E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHong Kong'da eylemleri başlatan yasa tasarısı iptal edildi, borsa tavan yaptı---

Hong Kong'da eylemleri başlatan yasa tasarısı iptal edildi, borsa tavan yaptı

Hong Kong'da eylemleri başlatan yasa tasarısı iptal edildi, borsa tavan yaptı
04 Eylül 2019 - 13:23 borsagundem.com

Hong Kong Borsası, suçluların Çin'e iade yasasını iptal kararı basına yansıdıktan sonra yüzde 4'ten fazla artış ile bu ayın en yüksek kapanışını yaptı.

Hong Kong Lideri Carrie Lam, aylardır devam eden protestoları başlatan suçluların Çin'e iade yasasını iptal etti. Hong Kong borsası Lam'in iptal kararı basına yansıdıktan sonra yüzde 4'ten fazla artış ile bu ayın en yüksek kapanışını yaptı.

Bir hükümet kaynağı Lam'in borsa kapandıktan sonra yapılan toplantıda daha önce askıya aldığı yasa tasarısını iptal ettiğini söyledi.

Hong Kong'da halk, tarafsızlığından şüphe ettikleri Çin mahkemelerinde suçluların yargılanmasının önünü açacak tasarıyı haziran ayından bu yana protesto ediyor. Hong Kong'da suçluların iadesi yasa tasarısını protesto için başlayan gösteriler özel bir özerk yapı ile Çin'e bağlı olan bölgede son yıllarda görülmemiş demokrasi eylemlerine dönüştü.

Haziran'dan bu yana eylemlerde kritik anlar

9 Haziran'da yarım milyondan fazla Hong Konglu sokağa inerek yasa tasarısını protesto etti. 12 Haziran'da şehrin on yıllardır gördüğü en büyük sokak gösterilerine polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Tasarının Hong Kong meclisindeki ikinci kez görüşülmesi iptal oldu. Hükümet binaları bir sonraki haftaya kadar kapatıldı. 15 Haziran'da ise Carrie Lam tasarıyı süresiz askıya aldığını duyurdu.

Gösteriler finans ve ticaret merkezi olan Hong Kong'u ekonomik açıdan da etkiledi. 21 Ağustos'ta Çin'in dev e-ticaret firması Alibaba, Hong Kong borsasındaki 15 milyar dolarlık halka arzını gösteriler sebebiyle erteledi.

Ancak bu protestoları bitirmeye yetmedi. Reuters haber ajansı 2 Eylül'de Lam'ın bir grup iş insanına "elimde olsa istifa ederdim" dediği bir ses kaydını duyurdu. Bu haberin ardından Hong Kong Lideri Carrie Lam, hiçbir zaman Çin hükümetinden kendisinin istifa etmesine izin vermesini istemediğini açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)