerek rekor kırdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)