E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİbrahim Turhan: 50 milyon kişi hesap açmalı---

İbrahim Turhan: 50 milyon kişi hesap açmalı

İbrahim Turhan: 50 milyon kişi hesap açmalı
08 Temmuz 2014 - 13:39 borsagundem.com

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan, sermaye piyasasına katılımın 50 milyon kişiye ulaşması gerektiğini söyledi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Hem küresel finans merkezleri endeksinde hem stratejik ortaklık görüşmesi yaptığımız kesimlerle olan diyalogda, Türkiye’de düzenleyici ve denetleyici otorite ile piyasa mekanizmaları arasındaki ilişkinin düzeyi önemli bir değerlendirme kriteri oluşturuyor" dedi.

Turhan, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ve genişletilmiş üyelik yapısıyla gerçekleştirilen ilk Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “5K” olarak tanımladığı kalkınma, küreselleşme, kurumsallaşma, kapitalizasyon ve katılımın sermaye piyasaları açısından önemini anlattı.

Türkiye sermaye piyasaları ailesi olarak birinci önceliklerinin kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunu belirten Turhan, gelişmiş ekonomilerin hepsinde tasarruflar ile yatırımların ilişkisini sağlayan mekanizmada sermaye piyasalarının en az bankacılık kadar ağırlığa sahip olduğuna işaret etti. 

Turhan, Türkiye'nin hedeflediği kalkınmayı gerçekleştirebilmesi için sermaye piyasalarının önemli bir konumu olduğunu vurgulayarak, "Kalkınmayı gerçekleştirmek için tasarruflarımız ile yatırımlarımız arasında bir uyumsuzluk olduğunu, yurtiçi tasarruflarımızın kalkınma için gerekli yatırımları finanse edemediğini görüyoruz. Bu da bizi küreselleşmeye götürüyor. Yurtiçi tasarruflarımız bizi kalkınma için ihtiyaç duyduğumuz büyüme oranına getirmiyorsa mutlaka küresel tasarruflardan istifade etmek durumundayız” diye konuştu.

Küreselleşme anlamında İstanbul Finans Merkezi projesine değinen Turhan, dünyadaki finans merkezlerini çeşitli kriterlere göre sınıflandıran çalışmalar arasında uluslararası alanda en itibar gören Z/Yen Endeksi’ne göre İstanbul’un 2011 ile 2013 yılı arasında yaklaşık 33 basamak iyileşme göstererek 43. sıraya geldiğini aktardı. Turhan, "Bu bir taraftan bizi mutlu ediyor. Ama bir taraftan da önümüzde 43 tane başka rakip bizi bekliyor" dedi.

Borsa İstanbul bünyesinde açılışını yaptıkları Birincil Veri Merkezi'nin küreselleşme anlamda önemli bir ivme kazandıracağını ifade eden Turhan, şunları kaydetti:

"Her bakımdan Türkiye’nin en iyi veri merkezi oldu. İnşallah 4 Ağustos'ta kolokasyon hizmetlerini devreye almak suretiyle küreselleşmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Aynı şekilde gerçekleştirmiş olduğumuz uluslararası stratejik ortaklıklar, şu anda dünyanın başka ülkelerindeki borsalarla, sermaye piyasası kuruluşlarıyla, takas kuruluşlarıyla yürüttüğümüz ilişkiler küreselleşmeye katkıda bulunuyor. Bunun ikinci adımı, önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz stratejik ortaklıkların ikinci merhalesi olacak.

Bilindiği gibi, Borsa İstanbul’un elinde yine stratejik ortaklıklar için kullanabileceği yüzde 35’lik bir pay var. Bunu da en doğru şekilde kullanmak suretiyle hem yönetim kalitemize hem kurumsal yönetim ilkelerimize hem borsamızın bir şirket olarak, bir piyasa olarak uluslararası kabulüne, itibarına, kredibilitesine, uluslararası erişimimize ve uluslararası erişilebilirliğimize katkı sağlayacak doğru ortaklıklar yoluyla bu konuda adım atmayı istiyoruz."

İbrahim Turhan, küreselleşmenin de bir ön şartı olan kurumsallaşmanın gelecek dönemde üzerinde daha fazla durulması gereken bir konu olacağını söyledi.

