E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİbrahim Turhan enerji kongresinde konuştu---

İbrahim Turhan enerji kongresinde konuştu

İbrahim Turhan enerji kongresinde konuştu
24 Eylül 2014 - 14:57 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı Turhan, enerji piyasasının İstanbul'un uluslarası finans merkezi olma vizyonuna katkısını anlattı.

SERAP SÜRMELİ - BORSAGUNDEM.COM

Enerji ticareti ve satışı konusunda Türkiye’nin ve bölgenin en önemli etkinliği olan All Energy Turkey Kongre ve Fuarı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile partner ülke Gürcistan’ın Enerji Bakan Yardımcısı Ilia Eloshvili’nin katılımıyla açılan ve iki gün sürecek olan  fuarın konuşmacıları arasında bulunan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Bir enerji dosyasının kurulması gerçekten bu borsada, fiyat oluşumunun sağlıklı bir şekilde geçekleşmesi, öngörülebirliğin artması, şeffaf, adil, dürüst açık bir ortamda işlemlerin gerçekleşmesi adına çok önemli” dedi.
 
İbrahim Turhan konuşmasında özetle şunları söyledi:
 
“Geleneksel hale gelmiş olan bu konferansa biz de her sene katılıyoruz. Bir enerji dosyasının kurulması gerçekten bu borsada, fiyat oluşumunun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi, öngörülebilirliğin artması, şeffaf, adil, dürüst açık bir ortamda işlemlerin gerçekleşmesi, işlemlerin uluslararası standartlarda emir eşleştirme, emir sonrası süreçleriyle takas mutabakat ve sözleşmelerin saklanması ve elektrik borsası üzerinde konuşuyorsak,  vadeli işlem yapılıyorsa zamanı geldiğinde fiziki testin sonuçlandırılabilmesi gerçekten etkin bir çalışan enerji piyasası oluşabilmesi için son derece önemli. Borsa İstanbul olarak başlangıçtan beri geçmişimizdeki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası birikiminin de verdiği kredibilite hem de tecrübe anlamında birikimi bu alanda en doğru şekilde kullanmaya gayret ettik.

Çünkü son yaşanan finansal krizle birlikte, finans sektörüne yönelik eleştirilerin odak noktalarından birisi de, finans sektörünün neredeyse tamamen kendi varlığı için çalışan bir kapalı sitem haline dönüştüğü ve reel ekonomiyle irtibatının ilişkisinin kesildiği şeklindeydi. Burada gerçekleştirilen işlemlerin çoğunluğunun aslında verimli ve üretken bir netice doğurmadığı sadece kendi içerisinde cereyan eden finansal operasyonlarda ibaret kaldığı algısı sadece bu krizin çıktığı gelişmiş ekonomilerde değil, yükselen piyasalar ekonomisinde de etkili olduğu. Ve dört yıl boyunca katıldığım G-20 zirvelerinde de en önemli gündem maddelerinden birisi de finans sektörünün ortaya çıkarmış olduğu aşırı dalgalanma veya yanlış fiyat fiyatlamalara sebep olan bu durumun ortadan nasıl kaldırılabileceği şeklindeydi.

STRATEJİK VİZYON

Tabi Borsa İstanbul olarak çalışmalarımızı yürütürken bu konular da bizim için oldukça önemli. Bunun içinde hem sektörün oluşturduğu platforma katılmaya gayret ettik hem de yaptığımız çalışmalarda mutlaka sektörün görüşlerini aldık. En doğru en akılcı en rasyonel yol neyse orada çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya devam ediyoruz. Tabi bu anlamda yine konunun en önemli noktası Türkiye’nin küresel ekonominin küresel piyasaların bütünleşmiş bir parçası bir unsuru olduğu aklımızdan çıkarmamak ve burada kuracağımız yapının mutlaka uluslararası standartlara özelliklede ülkemizin tam bir perspektifini önemli bir stratejik bir vizyon haline getirdiği Avrupa birliği çerçevesine uyumlu olması. Bu bakımdan Avrupa’daki önemli borsaların tecrübelerinden de istifade etmeye gayret ettik. Sonuçta ortaya çıkan yapının büyük ölçüde ben beklentileri karşıladığını düşünüyorum.
 
ENERJİ PİYASASININ ÖNEMİ

Enerji piyasasının Borsa İstanbul bünyesinde çalışıyor olmasının mutlaka İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi vizyonuna da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Geçen yıl sonunda Nasdaq’ta gerçekleştirmiş olduğumuz stratejik ortaklık bize sadece finansal ürünler konusunda değil, emtia ve enerji ürünlerine dayalı yapılan sözleşmeler alanında da dünyanın en ileri teknolojisinden fayda etme imkanı yarattı. Bizim burada hayalimiz yatırımcılara gerek spot, gerek vadeli, finansal, emtia, döviz, gerekse risk yönetiminin diğer yapılandırılmış ürünler olsun, her türlü finansal sözleşmeye aynı çatı altında, aynı işlem kurallarıyla, aynı piyasa uygulamalarıyla, aynı denetim ve gözetim sistemiyle, aynı teminat yönetimiyle, aynı mutabakat, takas ve saklama kurallarıyla âdete finansal sistemin bir süpermarketi olarak hizmet vermektir.

Ayrıca Türkiye’nin küresel rekabet endeksinde ve küresel gelişmişlik endeksinde ileriye gitmesinde ve 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacak önemli unsurlardan bir tanesi de yatırım ortamının iyileştirilmesidir. Biz Borsa İstanbul olarak burada öyle bir öngörü ile hareket etmeye çalışıyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)