E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİdlib'de flaş gelişme... Operasyon başlattılar!---

İdlib'de flaş gelişme... Operasyon başlattılar!

İdlib'de flaş gelişme... Operasyon başlattılar!
20 Şubat 2020 - 15:52 borsagundem.com

Gelen son dakika haberine göre, Esed rejimi güçlerinin İdlib'in güneyinde ele geçirdiği yerleşimleri geri almak için karadan ilerleyen muhalifler, Neyrab köyüne girdi. Köyde rejim güçleri ile şiddetli çatışmalar sürüyor.

Astana Anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak İdlib'in güneyinde ilerleyen Beşşar Esed rejimi güçlerine karşı operasyon başlatan ılımlı askeri muhalifler, Neyrab köyüne girdi. Köyde şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Muhalifler, rejim güçlerinin İdlib'in güneyinde ele geçirdiği yerleşimleri geri almak için başlattıkları operasyonda, Serakib ilçesinin kuzeybatısında yer alan Neyrab köyüne girdi.

Köydeki rejim hedeflerine yönelik topçu atışlarının ardından karadan ilerlemeye başlayan ılımlı askeri muhalifler, rejime ait bir tank ve bir de zırhlı personal taşıyıcıyı imha ederken, bir tankı da ele geçirdi.
 
Köyde, ılımlı askeri muhalifler ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

Neyrab, 3 Şubat'ta rejim güçlerinin eline geçmişti.

Serakib ilçesi, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolunun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor.

Kamışlı'da ABD ve Rus devriyelerinin it dalaşı!

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı. Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Çavuşoğlu: Politikalarımız Almanya ve ve Fransa'nın işine gelmiyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne dikkati çekmişti.

Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ne diyem ?21 Şubat 2020 15:47

    Her devlet kara harekatı yapar.. yapar o kadar kolay ... ama 1 askerini dahi hiç bir devlet zarar görmesini istemez.. bakaları için... yani biz marifet mi yapıyoruz? masada kazanamadık. masada soylenenleri uygulatamadık.. askeri harekat ile istediğimizi yaptırcaz.. ki ne istiyoruz ? esad istifa etsin.. bizene esaddan kardeşim ? abd ve nato pkk ypg destekliyor biz bunlarla ittifak olup, rusya ve esada kafa tutuyoruz. yahu ne diye oraya ordu soktuk, pkk ypg orda abd ve nato ile beslenecekse, esad çökunce, kandil boşalacak mı? esad gidince ypg dağılacak mı? nasıl strateji plan bu ? komşumuz haricinde dunyann bir çokd evleti ile suriyeyeı konuşuyoruz. biz suriyeyi nedne dizayn edecek güçlü devlet arıyoruz ? bizene, bizim dert, pkk pyd kandil. ee onları destekleyenleri suriyeye müttefik diye nedne yanımıza alıyoruz ? 

  • eee21 Şubat 2020 15:42

     ya onu bunu bilmemde, ne hikmetse, kandil için 10 sene önce boyle harekat yapsaydın, sınırda davul zurna karşılayıp, hayal çekipmegi megi diye aplamasaydık çok takdir ederdim.. ama şimdi o suriye topraklarında askeri görunce üzülüyorum. öyle yada böyle bir gün o toprakları gene ordaki abd ve rusya emrindekı kurulan hukumete vereceğiz. yanarım yanarım mehmedime yanarım

  • Men20 Şubat 2020 20:44

    Rusya'ya abd ye laf söyleyin yahu. Suriye'de biiz dümene getiren Almanya Fransa değil ki Rusya abd. İşiniz gücünüz Fransa Almanya. Bu adamlar Avrupalı dostlarımız olmalı. Bizim Hollanda Almanya Fransa Belçika ile sorunumuz olmamalı. Herkesle düşman ettiniz bizi.

  • kırmızı biber20 Şubat 2020 17:41

    bu büyük emperyalistlerin ve taşeronlarının  hepsinin ağzına yaptıkları şeytanlıkları yüzünden annem ağızlarına kırmızı biber sürse ve cezalandırsa..

  • ayşe 20 Şubat 2020 17:08

    İLERDE SURİYE'DE SOYKIRIM YAPTIĞIMIZI YAZAR ARTIK TARİK AVRUPA DA BİZİ TAZMİNATA MAHKUM EDER

  • kılıç20 Şubat 2020 21:36

    soykırımı yapan esed biraz mantıklı olmalısın katledilen çocukları bile görmezden gelmişin.

