E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİBB'de büyük yolsuzluk iddiası---

İBB'de büyük yolsuzluk iddiası

İBB'de büyük yolsuzluk iddiası
07 Aralık 2021 - 10:20 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, İBB tarafından gerçekleştirilen otobüs bakım ihalelerinde 732 milyon liralık yolsuzluk olduğunu öne sürdü.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmada, bütçelerin önemli bir kaleminin de belediyelere aktarıldığını söyledi.

Belediyelere aktarılan kaynakların yerinde kullanılıp kullanılmadığının önem arz ettiğini belirten Canikli, bunun milletin menfaatine harcanıp harcanmadığının denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen bazı ihalelerde usulsüzlükler olduğunu savunan Canikli, otobüs bakım ve onarım hizmetleriyle ilgili ihaleleri Ulaşım İç ve Dış Ticaret AŞ isimli bir şirketin aldığını anlattı. Canikli, 7 ihalede ortalama yaklaşık maliyete göre indirim oranının yüzde 1 olduğunu kaydetti.

Nurettin Canikli, AK Parti döneminde bu ihalelerin ortalama indirim oranının yüzde 22 olduğuna dikkati çekerek, "Yarışmanın olduğu hiçbir normal ihalede, ihale rakamı kesinlikle yaklaşık maliyet rakamına yaklaşmaz. Onun çok altındadır" diye konuştu.

'Fütursuzca soygun yapılıyor'

Sistematik bir organizasyon olduğunu söyleyen Canikli, "Sadece belli firmalar giriyor, o firmalara diyorlar ki 'Siz, eksik belge verin, ihale dışı kalın'. Tek başına ihaleyi alan o firmaya da yaklaşık maliyet rakamı idare tarafından bildiriliyor, söyleniyor. Yoksa o rakamı yakalaması mümkün değil, eşyanın tabiatına aykırı, milyonda bir ihtimal. Hepsinde tam bir tezgah kurulmuş. Saadet zinciri. Müthiş bir organizasyon" dedi.

Göz göre göre fütursuzca soygun yapıldığını ifade eden Canikli, şunları söyledi:

"Maliye müfettişliği görevinde bu tür soruşturmaları çok yaptım. Kanuna, mevzuata aykırılıklarla karşılaştık, gereği yapıldı. Sistematik bir yolsuzlukla hiç karşılaşmadık bugüne kadar. Tarihin en büyük yolsuzluğu. Sadece 7 ihale. 1993'teki İSKİ skandalı bunun yanında devede kulak kalır. Sizin de sorumluluğunuz var. 'Duymadık, bilmedik' demeyin, onun için söylüyorum. Şimdi yapılması gereken şu; gideceksiniz, hesap soracaksınız. Tamam, Sayın Kılıçdaroğlu TÜİK'e gidin ama önce baskını buraya yapın. Şu ara biz bu görüşmelere devam ederken orada ihale yapılıyor ve belediye, devlet soyuluyor. Bugüne kadar bu şirkete 1.8 milyar liralık ihale verilmiş."

Canikli, diğer ihalelere de göz attığını ancak ayrıntılı inceleyemediğini dile getirerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapılan toplu taşıma ihalelerinde de yaklaşık maliyete göre indirim oranının yüzde 1 civarında olduğunu belirtti.

'Belediyenin borcu katlandı'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kara kış fonundan bahsettiğini anımsatan Canikli, "700 milyon fazla ödeme var. Gidin alın. Belediye sizin belediye. Hırsızlık var, haksız kazanç var. Belediye, devlet zarara uğratılıyor. Gidin alın, kara kış fonu olarak kullanın. Uzağa gitmenize gerek yok" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi devralındığında 23 milyar lira olan borcunun 2020 sonu itibariyle 45 milyar liraya çıktığını, şu anda 100 milyar lirayı geçtiğini ve borcun katlandığını vurgulayan Canikli, yatırımların, sosyal harcamaların azaltıldığını belirtti.

Canikli, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin koalisyonla yönetildiğini dile getirerek, "Parlamenter sistem olayını bir kez daha düşünün. Bir koalisyon söz konusu olduğunda nasıl bir yönetim tarzı ortaya çıkıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bunu somut olarak gördük, yaşıyoruz. Türkiye geriye gitmeyecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye büyümeye, güçlenmeye devam edecek. Türkiye bölgesinde ve küresel ölçekte oyun kurucu bir ülke olmaya devam edecek. Kim ne derse desin Türkiye'nin bu yürüyüşünü hiç kimse durduramayacak" diye konuştu.

