E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisseler tahvil fırtınasını atlatabilir---

Hisseler tahvil fırtınasını atlatabilir

Hisseler tahvil fırtınasını atlatabilir
02 Mart 2021 - 10:16 borsagundem.com

Korona virüs pandemisi sonrası ekonomik toparlanma yüksek enflasyon ve yüksek tahvil verimleriyle uyum sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir aylık süreç piyasalarda büyük farklar yaratabiliyor. Bu yıl hisselerde tahmin edilen yükselişle birlikte başladı. Hisselerdeki yükselişin lideri ise yeşil ekonomi umutları, teknoloji şirketleri ve pandemi sonrası toparlanmadan fayda görme ihtimali yüksek şirketler oldu. Birçok yatırımcı portföyünde teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinin ağırlığını azalttı ve Apple ve Netflix gibi pandemi döneminin kazananlarından bir rotasyon beklentisi içine girdi.

Ancak yılın başlangıcında piyasalardaki getiriler, şubat ayının ikinci yarısında yatırımcılar aşırı artışlar ve yüksel değerlemelerden korku duymaya başlarken, satış dalgasından darbe aldı. 

Ancak oldukça yüksek spekülasyonun olduğu Bitcoin gibi varlıklardaki sıra dışı yükselişlerden ya da teknoloji hisselerinden çok daha büyük korkular ortaya çıktı. Yatırımcıları en çok korkutan ise tahvil verimlerindeki yükseliş ve yüksek enflasyon beklentisi oldu. Aniden ortaya çıkan bu korkular, bugün oldukça elverişli piyasa koşulları sunan merkez bankalarını odak noktası haline getirdi.

Tüm bunların sonucunda pandemi sonrası toparlanmaya yönelik kabul edilen fikirlerden biri hızla sorgulanmaya başladı. Birçok yatırımcı tahvil verimlerinin bir yıl daha oldukça düşük kalacağını varsaymıştı. Zira merkez bankaları faiz oranlarını düşük tutmak için olabildiğince fazla para üretiyor, bu şekilde de hükümetlerin ekonomileri canlandırmak için gerçekleştirdiği borçlanmaların maliyetini düşürüyordu. Ancak bunun yerine uzun vadeli tahvil verimlerinin yükselişine tanık olduk. Bu konuya yönelik açıklamalar ise oldukça tutarsızdı.

Kimileri enflasyonun tahmin edilenden çok daha hızlı yükseleceğini ve merkez bankalarını faiz artırımı yapmaya zorlayacağını düşündü. Diğerleri ise mevcut koşullar altında merkez bankalarının hala hedeflerin altında kalacağını ve harekete geçmek zorunda olacağı fikrindeydi. Bu fikre göre merkez bankalarının verimleri stabilize etmek ve düşük tutmak için daha fazla tahvil alımı yapması gerekecekti. Financial Times’ın haberine göre, enflasyonda bir miktar yukarı yönlü hareket ve uzun vadeli tahvil oranlarında ılımlı bir yükselişin, iyi giden bir ekonomik toparlanma sürecinde hisse fiyatı performanslarıyla uyum gösterme ihtimali yüksek.

Ne de olsa bu şirketlerin çok daha fazla fiyatlama gücü olacağı ve daha fazla aktivite gerçekleştireceği anlamına geliyor. Bu durum ise karların, temettülerin ve hisse değerlerinin yükselmesine yol açacak. Tahvil piyasalarındaki zayıflık, ekonomik toparlanmanın yaklaştığına yönelik bir işaret olarak görülebilir. Çok az sayıda kişi resmi kısa vadeli faiz oranlarının Atlantik’in her iki kıyısında da yakın zamanda artacağını düşünüyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin hedefi ise ABD ekonomisini oldukça sıcak hale getirmek. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin hem büyük bir mali teşvik paketine hem de devasa bir para enjeksiyonuna ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bu ise tam istihdam hedefine ulaşmak için tek yol olarak görülüyor. ABD Merkez Bankası (FED) ise enflasyonun bir süreliğine %2’lik hedefin üzerine çıkması gerektiğini düşünüyor. Bunu yapmak için ise FED’in piyasalar üzerinde yeterli düzeyde kontrolü sağlayabildiğini göstermesi gerekiyor.

Bu nedenle borçlanma maliyetleri, harcama desteğinin avantajlarını telafi etmek için yükseliyorsa, daha fazla ekonomik teşvikle bütçe açığını artırmak oldukça anlamsız. Aynı zamanda Japonya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de de daha önce açıklanan teşvik paketlerine ek teşvikler yolda olmasa da tahvil verimlerinde ılımlı bir yükseliş var. Kısa vadeli tahvil oranlarının düşük kalmaya devam edeceği beklentileri ve enflasyon tahminleri halen kabul edilebilir seviyelerde. Ancak piyasalar uzun vadeli tahvillerde faiz oranlarını yükselişe zorluyor.

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin verimi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında görülen %0,5 seviyesinden %1,5’e yükseldi. ABD otoriteleri ise piyasalarda istikrarı sağlamak ve toparlanma stratejileriyle ilgili güven vermek için gerekli güce sahip. Hisse yatırımı yapmak için piyasa koşulları hali hazırda elverişli görünüyor. Aynı zamanda birçok sektörde ve toparlanma ilerledikçe daha fazla coğrafi bölgede de fırsatlar oluşuyor.

Borsada güçlü yükseliş sonrası yatay açılış

 

Risk iştahı mart ayına güç kazanımı ile başladı

 

Küresel piyasalarda sert dalgalanmalar devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)