Sermaye piyasalarının ihraççılar, yatırımcılar, aracılar, mekanizmalar ve düzenleyici, denetleyici otoritelerden oluşan bir değer zinciri olduğunu belirten Turhan, "Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Dolayısıyla bütün halkaları güçlendirmek, mekanizmalarımızı ve piyasalarımızın kurumsal yapısını iyileştirdiğimiz gibi aracılık faaliyetlerimizin de kurumsallaşmasını daha ileri düzeylere taşıma ihtiyacındayız" ifadelerini kullandı.

"Bizim sermaye piyasasına katılımı 50 milyona çıkarmamız lazım" 

Turhan, hem küresel finans merkezleri endeksinde hem stratejik ortaklık görüşmesi yaptıkları kesimlerle olan diyalogda, Türkiye’de düzenleyici ve denetleyici otorite ile piyasa mekanizmaları arasındaki ilişkinin düzeyinin önemli bir değerlendirme kriteri oluşturduğunu ifade etti.

Kapitalizasyon ve katılımın da önemli konular olduğunu vurgulayan Turhan, "Aslında bütün yaptığımız şeyler, yani hem küreselleşme hem kurumsallaşma, kapitalizasyonumuzu artırmak ve sermaye piyasamıza daha fazla katılım sağlamak için atılan adımlar. Türkiye ekonomisi uluslararası sıralamalarda 17. sırada. Bankacılık sektörümüz dünyanın gözbebeği, son krizdeki performansımızla hakikaten dikkatleri çektik. Fakat sermaye piyasası varlıklarımızın milli gelire oranına, yani kapitalizasyonumuza baktığımız zaman aynı performansın orada olmadığını görüyoruz. Keza katılımcılara baktığımız zaman katılımcı sayısında da henüz ülkemizin potansiyelini yansıtacak bir düzeyde olmadığımız gerçeğiyle karşılaşıyoruz. İşte küreselleşme ve kurumsallaşmayı başarabildiğimiz ölçüde, kurumsallaşmanın yatırımcılar ve katılımcılar açısından da hayata geçirilmesi gerektiğini dikkate alarak, bu konularda da hızlı bir performans kaydedeceğimize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Şu ana kadar sermaye piyasalarındaki kurguyu oluştururken odaklanmaları gereken noktayı çok doğru tespit edememiş olabileceklerini düşündüğünü dile getiren Turhan, şunları kaydetti:

"Çünkü başından beri gerçekleştirmeye çalıştığımız şey, sermaye piyasalarındaki bireysel hesap, bireysel katılımcı sayısı üzerindeki tartışmalar oldu. 'Ne zaman yatırımcı hesabı sayısını 5 milyona çıkaracağız?' gibi konular gündeme geliyor. Bizim sermaye piyasasına katılımı 50 milyona çıkarmamız lazım. Tabi ki 50 milyon kişinin şahsen hesap açtırıp işlem yapmasından bahsetmiyorum. Bu bugün birlik çatısı altında temsil edilmeye başlayan kurumsal yatırımcıların katkısı ve desteğiyle olacak kuşkusuz. Burada hem küresel kurumsal yatırımcıların kalitesini artırmaktan hem de yurtiçi tasarruf portföyünü geliştirmekten bahsediyoruz.

Bu anlamda yine Sermaye Piyasası Kurulumuz ve Takasbank'la beraber kurumsal kolektif portföylerin daha etkin gelişebilir hale gelmesi için yaptığımız çalışmaların katkı sağlayacağını düşünüyorum. Böylece gerçekten küresel olarak itibar sahibi, küresel finans sıralamalarında üst sıralarda yer alan, kurumsallaşmasını tamamlamış, daha yüksek kapitalizasyona ulaşmış, daha fazla katılımı gerçekleştirmiş, Türkiye ekonomisinin gücünü ve içinde bulunduğu bölgenin potansiyelini gerçek bir şekilde yansıtan, bölgenin tartışılmaz finans merkezi ve küresel bir aktör olan İstanbul'u hep birlikte hayata geçireceğimizi düşünüyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsa kartalı08 Temmuz 2014 20:05

    arkadaşlar ericom ,demirdöküm,kervansara,mensa gibi kağıtlarda ne işiniz var ? 1 liradan aldık 25 lira olacakmış gibi laflarla keriz gibi soyuluyosunuz.git banka al düşse bile illaki gelir maliyetine. pardoon size % 3-5 yetmiyor.