'Her türlü rezilliğin hesabını siyaseten de soracağız'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Canikli'nin yaptığı konuşmanın bütçeyle alakalı olmadığını savunarak, "Bir ülkenin bütçesi hakkında grubu adına 30 dakika gibi bir süre alıp, söyleyecek hiçbir şeyi olmayıp, içinde bulundukları tükenmişlikten meseleyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sayıştay raporuna getirecek duruma Allah kimseyi düşürmesin" dedi.

Özel, Canikli'nin, Sayıştay raporundaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorulan sorulara cevaplarını da okumasını istedi.

'Hırsızlık' kelimesinin de yargı önünde hesabını soracaklarını söyleyen Özel, "Geçmişte yaptığınız her türlü rezaletin hesabını siyaseten de soracağız. Günü gelince Yüce Divan yargılamasını dikkatle takip edeceğiz sizin için" diye konuştu.

Netanyahu'nun yolsuzluk davası ertelendi

 

Yavaş: 5 katrilyona yakın yolsuzluk iddiasını savcıya verdim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan07 Aralık 2021 19:53

    Bu ne rezillik fırsatını bulan çalıyor yolsuzluk yapıyor nerede dürüstlük nerede insanlık bu kafayla işimizde doğru gitmez Allah doğru dürüst olanlara yardım eder

  • Berber Bekri 07 Aralık 2021 18:19

    Mümkün mü öyle birşey mahhali idareler teftiş ekipleri sadece muhalefet belediyelerini didik didik ediyor 20 yıldır bir akp li mhp li belediyelerle ilgili olumsuz karar gören var mı???

  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2021 16:41

    RABBİM bunlara iktidar nasip etmesin, elde avuçta birşey kalmaz, kasa tamtakır kurubakır olur, IMF kapısından SÖZCÜSÜ ayrılmaz, vatan gözyaşına boğulur. AK İKTİDAR ŞART BE GÜLÜM, ÖTESİ ZULÜM... By Kemal utanmadan canlı yayında KÜFÜR etti, böyle bir zavallının peşine takılan MUHAFAZAKÂRLARDAN(!) Rabbim bizleri MUHAFAZA EYLESİN. Amin.

  • İbrahim Açıkgöz07 Aralık 2021 15:15

    Kevgire çevirdiğiniz ihale kanununu en iyi siz bilirsiniz nede olsa yandaşa ihale servis etmek döneminizde meşrulaştı fak eder mi birazda onlar yapsın ama beceremezler korkarlar çünkü hesap vereceklerini biliyorlar. Onlar kanundan muaf değiller.

  • Aktrol07 Aralık 2021 13:41

    Devletimizin hiç bir denetim mekanızması çalışmıyor. çalıştırılmıyor. böyle başkanlık sistemi ile hiç bir partinin yönetimini istemiyorum. tuık özgür olmayınca nasıl yapılan millet için yapılsın ? kasa boş zam yapamayacağım. Ama geçmişter herkes hesaplamalara göre zam yapmış. ama kasa boş eeeeeee tıuik verileri kucultsun bende zam yapayım. Arkadaş sana sınırsız yetkı ne dıyeverıldı ? ulkeyi kaldındır diye sen kalkındıramadın birde zam yapmamak için devle tkurumlarını bozuyorsun. devlet hukumetlerı denetler. krallıkdan varfımız buydu, bu farkda kalmadı

  • Berber Bekri 07 Aralık 2021 18:28

    baran salağı oku yazma bil okuduğunu da anladın mı herşey kolay lakin senin gibiler de hiç umut yok. Bak salak oğlan 20 yıl önce hertürlü ihale sözleşme ne varsa hepsinde noter onayı vardı şimdi kaldırıldı ve noter işlemi herkesi güvence alır noter onayı kaldırılmış ne varsa şaibe vardır.

  • baran07 Aralık 2021 17:23

    Devletin hangi kademesinde çalıştın da  nasıl bir düzensizliğe şahit oldun k.çı kırık?  Oturduğu yerden afaki sallama!

