E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHSBC: Merkez iki günde 7 milyar dolar satmış olabilir---

HSBC: Merkez iki günde 7 milyar dolar satmış olabilir

HSBC: Merkez iki günde 7 milyar dolar satmış olabilir
23 Aralık 2021 - 13:40 borsagundem.com

HSBC Portföy de Merkez Bankası'nın pazartesi ve salı günü toplamda 7 milyar dolarlık rezerv satışı yapmış olabileceğini açıkladı. 2020 yazındaki TCBM müdahaleleri hatırlatılan bültende, bu durumun sürdürülebilir olmadığı uyarısı yapıldı.

Dolar/TL’de 20 Aralık Pazartesi gecesi yaşanan sert düşüşte Merkez Bankası’nın rezerv satışının etkisi tartışılmaya devam ediyor.

Pazartesi 3,9 salı 3,4 milyar dolar

HSBC Portföy Yönetim'in bugün yayımladığı Bültende “Merkez Bankası günlük bilanço verileri ve swap verilerini kullanarak swaplardan arındırılmış net rezerv seviyesinin pazartesi günü 3.6 ve salı günü 3.4 milyar dolar olmak üzere toplamda 7 milyar dolar düştüğünü hesaplıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bültende kamu bankalarının örtülü satışta yer almış olabileceğine dikkat çekilerek “Açıklanan herhangi bir doğrudan döviz müdahalesi olmazken veriler Merkez Bankası'nın Hazine ile olduğu daha önce açıklanan protokol kapsamında piyasaya açıklamadan döviz satmış olabileceğine işaret ediyor” denildi.

2020 hatırlatması: sürdürülebilir değil 

“Merkez Bankası'nın TL'ye döviz satışı yönünde olası desteği TL'nin bir süre istikrarlı bir seyir izlemesine neden olabilir” diyen HSBC Portföy, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak “Fakat 2020 yazında olduğu gibi bu desteğin sürdürülebilir olmadığı ve düşük net rezerv seviyeleri nedeniyle uzun süre devam edemeyeceği unutulmamalı” uyarısında bulundu.

Bültende ayrıca “Bunun dışında, dövize endeksli TL mevduat uygulamasıyla bütçe açığı ve para tabanında görülebilecek olası yükselişler TL için çok kısa vadenin ötesinde potansiyel risk unsurları olarak önümüzde duruyor” uyarısı da yer aldı.

Risk priminde düşüş sınırlı kaldı

TL değer kazanmaya devam ederken Türkiye'nin 5-yıllık CDS'inde düşüşün sınırlı kaldığına da dikkat çekilen bültende, “Dolar/TL'nin yükselmesi halinde yeni TL mevduat ürününün maliyeti nedeniyle bütçe açığının ve para tabanının artabileceğine dair kaygılar etkili oluyor. Türkiye'nin 5-yıllık CDS'i dün günü 9 baz puan düşerek 595 baz puanda tamamlarken 2047 vadeli dolar cinsi Eurobond faizi 7 baz puan düşerek yüzde 7.68'e geriledi” bilgileri aktarıldı.

Diğer yandan, TL'de değer kazancıyla 10-yıllık TL cinsi devlet tahvilinde düşüşlerin devam ettiği ve faizin yüzde yüzde 23.58’den yüzde 23.39’a gerilediği belirtildi.

Borsa neden düştü?

Bültende, Borsa İstanbul’da son 4 işlem gününde yaşanan sert düşüşlere de değinilerek “Endekste döviz geliri ve döviz pozisyonu yüksek şirketlerin ağırlığı ve kredili alınan pozisyonların kapatılması nedeniyle Borsa İstanbul'da düşüş devam ediyor” denildi.

BİST 100 endeksi dün günü yüzde 4.6 düşerek 1804 puanda tamamlamıştı. Sanayi endeksi yüzde 6.1 düşerken TL'deki değer kaybından olumlu etkileneceği düşünülen bankacılık endeksi günü yüzde 3.5 yükselerek bitirdi.

TCMB brüt döviz rezervleri azaldı

 

TCMB rezervleri brüt 2 milyar, net 2.2 milyar dolar azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI23 Aralık 2021 19:50

    vatandaşa zamlar kitlenene kadar uykudan uyanmadılar ampül seçimde ebedi istirayat edecek vaziyete gelmeli çünkü her darbe halka yapıldı.fetö darbesi, döviz darbesinde mlletin anasını aglattılar bu ülkede mitin dış isthbaratı uykudamı acaba.

  • Misafir 23 Aralık 2021 19:23

    Türkmen beyi aslında senin ne olduğun belli değil Türkmen ler onurlu dur saçma sapan konuşmaz ayrıca londra mahkemeleri nerede hangi durumlarda kullanılacak bir zahmet oku anla

  • VS23 Aralık 2021 18:55

    Dolar düştü çok iyi.peki neden araç yağ et şeker çay deterjan bebek bezi vs neden düşmedi.bu düşüşün vadandaşa neden faydası olmadı.bu ürünler zamlanmadan gereken yapılsaydı da bu zamları yemeseydik.simdi bu yorumu beğenmeyende cikaty.