  • suriye nin geleceği20 Şubat 2020 16:55

    suriye yi karıştıranlar insanlığa ve göç eden suriyelilere en büyük ayıbı yaptılar.. bu toprakları yarın israil e vermeyi düşünen büyük güçler ve taşeronları yahudi nüfusun bu topraklara geleceğine  ya da bu toprakların asıl sahiplerinin yahudi ilhakına izin vereceğine  inanıyor mu ? ? ?

  • ayşe 20 Şubat 2020 17:05

    MÜSLÜMANLAR BİRBİRİNİ KESİYOR O TOPRAKLARI HAK EDEMEDİLER İSRAİL GELECEKSE GELSİN VE SAVAŞ BİTSİN ARTIK 

  • KEREM KIRBIZLI20 Şubat 2020 16:50

    bizimkilerde hafta sonu suriye askerlerini artık vurur.

  • MELTEM GÜZELBAHAR20 Şubat 2020 16:49

    ben bu iran ın müslüman devlet olduğunu hiç kabul etmiyorum.bunlar da kafirler gibi hareket etmektedir.milyonlarca sunni müslümanı katlettiler.iran bunun bedelini ALLAH bir gün soracaktır.suriye de aynısını yapmış ve yapmaktadır.

  • ayşe 20 Şubat 2020 17:06

    BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİ SÜNNİ IHSİT ELKAİDE EL NUSRA ÖSO HEPSİ ALEVİ VE ŞİİLERİ KATLETTİ ALLAH BUNLARINDA HESABINI SORAR HERHALDE 

  • Eser20 Şubat 2020 16:46

    O büyük dünya lideri. Hep doğru büyük dünya politikakarı izledi. Yoka devam

  • ........20 Şubat 2020 17:53

    Kıbrıs harekatı nasıl zorunlu idiyse buda zorunludur. Bu bir politika değildir. 2 yıldır idlibde çatışma olmasın diye bilmem kaç defa toplantı yaptılar, buna rağmen Rusya İran ve Esad sözünde durmadılar milyonlarca sivili sınırımıza sürdüler. Maalesef savaşı istemiyoruz ama öyle bir pozisyondayız ki buna mecburuz.

  • arap baharı20 Şubat 2020 16:46

    bu suriye de arap baharını  kim destekledi ? kim bu işlere yol açtıysa, vebali çok büyük.. ALLAH halkın bilmediği işlerin hesabını öyle bir soracak ki..

  • ........20 Şubat 2020 17:56

    Suriyede biz mi başlattık bunu mu ima ediyorsun. Yemen mısır Libya vs vs oralarda mı biz başlattık. Arzı mevud nedir önce onu ögren, sonrada bu topraklardaki olan olaylarla birleştir

  • Bilal20 Şubat 2020 16:44

    Asrın lideri bir gece ansızın gidip, gerekeni yapactır, karşısına rusya amerika esat kim çıkarsa çıksın bi koydu my oturtacak.

  • Nedim20 Şubat 2020 16:40

    Allah yar ve yardımcınız olsun!  Bazı itler tehlike burnunun ucuna gelmeden görmek istemiyor!  kendisine zararı yoksa burnunun ucunu da görmüyor!  Hatta daha da ileri giderek esed itine methiye düzmeye başlıyor. Meşrebi bozuk bir kere!

  • İtaabe20 Şubat 2020 16:26

    İki üç s400 atsak tamam

  • MUSTAFA20 Şubat 2020 16:48

    SAÇMA SAPAN MI  YORUM  CAHİLLİK Mİ

  • Nuri20 Şubat 2020 16:40

    Salak koyun

  • Tantana20 Şubat 2020 16:09

    ALLAH haklıyı biliyor...Zafer Haktan yana!ALLAH Suriye’yi karıştıranların cehennemin dibine yollasın.

  • .........20 Şubat 2020 17:57

    Tantana yapma

  • başkası20 Şubat 2020 16:05

    Şu anda Suriye topraklarında bulunmamıza ses çıkarmayan Avrupa ve Abd nin ileride bizi orada işgalci ilan edeceğini unutmayın. 

  • Sinirli20 Şubat 2020 16:00

    Bize ne ya.napaLim.biz kendi ülkemizin sorunları ile ilgilenelim,yeter ya artık

  • Sinirli20 Şubat 2020 21:52

    Sen ķemal baba gibi adamı bulda sîrtında taşı,görüyoruz seninkini de

  • ----------- ??????????-------------20 Şubat 2020 16:42

    bizim sorunlar ırak iran suriye den başlıyor.teröristlerin kafalarını ezmeliyiz yoksa burdan teröristleri sürekli bize salarlar hemde binlercesini.ne kadar gebertir ise o kardır.kemal ve meral görenler varmı bir den ortadan kayıp oldular.