E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİbrahim Turhan arızanın nedenini açıkladı---

İbrahim Turhan arızanın nedenini açıkladı

İbrahim Turhan arızanın nedenini açıkladı
10 Ocak 2014 - 10:02 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan dün borsada yaşanan teknik arızayla ilgili önemli açıklamalar yaptı

BloombergHT'de Piyasa Masası programının canlı yayınına katılan BIST Başkanı İbrahim Turhan, dün yaşanan teknik arıza dünyanın her borsasında meydana gelebilecek bir arıza olduğunu ama İstanbul Borsası'nın sisteminin "antika" olduğunu söyledi.

Turhan, Borsa İstanbul ekranlarının 3 Aralık 1993'ten beri faaliyette olduğunu ve en son teknoloji iyileştirme yatırımının 1998'de yapıldığını ve bu yüzden "antika" kabul edilebilecek bir teknolojik sistemin mevcut olduğunu belirtti. İbrahim Turhan, göreve başladığından beri Borsa İstanbul'un teknik altyapı sisteminin yenilenmesi konusunda uğraşıldığını açıkladı.

Başkan Turhan, şu anda bilişim teknoloji biriminde 143 kişinin çalıştığından insan kaynakları ile ilgili sayı sorununun olmadığını ve kesintisiz hizmet verme oranının yüzde 99.7 olduğunu sözlerine ekledi.

İBRAHİM TURHAN'IN AÇIKLAMA VİDEOSU

video##492##player

BU ARIZA DİĞERLERİNDEN FARKLI

Şimdiye kadar olan sorunlarla dünkü problem arasında farklar olduğunu açıklayan Turhan, sistemin yeniden başlatılmasıyla kotasyonlarda uyumsuzluk görüldüğünü ve işletim sistemiyle yazılım arasındaki uyumsuzluğun ardından sistemin durduğunu sözlerine ekledi. Şu anki bilgi kirliliğine değinen Turhan, muhtemel zararlar ile ilgili Yatırımcı Danışma Merkezi'ne başvurulması gerektiğini belirtti. Turhan son olarak, varant piyasasında muhtemel zararlarla ilgili ihracçılarla da konuşacaklarını söyledi.

ZARARLAR NE OLACAK?

Program sunucusunun "Dün yaşanan arızadan dolayı oluşan yatırımcıların zararları ne olacak?"  sorusu üzerine Turhan, " Açıkcası bu sorun ortağa çıktığı zaman biz bunu görüştük. Bize iletirse yatırımcılarımız biz bunu değerlendiriz. İlgili kuruluşlara iletiriz. " dedi.

İŞLEM HACMİ KÖTÜ DEĞİLDİ

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan CNBC-e canlı yayınına katılarak orada da soruları yanıtladı. Turhan BIST'in dünkü teknik arızasıyla ilgili olarak, "Birkaç hususu belirtmek istiyorum. 3,7 milyar hesaplaması bir varsayımsal işlem hacmi. Yıllık ortalamaya göre hesaplanan bir şey. Takdir edersiniz ki bu ortalamalar herhangi bir gündeki işlem hacmi için gösterge değildir. 2 milyar liralık işlem hacmi bizim için kötü değildi" dedi.

ARIZA 2,5 SAAT SÜRDÜ

Turhan, "Arızanın süresiyle ilgili 4 saat 51 dakika gibi bir bilgi var ancak arıza 2,5 saatti. Warrantlarla ilgili bir arıza vardı. Onun için beklediler. 3 saat 9 dakikalık bir seans kaybımız var. 9 Ocak'ta yaşadığımız son arızayı da sayarsak kesintisiz hizmet sağlama oranımız yüzde 99'a yakın. Borsada seansın durması 15 dakika bile olsa bizim için kabul edilemez bir şeydir. Bu gibi teknik arızalar, dünyanın en iyi borsalarında bile yaşanabiliyor. Dünkü sorunun daha önceki sorunlardan farklı bir özelliği vardı. Bu kez ilk kez sistemin ilk kez borsanın yükünü taşıyamaması olarak kabul edilmesi gereken bir şey oldu" dedi.

SORUN NEDEN KAYNAKLANDI?

Borsa İstanbul Başkanı, sorunun neden kaynaklandığını şöyle anlattı: "Emir eşleştirme ve emir karşılaştırma sıkıntısından dolayı sistemin kendiliğinden durması gibi bir sorun yaşadık. 8 Ocak'tan 9 Ocak'a geçişte herhangi bir değişim olmamasına rağmen böyle bir şey yaşandı. Bu da göreve gelişimden bu yana dediğim sistem altyapısının değişim gereğini bir kez daha gözler önüne serdi."

YATIRIMCI MAĞDURİYETİYLE İLGİLİ HESAP YAPMAK ZOR

Borsa İstanbul Başkanı, şu anda yatırımcıların ne kadar mağdur olduğuyla ilgili hesap yapmanın zor olduğunu söyledi.

