E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHükümet işadamlarını bekliyor---

Hükümet işadamlarını bekliyor

Hükümet işadamlarını bekliyor
22 Kasım 2016 - 07:10 borsagundem.com

Hükümet cazibe merkezi olarak ilan ettiği 23 ilde yatırımcılardan teklif bekliyor

Hükümet, “cazibe merkezleri” olarak ilan ettiği, 23 ildeki yatırımları attırmak için hazırladığı yeni teşvik politikasına ilişkin ayrıntıları bu hafta açıklayacak. Yatırım yapmak isteyenlere “Senin teklifin ne” çağrısı yapılacak. Bunun için bir aylık süre konulacak.

TEKLİF ÇAĞRISI

Hürriyet'in haberine göre, İktidar Partisi’nin MYK’sından sonra, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında değerlendirilen yeni yatırım teşvik uygulamasıyla ilgili sürecin bu hafta başlaması bekleniyor. Yeni sisteme göre, Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandıktan sonra, yatırımcılara, yatırım yapmak istedikleri yer ve alanlarla ilgili teklif çağrısı yapılacak. Yatırımcılara, tekliflerini sunmaları için süre verilecek. Teklifler hükümet tarafından değerlendirilecek ve buna göre yatırım teşvikleri devreye girecek.

Bazı bölümleri kamuoyuyla paylaşılan yeni sistem, yatırımlarla ilgili tüm süreci kapsayan farklı destekleri öngörüyor. Yatırım yapmak isteyenlere Kalkınma Bakanlığı aracılığı ile danışmanlık hizmeti verilecek. Yatırım yapmak isteyen firma, Kalkınma Bakanlığı’na başvurarak, fizibilite için yardım isteyebilecek. Bu hizmet ücretsiz verilecek. Yatırımın danışmanlık aşamasından arsa temini, bina yapımı, makine teçhizat yardımı, işletmeye geçinceye kadar tüm süreçlerde Kalkınma Bankası devrede olacak.

ARSA TAHSİSİ

Arsa tahsisi konusunda öncelik, Organize Sanayi Bölgeleri içindeki boş arsalara verilecek. Bunun için Kalkınma Bakanlığı ile Milli Emlak Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanacak. Arsa tahsis edildikten sonra kurulacak işletme veya fabrikanın maliyetinin karşılanması konusunda da yatırımcıya iki ayrı seçenek sunulacak.

DESTEKLERİN ORANI

Bunlardan biri, bu binayı il özel idaresinin yapması, diğeri de yatırımcının kendisi yapması olacak. Yatırımcı yapmak isterse, devlet yine gerekli masrafları belli bir oranda karşılayacak. Fabrikanın ihtiyacı olan makine teçhizat için de destek verilecek. Toplam sabit yatırımın yüzde 30’unun öz sermayesi bulunması durumunda, 100 liralık yatırımın 70 lirası için devlet sıfır faizli kredi verecek. Bunun için ayrıca teminat istenmeyecek. Alınan makine ve teçhizat teminat olarak gösterilebilecek. Yerli makine kullanılırsa, sıfır faizli kredinin vadesi 10 yıl, ithal makine olursa, 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli olacak.

FABRİKA TAŞIMA

Batı illerindeki fabrikasını bölge illerine taşımak isteyen yatırımcıların, bir milyon liraya kadar olan taşınma masraflarını da yine devlet karşılayacak. Bu yatırımlar yeni yatırım kapsamında değerlendirilecek ve her türlü teşvik imkanından yararlanacak.

EĞİTİME DE DESTEK VERİLECEK

Fabrikada çalıştırılacak elemanların mesleki eğitimi de yine devlet tarafından yapılacak. Eğitim masrafları Kalkınma Bankası tarafından karşılanacak. Fabrikanın işletmeye geçmesinden itibaren işletme sermayesi desteği de verilecek. Bu destek, yarım kalmış yatırımlar için de geçerli olacak. İşletme sermayesi yetersiz olduğu için faaliyete geçemeyen fabrikalar, Kalkınma Bankası aracılığı ile uygun kredi desteği alabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)