  • Metallica 23 Aralık 2021 18:48

    FED faiz arttirim surecine giriyor. Bu durumdan olumsuz yonde en cok etkilenecek olan degerli metal 'altin' olacak. Faiz arttirimi ile altin dusme trendine girerek birkac yil icinde dolara karsi %30-40 deger kaybedecek. Gumus ise degerli metal olarak taki sektorunde kullanilmasinin disinda gunes panelleri, tip, elektronik cihaz, elektrikli araclarda kullaniliyor. Bu sektorlerin daha da genislemesine paralel Gumus gelecekte cok daha degerli olacak ve dolara karsi da deger kazanacak. Tahminlere gore 2025 yilinda $120, 2027 yilinda ise $480 fiyati bekleniyor. Merkez bankasinin onumuzdeki yillarda dolara karsi deger kaybedecek olan altin rezervi nedeniyle rezerv dolar karsiliginda azalma olacak. Altin rezervinin gumus rezervi ile degistirilmesi, ilerleyen yillarda cok daha yuksek dolar karsiligi rezerve ulasmasina katki saglayacaktir.

  • Ali23 Aralık 2021 17:53

    Piyasa saçmaladı iyice.

  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2021 17:21

    Bu paralar neden yakıldı. a) Türkiye cumhuriyeti vatandaşları ve paralarının yatırımlarının güvenliği için mi ? ... B)Yoksa seçim standartlarına uygun politikaları benimseyenleri desteklemek için mi ? ... bu soruları her Türk devleti vatandaşı sorabiliyor sanırım. Rezerv milletin parası...Bu yaşananaları görünce durum ortada gibi sanki... Bir uzman kaldı ise tv ye çıkan tarafsız bu soruların cevabını şahsen duymak isterim. Memeleketin vergileri ile memleket okullarında okuyan memleketi için bu sorunu görmezden gelmeyecek işin uzmanı varsa cevaplasın. Tv ekranına gözlere bakmak dışınca ciddi cevap arıyorum.

  • Borsacı Osman23 Aralık 2021 17:16

    Bankacılık endeksini aşağı basan garantiye yapılan saça geri alım teklifidir 12.20 liraya çapalanmış bir garanti endekse olumsuz katkı vermekle beraber takoz olmuş durumda işin daha garibiyse bizim yetkililerde bir aydır neyin kararını verecekler anlamadım 1 dolara garanmı olur red edin gitsin hayırdır neyin pesindesiniz?????

  • Turkmenbeyi23 Aralık 2021 17:02

    İngiliz denen onların veya bunların çocuklarının sancısı tutmuş eskisi gibi comarlik yapamadıkların dan sancilaniyorlar devlet Türk devleti güçlüdür bunu en iyi İngiliz kadınları bilir

  • Yaşım genç olsaydı, taşınırdım.23 Aralık 2021 16:33

    Bugün dolar satanlar kim? Yavaş yavaş.. Yani önce yükselt sonra düşür taktiğinden bıktım, vaktimizi bunu takip ederek mi geçirecez, kaderimden memnun değilim.

  • Sai23 Aralık 2021 14:07

    Satış yaptığını bilmek için uzman olmaya gerek yok. Piyasayı kullanıp ellerindeki tüm gücü bastılar, merkez banka gece başlıyorlar parayı satmaya sabah milleti korkutup sattırıyorlar. Bakalım bunun patlaması nasıl olacak.

  • ant23 Aralık 2021 14:04

    hscb girdi herhalde (6) 

  • VATANDAS23 Aralık 2021 14:02

    hsbc kurumu en cok satan kurumlarin basinda "olabilecegi" diye rapor yaziyor...dolarizasyon biterse tr kucaktan inecek diye oyle endise ediyorlar ki...

  • Yatırımcı23 Aralık 2021 14:12

    Eminim endişe ediyorlardır. Onlar dövizden çıkar borsaya orada çıkar madene girerler. Siz de dış, güç iç güç, stokçu lobi demeye devam edersiniz.

  • çamur yağdı üstümüze23 Aralık 2021 14:00

    milletin anasını ağlattıla bir dediim dediiğin yüzünden.bu ne kardeşim,şimdi de aldığımız fonlar dip yaptı....altını doları milletin sırtına yüklediler çıktılar,devletin tüyü bitmemiş yavrularını oraya buraya döviz borçlandırıp piyasaya müdahale diyorlar.her zaman aynı saçmalık..128 milyar böyle çar çur olmadımı.bu miletin yol yordam bilmezlerin yüzünden.derste almıyorlar.sürekli aynı hataları tekrarlıyorlar.

  • han23 Aralık 2021 14:54

    tuyu bitmemiş yetim diyecekki hangi akla gidip kredi aldında dolara yatırdın kaç yaşıma geldım hala kredi oduyon ortada para yok diyecek. hem dolara yuklenıp hem aglayanlara selam ediyorum

  • VATANDAS23 Aralık 2021 14:13

    sizi dolar esegi yapanlara gidin hesap sorun capsizlar..ulkede tl den fazla doviz varken doviz krizi masaliyla sizin sirtiniza 140 milyari yukleyenlere gidin hesap sorun...stokculuktan dolar manipulasyonundan vurgun yapayim diye dusunenler sokga dusup de bu soydugunuz devletten para dilenmeyin...gecikcemeden tl e donun hala karli iken pozisyonlariniz...geerkirse beyninize soguk para sisteme sokularak vurulacak..devlet size el uzatti siz kendiniz tl e donun dondu...elini uzattigi ama red gordugunde oymaya basladigi pkk a donersiniz ister istemez