E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİç giyimde yerli manken krizi---

İç giyimde yerli manken krizi

İç giyimde yerli manken krizi
14 Şubat 2015 - 04:51 borsagundem.com

Yerli iç giyim markaları katalog ve defile için manken bulamıyor. İç giyim firmaları çareyi yabancı manken getirmede buluyor

Yıllık 2 milyar dolarlık pazara ulaşan iç giyim sektöründe markalar model krizi yaşıyor. “Katalog ve defile için yerli manken bulamıyoruz” diyen Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Bahri Özdinç, “Son yıllarda tasarıma ağırlık vermeye başlayan markalar defile ve katalog çekimleri ile fark yaratmaya çalışıyor. Ancak yerli manken bulamıyoruz. Modeller ‘Ailem istemiyor, sevgilim kızıyor’ gibi nedenlerle kamera karşısına geçmiyor. Biz de günlüğü 3 bin dolara yabancı manken getiriyoruz. Bir günlük çekimin maliyeti 20 bin lirayı buluyor” dedi.



1.2 MİLYAR DOLAR

Sektörün son 10 yılda hızlı bir büyüme yakaladığına işaret eden Bahri Özdinç, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 500’ün üzerinde üretici firma bulunuyor. İstanbul, İzmir ve Adana üretimde öne çıkıyor. İç pazarın büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. İç giyim ihracatımız ise 1.2 milyar doları aşıyor. Son yıllarda yabancı markaların Türkiye’ye ilgisi de hızla arttı. Özellikle zincir mağazaların içgiyim ürünlerine talep çok fazla. Bu markaları geçip fark yaratmak için de yerliler tasarıma önem vermeye başladı. Bunun için tasarım yarışmaları da düzenliyoruz. Bu yarışmalarda genç tasarımcıları çekmeye çalışıyoruz.”

KADINLAR 300 TL HARCIYOR

İç giyim için yapılan harcamaların arttığını belirten Bahri Özdinç, şöyle konuştu: “5 yıl önce yaptırdığımız bir araştırmada erkekler yılda ortalama 120 liralık, kadınlar ise 210 liralık iç giyim ürünü alıyordu. Bu rakamlar 2015 itibariyle arttı. Kadınların yıllık iç giyim harcaması 300 liraya erkeklerin ise 150 liraya çıktı. İç giyim ürünleri yılbaşı ve Sevgililer Günü’nde en çok alınan hediyelerin başında geliyor. Ancak tüketiciler artık daha renkli ürünlere yöneliyor. Eskiden beyaz, ten rengi ve siyah içgiyim ürünleri tercih ediliyordu.”

Pazardan alınan ürüne dikkat

UZAKDOĞU ülkelerinde üretilen ve Türkiye’ye denetimsiz bir şekilde getirilen iç giyim ürünlerine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Bahri Özdinç, şunları söyledi: “Uzakdoğu ülkelerinde sağlıksız koşullarda üretilen iç giyim ürünleri Türkiye’de pazarlarda satılıyor. Çok ucuz fiyatlara satılan bu ürünlere dikkat edilmeli. İthal edilen ayakkabılardaki gibi kanserojen madde içeren ürünler olabilir. Biz bu konuda bazı araştırmalar yaptırıyoruz. Ancak tüketicilerin bu ürünlere rağbet göstermemesi gerekiyor.”

Anadolu’da internet satışı fazla

İNTERNET satışlarında iç giyim ürünlerinin öne çıkmaya başladığını belirten Bahri Özdinç, “Özellikle fantezi ürün grubunda internet satışları artıyor. Anadolu’daki talep ise herkesi şaşırtıyor. İç giyim markalarımız da artık internet satışlarına önem vermeye başladı” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)