  • demirdöküm08 Temmuz 2014 19:16

    demırdökumdekı son olayı bı arasdır da ole gel baskan spk mızın bıze oynadıgı oyundan haberın yok sanırım sırket bellı bı fıyattan halka acılsın 1 yıl veya 3.5 yıl baskılasın kagıdı sonrada spk nın cıkarmıs oldugu teblıge gore borsadan cıkarsın de ve hısse fıyatının son bır aylık ortalamasıyla bu nasıl ısdır anlamıs degılımmm

  • metin08 Temmuz 2014 18:57

    50 milyon vatandasi soydur soygunculara afferim sana! hangi onlemleri aldiniz? ericomda battim ben! artogda battim! say say bitmez aldiklarim hep elimde kaldi sirketlerin soyulmasindan dolayi!!!!

  • na08 Temmuz 2014 18:47

    siz bu kafayla na ulaşırsınız. borsada ky kalmadı. düdüklenmeyen yatırımcı kalmadı. siz baştan yanlış yapıyorsunuz o zaman. şirketleri her platformda savunmayacaksınız, yatırımcıyı tutacaksınız o zaman...

  • !08 Temmuz 2014 18:39

    hisseleri b-c gurubu diyerek atmışlar.kenara spk umrunda değiller tv çıkmışlar beklerseniz birgün yükselir diyorlar.o hisselerede talep gelir diyorlar.bu ne böyle milletle dalga geçer gibi neden B GURUBUNU ÇIKARDINIZ DÜZELTİN ŞÜNü.hani spk düzenleme yapacaktı B guruna nerdeler unuttular mı

  • Goldaşzede08 Temmuz 2014 18:22

    Ondan sonra insanların yatırımlarını yok edin!

  • BİST SPK08 Temmuz 2014 17:54

    Böyle Bist yönetimiyle böyle Spk ile Böyle hukuk sistemiyle yatırımcıyı borsaya davet etmek iyi niyetli değil. KERVANSARAY daki yatırımcıyı soyma çok sayıda olağan üstü işlemleri hangi kurumlar onayladı?

  • Emex08 Temmuz 2014 17:51

    bankalar dışında butun aracı kurumlar kaldırılmalı.

  • bankacı08 Temmuz 2014 17:29

    Bankaların bünyesindeki yatırım merkezlerinin önü açılmalı ki binlerce şubesi olan bankalar herkese ulaşabilsin.aracı kurumlarla sermayenin tabana yayılması çok zor.bu ancak bankalarla olur.inşallah yeni düzenlemelerle bankaların yatırım merkezlerinin önü açılırda ozaman herkes yatırımcı olur aksi takdirde aracı kurumlarla sermayenin tabana yayılması zor.banka bünyesindeki yatırım bankacılığını geliştirmeliyiz ki abd deki gibi herkes yatrım ürünleriyle tanışsın

  • Başar08 Temmuz 2014 16:53

    Hiç bir şey imkansız değildir.Yöntem mevcut.fakat önce geçmişin sorunları çözülmeli.Yatırımcısın algısı geçmişte kodalanmış.Taki geçmişi çözmeden konuşanlar kendilerini kandırmaktan başka bişey yapamazlar.GOLDAŞ gibi hisselere çözüm şart.

  • Borsazede08 Temmuz 2014 16:48

    2008'de borsa ile tanıştım.O günden bugüne hep zarar ettim.Memurum.30-40 bin TL'ye yakın zararım var.Küçük yatırımcının kazandığı nerde görülmüş.Nerde sahtekar,manipülatör adam var borsada.Siz de göz yumuyorsunuz.Sonra da borsaya gelin diyorsunuz.Sizin zamanınızda borsada batan firma sayısı kadar 2001 krizinde batmadı be.Yeni gelenlerin yarısı neredeyse gözaltı pazarında.

