E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisseler yerine tahvillere yatırım daha riskli---

Hisseler yerine tahvillere yatırım daha riskli

Hisseler yerine tahvillere yatırım daha riskli
08 Ocak 2021 - 12:24 borsagundem.com

Piyasalar alışılmışın dışında bir dönemden geçiyor. Normal şartlarda güvenli liman olarak bilinen ABD Hazinesi tahvilleri ekonominin toparlanmasıyla birlikte hisse senetlerinden daha riskli hale gelebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri korona virüsün küresel piyasaları sarstığı 20 Mart tarihinden bu yana ilk kez %1’in üzerine çıktı. ABD Kongresi’nin Joe Biden’ın başkanlığını onaylaması ve işsizlik başvurularının beklenenden daha yüksek açıklanması söz konusu piyasa hareketini destekledi.

Faiz oranlarındaki bu artış yatırımcıları yeniden hisse senetleri yerine tahvilleri değerlendirmesi konusundaki ikileme sürüklüyor. Ancak faizlerdeki yükselişin süreklilik kazanması kolay olmayabilir. Yatırım danışmanlığı şirketi Laffer Tengler Investments’ın Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler CNBC’ye verdiği röportajda faizlerdeki artışın devam etmesinin zor göründüğünü belirtti.

Tengler röportajında, “Yatırımcılar aşıyla birlikte ekonominin güçlü bir şekilde yeniden açılabileceğini ve bunun da faizlerdeki uzun vadeli görünüm üzerinde yukarı yönlü baskı uygulayabileceğini görmeye başladı” ifadelerine yer verdi.

Ancak zayıflamakta olan ABD doları ve ekonominin yeniden açılmasıyla beslenen talep patlaması bu yıl döngüsel enflasyonu getirebilir. Yatırım uzmanı bu durumun uzun vadeli faiz oranlarında baskıyı arttırabileceğini belirtti.

Tengler, “FED (ABD Merkez Bankası) kısa vadeli faiz oranlarını enflasyon hedefini tutturana kadar ya da kararını değiştirmediği sürece düşük tutmayı sürdürecek. Bu nedenle şu andan itibaren tahvillerin hisse senetlerinden daha riskli olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yatırım uzmanı firmasının portföyünün birkaç aydır ısınmakta olan geleneksel bankacılık hisselerine yöneldiğini açıkladı. Tengler, JPMorgan ve PNC Financial hisselerinin en çok beklenti taşıdıkları tercihler olduğunu sözlerine ekledi.

Baş yatırım sorumlusu ayrıca dönüştürülebilir menkul kıymetlerin, hisse senedi tercihlerinin ve riskli varlıkların değerlendirilmesini öneriyor. Tengler, “Birçok insanın yüksek faiz oranlarının birden fazla hisse senedi için kötü olduğunu söylediğini duyabilirsiniz. Bu genellikle doğrudur. Ancak geçtiğimiz beş çeyrek boyunca artan enflasyonda en çok yükseliş gösteren sektör neydi? Teknoloji. Ve kendisinden sonra en iyi performans gösteren enerji sektörünün iki katı seviyesindeydi” uyarısında bulundu.

Birçokları yüksek faiz oranlarının borsalardaki düzeltme ihtimaline ilişkin bir işaret olduğunu düşünse de Miller Tabak’tan Matt Maley bunun tek sebep olamayacağını ve borsadaki aşırı değerlenmenin bir katalizör olmaya daha yakın göründüğünü belirtti. Buna karşın Maley özellikle bankacılık hisselerinde olmak üzere büyük oranda boğa piyasası beklediğini de ifadelerine ekledi.

Miller Tabak Baş Yatırım Sorumlusu Maley konuyla ilgili açıklamasında, “Unutmayın ki ekonomide iyi olduğunda borsalar daha başarılı olur. Birçok insan ‘Aman tanrım yüksek petrol fiyatları havayolu şirketleri için çok kötü” diyor. Asıl konu bu değil. Aslına bakılırsa bu ikisi birlikte yükselir. Aynı şekilde faiz oranları ve hisse senetleri de beraber yükselebilir” dedi.

Borsa uzmanı, “Her yıl hisse senetlerinde bir düzeltme görüyoruz. Bu normal ve sağlıklı olandır” görüşlerine yer verdi.

Yatırımcılar neden boğa piyasasında kalmalı?

 

Küresel borsalara yatırımcı akını başladı

 

Borsa İstanbul'da karışık seyir izleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)