E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHızlı büyüme sarhoşluğu sonunu getirdi---

Hızlı büyüme sarhoşluğu sonunu getirdi

Hızlı büyüme sarhoşluğu sonunu getirdi
20 Mart 2023 - 18:26 borsagundem.com

ABD’yi sarsan bankacılık krizinde raporlar, Fed’in SVB ile ilgili endişelerini uzun süredir dile getirdiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan ve giderek yayılan bankacılık kriziyle baş etmeye uğraşıyor. Bunda kısmen başarılı olan düzenleyicilerin, bu çöküşü çok önceden beri bildiği konuşuluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, raporlar, Fed’in Silicon Valley Bank'in (SVB) iflasını önceden gördüğü ve bu konuda endişelerini dile getirdiğini gösteriyor. 

Büyüme hırsı

MarketWatch’tan Mike Murphy’nin haberine göre, Fed, Silicon Valley Bank ile ilgili endişelerini yıllardır dile getiriyor. Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, banka ile ilgili zayıflıklar ilk olarak 2019 yılında tespit edildi. Haberde ayrıca, Federal Mevduat Sigortası Kurumu'nun (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) SVB’nin satışını bu hafta iki parça halinde yeniden başlatacağı bildiriliyor.

Yeni raporlara göre ABD Merkez Bankası, Silicon Valey Bank’in bu ayki çöküşünden bir yılı aşkın süredir haberdar. Fed, riskli uygulamalarından endişe duyduğu aynı zamanda defalarca uyarmış.

New York Times, konuya aşina kaynaklara atıfta bulunarak bankanın risklerini nasıl ele aldığına ilişkin 2021 Fed incelemesinden altı alıntı yayınlayarak ciddi zayıflıklar bulunduğunu bildiriyor. New York Times'ın bildirdiğine göre, sorunları ele almak için yapılan bu acil çağrılara rağmen, Silicon Valley Bank güvenlik açıklarını düzeltmek için önlem almamış.

Wall Street Journal ise Fed'in SVB'nin risk yönetimiyle ilgili endişelerinin 2019 yılına kadar uzandığını bildiriyor. Gazete ayrıca 2020 yılında Fed'in SVB'yi risk kontrollerinin büyük finans kuruluşlarının beklentilerini karşılamadığı konusunda uyardığının da altını çiziyor. O zamanlar SVB’nin, pandeminin ilk aşamalarına hakim olan hızlı büyümenin sarhoşluğu içinde olduğu ifade ediliyor.

Yönetişim açısından yetersiz

New York Times'ın bildirdiğine göre, San Francisco Fed tarafından bankaya dair tam bir denetim incelemesi Temmuz 2022'de yürürlüğe giriyor ve banka, yönetişim ve kontroller açısından yetersiz olarak derecelendiriliyor. Ayrıca aynı dönemde bankaya kısıtlamalar getirildiği ve SVB liderleri ile Fed yetkililerinin 2022 yılı sonbaharında bankanın yükselen faiz ortamında oluşacak olası bir krizde nakde nasıl erişebileceği hakkında konuştukları bildiriliyor.

Parçalar halinde satılabilir

New York Times, bu yılın başlarında, SVB'nin risk yönetiminin gücünü test etmek için Fed tarafından ‘yatay bir inceleme’ altında olduğunu not düşüyor. Bundan kısa bir süre sonra ise SVB iflasını açıklıyor. Reuters ise FDIC’ın, geçen hafta, önceki satış girişimlerinde alıcı çıkmamasının ardından, bankayı parçalar halinde satışa sürecek bir plan üzerinde çalıştığını bildiriyor.

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)