  • ali08 Temmuz 2014 16:44

    milleti dahada duduklemek içinmi. borsa istabulu merkez yapmak sıtıyorsan 3 ayda bir karın %20 dagıtma kararı al bak borsaya para nasıl gelır

  • mateas08 Temmuz 2014 16:42

    sen bir ay önce 13,10 halka arzdan aldığım rtalb ye bak 1 ayda %30 zarar bide yüzde 20 iskontolu diye arz ettiniz, bizim canımız yanıyor aman uzak durun borsadan, kurlar sofrası

  • KAZIM08 Temmuz 2014 16:37

    RAMAZAN orucu başkanı etkilemiş sanrım 50 milyonu bırakın 5 milyon hesap açamaz bunlar

  • whitenoise08 Temmuz 2014 16:26

    Borsa=Kumar . Makine her zaman kazanır.Borsaya gelcene kıbrısa git daha iyi en azından eğlenirsin.Finans merkezi hikayeside geceleri dedeler torunlarını anlatır uyutmasınlar kimseyi yatırımcı sayının yok oluşu batık şirketlerin halka arz oluşu sayyyyyy bitmez

  • Emre08 Temmuz 2014 16:18

    yatırımcıyısoyma kervn da ne işlemlere göz yumdular, yatıımcı söğüşleme br çok işlemleri onayladılar birde borsaya gelin diyorlar!

  • !08 Temmuz 2014 16:08

    huzurum kalmadı sağlığım kalmadı borsa giderken glbmd düşmesi beni hasta etti.çıkmış birde borsa diyorlar.vicanınız kalmamış.gözünüz para burumuş yatırmcı umrunuzda değil.

  • borsanın delisi08 Temmuz 2014 16:00

    bu yorum borsadan anlamadığının kanıtı.önce GOLDAŞ ın GOL ünü çıkarın kendi kalenizden.:)

  • !08 Temmuz 2014 15:56

    hisselerim aldığım fiyata gelsin borsa senin olsun ibrahim bey 50 bin tl maaş alıyorsun ohhh.borsaya girdiğime gireceğime bin pişmanım

  • !08 Temmuz 2014 15:55

    glbmd ne olacak ibrahim turan 5 sene elinde tutan zara etmezi borsada.

  • asım08 Temmuz 2014 15:52

    böyle borsa dünyanın neresinde var

  • Aşbişenli08 Temmuz 2014 15:51

    Sanırım İbrahim bey'e Ramazanda konuşmayı yasaklamak gerek. Son iki senede açılan hisslerden kim ne kazandı ki bide 50 milyon yatrımcı olacakmış.İbrahim bey ayrıca hangi ülke için söylemiş bu sözü bi teyit ettirmek lazım. Ramazanın etkiside bir yere kadar çünkü.

  • Dali08 Temmuz 2014 15:39

    borsaya bulaşmayın.10 yıldır en fazla geliri faiz kazacı getirmiş. bu ülkede borsa kumardır.

  • nihat08 Temmuz 2014 15:07

    nasıl yani şuan kaç milyon kişi varki 50milyona çıkacakmış, para böyle hukuksuz bir ortama niye gelsin.

  • cenk08 Temmuz 2014 14:54

    İbrahim tural ne olacak bu kilerlerin hali biraz ondan bahsetsene

  • hakan277208 Temmuz 2014 14:52

    Borsa kumar yerimi kar kazan yerimi anlamışdeğilim.Okadar zararım varki 10 yılda çıkaramam.Ufak ufak çıkıyor.Birden biere alaşağı.istikrarlı yükseliş yok

  • yatırımcı08 Temmuz 2014 13:51

    gözaltına giden senetlerde müthiş artış var.yeni arz olan her senet gözaltında nerdeyse.senetler 1 haftada %100 marjlarda oynuyor.böyle istikrarsız bir borsada bizim yatırımcıların kazanması çok zor.kime hesap açalım desek aman aman borsamı boşver diyor.dolandırılanın hakkını arayacağı hiç bir yok insanlar kendi kendine kalıveriyor ortada.önce güvenilir bir hale sokun borsayı...

  • urfan0108 Temmuz 2014 13:51

    ibrahim turan beyin niyeti TÜRK MİLETTİNİ tamamen batırmak..son 2 yılda borsa acılan Şirketlerin tamamına yakını göz altı pazrına girdi kim zarar etti...beyler....

  • bursa08 Temmuz 2014 13:45

    Olanları kaybediyorsunuz