  • Hehe07 Aralık 2021 13:22

    Cok guzel acin sorusturmada kimin cezasi varsa ceksin de kendi yaptiklariniza ne yapacaksiniz hala 10 bin dolar rusvet alan vekil yok piyasada hepinizin kabul ettigi

  • yatırımcı07 Aralık 2021 13:11

    belgeleriniz varsa mahkemeye verirsiniz. mahkeme suçu sabit görürse çıkar konuşursunuz. önce siz dolarla geçiş garantisi  verdiğiniz ihalelerin hesabını verin. herşeyi örtülü yapıp bu millete hazineden harcadığınız bir kuruşun hesabını vermediniz. sayıştay raporlarını da hiçe saydınız.

  • .....07 Aralık 2021 13:06

    Reis İstanbulla ilgili açıklama yapınca, sizden böyle bir hareket gelmesini bekliyordum açıkçası. Gerçek olup olmadığı titizlikle incelenmeli. Ben partinizce dillendirilen topal ördek gibi tehditvari sözlerinizden sonra, sizlerin dürüst olduğunuzuda düşünmüyorum.

  • Kaçan Grup07 Aralık 2021 12:57

    dolar, euro katlanıyor. sizin yaptığınız borçlar katlanıyor. TL üzerinden borç hesabı yapacak kadar düştünüz mü?

  • coşkun07 Aralık 2021 12:38

    SİZ AYAKKABI KUTULARIYLA DOLAR DOLU PARALARLA MEMLEKETİ SATTINIZ KİMSENİN SESİ ÇIKMADI.

  • Ahmet 07 Aralık 2021 12:35

    Allah belanızı versin...

  • Murat07 Aralık 2021 12:00

    Her şey çok güzel! Olmuş işte...kitle müsait ki kitliyor adam

  • emekli07 Aralık 2021 13:04

    sen önce  sana kitleneni cıkar. tabi kırılmadıysa sonrasına bakarız.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Aralık 2021 11:55

    geçmiş günlerde melih gökcek çıktı tv Ankara belediyesi de batmış durumda.daha önce de tevfik göksu çıkmış idi istanbul belediyesi de batmış durumda olduğunu söyledi.bizim millete böyle adamlar lazım.

  • Hurdacı07 Aralık 2021 11:45

    Kendi şirketlerinden belediyeye dezenfektan mı satmışlar , binaları kiralık araçları vakıflara mı tahsis etmişler . 

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2021 11:30

    Ayyy canım,tek kurtuluş onlarda yaptı.dimi.biz yapmadık diyemedikleri için yıllardır aynı savunma.yemezler.oyle bir şey olsa savcılarınız dururmu.ha bu arada Melih Gökçek i unutmadım.yaptiklarunida.

  • Bir yorum07 Aralık 2021 12:53

    Mansur Yavaş Togo, Beypazarı,  Batırılan iş görmez hale gelen halk ekmek!  Yosuz koop.a mal veren uydu şirketler  mahkemede !

  • Bir yorum07 Aralık 2021 11:27

    Allah bunların iktidarından bu milleti korusun!  Bir lider düşünün ki kendisine sığınan 46 Azeri vatandaşı can düşmanına  teslim etsin  Mustafa Kemal ATATÜRK ün resmini ismini  paralardan kaldırsın.  Türkçülük akımını savunanları zindanlarda işkenceden geçirsin!  Milli  mi?  Hayır!  Yerli mi?  Asla ve Kat a!  

  • Arif gzli07 Aralık 2021 11:18

    Halk a göre idareci, HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK. eğerki bir insanda keyfine düşkünlük varsa, o insandan uzak durun, gün gelir keyfine kurban eder geçer seniiii

  • Bedir07 Aralık 2021 11:14

    😂 keşke bütün belediyeler bağımsız olarak denetlense

  • Ahmet Özbir07 Aralık 2021 11:10

    bu kadar aciz hükümet tarihte görülmedi. faiz çıkar faiz lobisi, dolar çıkar dış mihraklar, ayakkabı kutuları çıkar fetö, patates fiyatları çıkar stokçular, dış ilişkiler bozulur monşerler. Aloooo orası hükümet etme makamı, ağlama yeri değil, yolsuzluk varsa verirsin savcıya dilekçeni soruşturma açılır, mülkiye müfettişi görevlendirirsin, belediye meclis üyelerin var onlar meclis gündemine taşır...

