E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİBB ve ODTÜ hazırladı: Tsunami eylem planı---

İBB ve ODTÜ hazırladı: Tsunami eylem planı

İBB ve ODTÜ hazırladı: Tsunami eylem planı
05 Temmuz 2020 - 10:27 borsagundem.com

İBB ve ODTÜ işbirliği ile hazırlanan 'İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları' çalışması tamamlandı. Çalışmayla, İstanbul'un olası bir tsunamiden etkileneceği öngörülen denize kıyısı olan 17 ilçesi için ayrı ayrı rapor hazırlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tehdidi altındaki kentte, olası tsunami senaryoları ve eylem planları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

İBB ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile hayata geçirilen çalışmanın ilk etabında, “İstanbul Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi” 2018 yılında tamamlanmış, kentin denize kıyısı olan ilçelerdeki tsunami etkileri araştırılmıştı.

Çalışmanın ikinci etabında ise “İstanbul Tsunami Eylem Planı (2019)” ortaya konuldu. Bu çalışmayla, belirlenen risk faktörlerine göre, her bir ilçe için olası kayıpların en aza indirgenmesini sağlayacak eylemler belirlendi.

17 İLÇENİN TSUNAMİ RAPORU

Çalışma; Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu olmak üzere İstanbul’un denize doğrudan kıyısı olan ve tsunamiden belirgin şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe için gerçekleştirildi.

Tsunami tehlike ve risk analizleri ile riskin azaltılmasına yönelik eylemler, her bir ilçe için ayrı ayrı raporlanarak, https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#le-tsunam-blg-ktapiklari web sitesi üzerinden kamuoyuyla da paylaşıldı.

ADALAR’DA BİNDEN FAZLA YAPI ETKİLENECEK

Rapora göre Adalar'da dalga boyunun 12.3 metreye kadar çıkacağı ve binden fazla yapıyı etkileyeceği, Büyükçekmece'de tsunamiden etkilenen yapı sayısının bin 400'ü bulacağı, Kadıköy'de denizin bin metre kadar içeri gireceği öngörülüyor.

Rapora göre İstanbul'daki ilçelerin durumu özetle  şöyle:

- Adalar'da binden fazla yapı tsunamiden etkilenecektir. İlçe genelinde maksimum su basma derinliğinin (dalga boyu) noktasal olarak 12.3 metreye ulaştığı hesaplanmıştır.

- Avcılar'da maksimum su basma derinliği 5.2 metreye ulaşabilmekte; yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 780 metre.

- Bakırköy'de su basma mesafesi, dere yatağı boyunca yaklaşık bin 200 metreye ulaşmaktadır. İlçede maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 6.41 metreye ulaştığı hesaplanmıştır.

- Beşiktaş'ta su basma mesafesi denizden yaklaşık 200 metreye ulaşmaktadır.

FATİH'TE 7 METRELİK DALGA BOYU

- Beylikdüzü'nde maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.11 metreye ulaşmaktadır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 350 metreye ulaşmaktadır.

- Beyoğlu'nda karadaki maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 3.04 metreye ulaşmaktadır. 170'den fazla yapının tsunamiden etkileneceği öngörülmektedir.

- Büyükçekmece'de maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 8.59 metreye ulaşacak; bin 400 yapı tsunami baskınından etkilenecektir.

- Fatih'te su basma derinliğinin noktasal olarak 7.02 metreye ulaştığı; yatayda ise su basma mesafesinin yaklaşık 650 metreye ulaştığı tespit edilmiştir.

KADIKÖY’DE DENİZ BİN METRE İÇERİ GİRECEK

- Kadıköy'de noktasal olarak su basma derinliğinin 7.79 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi dere yatakları boyunca yaklaşık bin metreye ulaşmaktadır.

- Kartal'da maksimum su basma derinliğinin 5.84 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 300 metreye ulaşmaktadır.

- Küçükçekmece'de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.38 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık bin 230 metreye ulaşmaktadır.

- Maltepe'de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 7.96 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 670 metreye ulaşmaktadır. Maltepe Orhan Gazi Şehir Parkı tamamen sular altında kalmaktadır.

- Pendik'te maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.71 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 400 metreye ulaşmaktadır.

SİLİVRİ’DE BİN 500’DEN FAZLA YAPI ETKİLENECEK

- Silivri'de maksimum su basma derinliğinin 7.89 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık iki bin metreye ulaşıyor.  Bin 500'den fazla yapı tsunamiye maruz kalacak.

- Tuzla'da maksimum su basma derinliği, noktasal 6.34 metre.  Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 600 metreye ulaşmakta.

- Üsküdar'da maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 3.37 metreye kadar ulaşacak. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 365 metre olarak hesaplandı.

- Zeytinburnu'nda maksimum su basma derinliği noktasal olarak 5.95 metre, su basma mesafesi yaklaşık 470 metreye olarak hesaplandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim05 Temmuz 2020 16:23

    Ekrocum hafta sonu yine tüymüşsün  İstanbul dan!  Gel canım o kadar korkma   olacak olan olur;  imanımız var nasılsa!  Ne yoksa  :D  :D  :D  :D 

  • Emrah 05 Temmuz 2020 13:40

    Ayrıca tsunami büyük deniz okyanusta olur. Bizim deniz kapalı deniz. Amerika da olur tsunami zaten yakın geçmişte olmuştu. 

  • muck05 Temmuz 2020 16:14

    Depremde oluyor tsunami, gerekli kırılma olursa, toprak kırıkları suyu içine çeker çeker çeker, dolma toprak sahiller çöker, tşlarla betonlarla vb olan yerler. sonra çöküntüdolunca aniden dalga oluşur. Ya bende araştır gogole  sor zaten görursun. böyle yazmayzüne hıı hıı heehe derler arkadan gülerler.

  • Emrah 05 Temmuz 2020 13:32

    Kadıköy 1000 metre deniz içeri girecekmiş. Feneryolu Mahallesi, kızıltoprak, Zühtü paşa yı deniz yutacakmış lafa bak. Feneryolu Mahallesinin altı kayalık işkembeden sallayın durun bizim bina yapıldığında inşaatta dinamit patlatıyorlardı kaya zemin olduğu için zaten marmaray var toplu ulaşım. Bu araştırmalara inanmayın doğanın ne yapacağını kimse bilemez. 20 yıldan beri büyük deprem bekleniyor İstanbulda belkide 50 yıl daha büyük deprem olmayacak. Fakat deprem sigortası ve bina güçlendirmesi önemlidir ve şarttır. 

  • Mucise Reis ;)05 Temmuz 2020 12:25

    raporu kım hazırladı ? akp ise onay. chp ise red.  cumhur sisteminde bunu öğrendik... rapor okumaya gerek yok : )

  • metin gül05 Temmuz 2020 11:23

    bildiğiniz bilimselçalişmalar bazen rapor olarak ilgili yerlerde kalır ve ilgili makamlar buna göre tedbirler alır.lakin bizde her rapor siyasi olmakta benim gibi vatandaşları hem ekonomik hemde sosyal yaşamda strese sokup ruh sağlığı ile oynuyorsunuz.amacınız nedır