SORUN ÇIKMAZ DERSEM YANILTICI OLUR

Turhan, “Bundan sonra hiçbir sorun çıkmaz gibi bir ifade kullanırsam yanıltıcı olur” dedi.

2013'TE 3 KEZ DURDU

Turhan, 2013 yılında 3 kez işlem durdurma gerektiren sıkıntı yaşadıklarını da ifade etti.

ÇIKAN HABERLER DOĞRU DEĞİL

Borsa İstanbul Başkanı, basında borsadaki deneyimli elemanların emekli edildiği için bu tip sıkıntılar yaşandığıyla ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet yildiz11 Ocak 2014 08:04

    O kadar yetkin personeliniz varda neden 143 kisi daha once baskan soyledi 60 kisi kapattiginiz ve son 2.5 yilda %100 uptime calisan vobas 15-20 kisi bilgi islem ile calisiyor siz 143 kisi olduk diye gururla soyluyorsunuz cok eglenidirdin beni baskan.

  • lamartin10 Ocak 2014 17:43

    sen zero wait state fault tolerant sistem duydun mu ? işte o sistem o mantıkla kuruldu piyasa işletiyorsan sistem % 99.99 kesinlikle çalışmalıdır, senin şimdi kaç yüz milyon dolar vereceğin nasdaq sisteminden zamanında daha iyiydi o sistem 10 yıl için kurulda 20 senedir kullanılıyor ne başkanlar eskitti o sistem tabi onlara başkan demek fazla iyimserlik olur

  • lamartin10 Ocak 2014 17:38

    o antika sistemi 2200 bilgisayarıyla zamanında 12 kişi 2.4 milyon dolara kurdu 20 senedir de çalışıyor sen 143 kişi ile bir sistem kuramadın daha tabi senden öncekiler çok iyi yattı o başka

  • kartaly32310 Ocak 2014 11:41

    SAYIN BAŞKAN..İSTER İNAN İSTER İNANMA AMA..NE HİKMETSE BENİM YAPMIŞ OLDUĞUM HİSSE İŞLEMLERİ DE BENİ ANTİKALAŞTIRDI..NASIL OLACAK BU İŞ?NE ZAMAN PARA KAZANACAĞIZ?

  • vatandaş10 Ocak 2014 11:33

    Vallahi arkadaş onu bunu bilmem benim duyumlarıma göre bist binasında fareler varmış ve kabloları kemirmişler.Bunun sonucunda bist binasına kedi atanmış pardon alınmış.Kabloları kemiren farelerin bist binasının üzerinden kediler tarafından kovalandığını gördüklerini iddaa edenler bile varmış, mış,mış,mış,mış.....

  • hür düşünce 10 Ocak 2014 10:52

    senden bir şey olamayacagıni atandıgin gün yazmiştim hangı tarıkat atadıysa o koltu un zatialinize buyük elecegini daha önce yazmiştim diye düşünüyorum

  • Tech 10 Ocak 2014 10:41

    Hayatında bir satır program yazmamış kişiler TV de adamı eleştiriyor. Verdiği cevaplar çok tatmin edici. Bir an önce daha güncel ve bağımsız bir teknolojiye geçilmeli. Malesef Büyük bankalar da çekirdek tarafta eski ve çok pahalı teknolojiye hapis olmuş durumda. Yen, nesil esk, teknolojiyi öğrenmek isteöediği için adam da yetiştirilemiyor. Ayrıca bunlar eski hardware de çalışıyor. Çoğu yeni akıllı cep telefonu bu sistemlerden daha güçlü. Buna teknoloji tuzağı deniyor. 1990 ların teknolojisi makesef antika bile sayılmaz. Çünkü yenisini tam olarak kurmadan eskisini atamıyorsunuz. Yenisi en az 2-3 yıl sürdüğü için hiç bir yönetici bu işlere girmeye cesaret edemiyor. Yalnız esski sistemi kuranların alınlarından öpmek gerekiyor. En falz 10 yıl olan sitemi bugüne kadar yaşayacak şekilde sağlam kurmuşlar. Sezarın hakkı sezara. İbrahim Turhan'ı takdir ettim. Yolu açık olsun.

  • antikaci10 Ocak 2014 10:38

    99.7 kimsenin övüneceği bir yüzde değil herkes bilir ki burada en düşük hedef bile 99.99'dur. İşletim sistemi yazılım uyumsuzluğu 1993-2013 arasında çalışan antika sistemde dün mü ortaya çıktı?

  • codexi10 Ocak 2014 10:37

    milyar dolarlar dönüyor küçük yatırımcı söğüşleniyor bi de çıkıp demezler mi sistem antika insan isyan edesi geliyor.

  • tv10 Ocak 2014 10:17

    sisteminkokmuş oldugu buradan belli birde nasdag kote olacagız deniliyor elin adamı neyapsın senin bisttini

  • bakan10 Ocak 2014 10:11

    adamlar trilyonlarla oynuyor hala 486 pentium kullanıyoruz diyorlar