  • Ahmet Otzbir Vekili07 Aralık 2021 15:33

    Reisimizin ismini kullanma sahtekar. Seni şikayet edeceğim :D . Şikayet etsek bu sefer, onca küfürler hakaretler ermeni bilmem neleri, ağır hakaretler yazıldığı için ahmet abimiz, onlardan korkuyor, yazdıklarından ve şikayet edemiyoruz :D  2023 seçimleri bitsin kazanırsak artık şikayet edeceğiz. 

  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2021 14:00

    SAHTEKÂR benim ismimi kullanarak yorum yazmak ne demek, niye böyle bir sahtekârlığa tenezzül ediyorsun. Mert olan kendi ismiyle yazar, NAMERTLİĞE gerek yok.

  • Mucise Reis ;)07 Aralık 2021 11:09

    Felsefem şu. Bu apra bizlerin hepsi milletin. Eğer yolsuzluk varsa, namaz kılmış, hacc gitmiş, oruç tutmuş, zekat vermiş, mevlit okutmuş vb.. Ataya saygılı olmuş, anıtkabire gitmeiş, ataturk için kuran aokutmuş, çocukları anıtkabire goturmuş, ayasofyada namaz kılmış, çanakkele şehitliklere insanları otobüslerle goturmuş vb. vb. bu konular ayrı. yaşaması, seçimleri bireysel davranışları ayrı... gerçekten yolsuzluk ve milletin bizlerin vergisi alınmış ise. devlet bunun için var, yargılayacak, devlet zararın tazminini isteyecek. devlet millete hizmet için yargıyı çağıracak.  İşte batılılaşma denildiğinde her alan ile batılılaşma böyle olur...  batılışma diyinde neden bazı kişilerin yaa çıplak gıyınmış bacakları açık, başı açık al sana batıtlılaşam dediğini anladınız mı ? diğer yerden vurgun peşinde : )))

  • .....07 Aralık 2021 10:58

    Bu şahıslara kalsa ülkeyi de cehepe yönetiyor soydu diyecekler ama sizde haklısınız böyle sürüye cahil çoban 

  • Yorum07 Aralık 2021 10:39

    Yüz ifadeniz farklı söylüyor. İddialarınızın Doğru olduğunu ispatlarsanız ve haklı iseniz bizde yanınızdayız. Yok sadece algı, iftira peşinde koşuyorsanız bin misli ile sınav olursunuz inşallah.Farkında değilsiniz bozduğunuz sistemin tüm sıkıntısını hepimiz çekiyoruz.

  • Bir yorum07 Aralık 2021 17:30

    Haberi iyi oku o zaman   resme göre yorum yapacağına!  İyiyi kötüyü ayırt  etmekten  o zaman bahsedebilirsin. Mantık  vicdan yerlerde sürünüyor ahkam kesiyor hala! 

  • Yorum07 Aralık 2021 16:33

    Siyaset meydanı er meydanıdır ve insanlar seçtikleri kişinin, gerçekliği kanıtlanmamış söylemlerde bulunmaları halinde fikir beyan edebilir yorum yapabilir. Müneccim değilim fotoğraf eskimi yenimi?Üslubunuz çok çirkin ve bu üsluba sahip birinin doğru ile yanlışı ayırt edebileceğini düşünmüyorum. Öfke halinde masum bir insana zarar verebilirsiniz. Size tavsiyem, bir doktordan öfke kontrolü konusunda destek almanızdır. Kula kul olmayın. Çünkü hepimiz faniyiz.

  • Bir yorum07 Aralık 2021 12:45

    ...tir oradan yüz ifadesi okuyormuş!  Allah ım böyle dangallardan ülkeyi koru!  Son  derece net açıklamalar!  İhaleye tek şirket bırakmak için çok basit oyunlarla aynı şirketi nasıl nemalandırıldığı çok açık!  İspatı çok kolay!  Zaten ortada ; bu dangal yüz ifadesi okuyormuş eski bir resimden. 

  • SAMİMİYET07 Aralık 2021 10:37

    Hadi getirin bütün yolsuzlukları, 25 yıllık AKP dönemi dahil bütün yolsuzlukları getirin, getirin de samimiyetinize inanalım.

  • Bir yorum07 Aralık 2021 12:48

    İstanbul, Ankara gecekondu semtleri yok. İzmir de çok işte ispatı!   Hayatınız pislik.