E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİcralık mallara talep patladı---

İcralık mallara talep patladı

İcralık mallara talep patladı
23 Ocak 2014 - 11:47 borsagundem.com

Son zamanlarda dolar kurunda yaşanan ciddi artış icralık mallara olan talebi patlattı

Dolar kurunun son aylardaki baş döndürücü yükselişi ikinci el lüks araç piyasasını da etkiliyor. Fiyatlar ÖTV zammının da etkisiyle ciddi bir şekilde yükselirken ucuza lüks araba almak isteyenler soluğu icralık araçların yanında almaya başladı. İcralık araçların fiyatlarının piyasanın altında satılmasının nedeni ise fiyat değerlemelerinin dolar kurunun aşağıda olduğu zamanlarda, yani 5-6 ay önce yapılmış olması. Bu da mevcut değerlemelere göre yüzde 15 civarında bir fiyat avantajı sağlıyor.

Hürriyet'in haberine göre, örneğin 2008 model bir Range Rover icrada önceki aylarda 210 bin TL ile değerlenmiş ve hali hazırda satışta iken, yükselen kurların etkisiyle bu aracın fiyatı dışarıda 230 bin liraya çıkmış durumda. İşte bu durumu farkeden yatırımcılar son dönemlerde icra ihalelerine ciddi katılım sağlamaya başladı. İcra ihalelerinde fiyatın yüzde 50'den başlaması da alıcılar için avantaj sağlıyor. Uzmanlar genelde fiyatların yüzde 100'e ulaşmadığını ve tavan fiyatın altında kaldığını belirtiyor. 

EVLERE DE İLGİ ARTIYOR

Aynı şekilde dolar yada euro bazında satışa çıkan gayrimenkulleriyle tanınan Boğaz hattı, Florya, Bahçeşehir, Başakşehir, Kadıköy, Ataköy gibi yerlerin de ihalelerine katılım iki kattan fazla artış gösterdi. Örneğin Ataköy'de 200 bin dolarlık bir dairenin TL karşılığı bundan 6 ay önce 380 bin TL iken şu anda 450 bin TL'ye yükselmiş durumda.

TRAFİK CİDDİ YÜKSELDİ

Konuyla ilgili olarak konuşan icralik.com’un kurucusu Can Emrah Özoral icra ihalelerine olan ilginin kendilerini de etkilediğini belirtiyor. Özellikle son 1 ayda sitedeki trafiğin ciddi oranda arttığını kaydeden Özoral, "İnsanlar yükselen kura karşı icradan ucuza araba ve ev almak için icra sitelerine daha çok müraacat etmeye başladı. Açık artırmadaki bir çok malın ekspertizleri dolar kuru 1.9 TL iken yapıldı. Dolayısıyla bir fiyat avantajı oluştu. Haftalık ihale katılım sayımız 35-40'tan 350-400'e çıktı" diye konuştu.

KIYMET TAKDİRİ NOKTASINDA SIKINTILAR YAŞANABİLİR

Avukat Umut Metin de icrada yapılan açık artırmanın ucuz bedellerle başlamasının hukuken bir sıkıntısı olmadığını ifade ediyor. Metin’e göre malı icrada satılan kişi fiyat değerlemesinin doğru yapılmadığını düşünürse itiraz hakkını kullanabilir. Ancak icradaki açık artırma sırasında malı icrada olan kişi fiyat konusunda bir itirazda bulunamaz. Yani icralık bir malın satılması sırasında piyasa koşullarına göre ucuz bir bedelden açık artırmaya çıkarılmasında yasal olarak bir sıkıntı yok.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)