E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse ve döviz yatırımcılarına öneriler---

Hisse ve döviz yatırımcılarına öneriler

Hisse ve döviz yatırımcılarına öneriler
25 Temmuz 2021 - 08:29 borsagundem.com

Paranın enflasyon karşısında eridiği zorlu dönemlerde yatırım tercihlerini gözden geçirmeli. Güvenli limanlar ve güçlü kararlar, yatırımları koruyacaktır

Yatırım açısından zorlu bir süreçten geçiyoruz. Enflasyonun yüksek seyri ve yukarı yönlü hareketini sürdürme ihtimali alternatif getiri arayışlarını öne çıkarıyor. Yıllık TÜFE artışı yüzde 17.53 ÜFE ise yüzde 42.89 oranlarında seyrediyor. Buna mukabil faiz oranı ise yüzde 19 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan küresel bazda emtia fiyatlarındaki artış, arz yönlü sıkıntılar ve artan taşımacılık maliyetleri enflasyonist baskıları artırıyor. Birikim sahipleri ise enflasyonun artan yükselişi karşısında koruyucu enstrüman arayışını güçlendiriyor. Söz konusu durum paranın kısa vadede yüksek getiri arayışını gündemde tutarken uzun vadeli yatırımın önünü tıkıyor.

Küresel ekonomi için iki önemli risk!

Dolar/TL kurunda güçlü bir seyir var ve devam ediyor. Mart sonrası TL varlıklarda negatif ayrışma var. Yeni açıklanan makro verilerle bu ayrışmanın sürdüğü gözleniyor. Temmuz ayında TÜFE’deki artış yüzde 18’in üzerine çıkacaktır. Böyle bir durumda fiyatlarda artış beklentileri yükseleceği için güvenli limanlarda para değerlenmeye devam edebilir.

Borsada kredili işlemlerde rekor artış

Hisse yatırımcısı için yılın ikinci yarısında öneriler
1 - Altı aylık bilançolar açıklanmaya başlıyor. FİNANSAL CHECKUP YAPIN.

2 - Mevcut hisselerinizi gözden geçirin şirketlere ilişkin yeni gelişmeleri izleyin. FİNANSAL FARKINDALIĞINIZI ARTIRIN.

3 - Enflasyonun yüksek seyrini göz önünde bulundurun. ENFLASYONİST ORTAMDA GÜÇLÜ KALAN ŞİRKETLERİ ÖNCELEYİN.

4 - Küresel anlamda dolarda güçlenme eğilimi var. İHRACATÇI ŞİRKETLERİ TERCİH EDİN.

5 - Yabancı yatırımcının satış eğilimi durmuş görünse de geri dönüşleri zaman alacak. Yabancı ağırlıklı büyük şirketler yerine orta ölçekli, hızlı hareket eden metal eşya ve makine sektörü şirketlerini tercihler arasında bulundurun. ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE YÖNELİN.

6 - Ekonomideki açılmalarla birlikte tüketim sektörlerinde canlanmalar artabilir. Yılın ikinci yarısında, beyaz eşya, giyim perakende, sağlık ve içecek sektörlerinde finansal performanslar artabilir. SEKTÖR SEÇİMLERİNİ GÜNCELLEYİN.

Tatil dönüşü piyasaları yoğun bir gündem bekliyor

Döviz yatırımcısına öneriler
1 - Parayı altı ay ve daha uzun süreli vadesiz hesapta tutmayın. DÜŞÜK DE OLSA MUTLAKA VADELİ DÖVİZ MEVDUATI YAPIN.

2 - Çok uzun vadede dövizi elinizde tutuyorsanız. Vadesine kadar tutarak eurobond ya da eurobond fonlarını deneyin. DÖVİZ BAZLI ALTERNATİF SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİN.

3 - Belirli bir kur seviyesinden TL’ye dönmek veya TL’de olup belli bir kur seviyesinden dövize dönmek isteyen al-satçılar getirilerini artırmak için DCD YAPABİLİR.

4 - Döviz için üç çeşit türev enstrümanı kullanın VOB, OPSİYON, DCD.

5 - Dolarla fiyatlandığı için altın bir alternatiftir. PERFORMANSINIZI ARTIRABİLİRSİNİZ.

6 - Euro + dolar döviz sepeti oluşturun. DÖVİZ SEPETİ İLE RİSKİNİZİ DAĞITIN.

IMF'den ABD ekonomisi için büyüme tahmini

Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi yüzde 8.47 oranında değer kaybetti. BIST 50 hisselerindeki düşüş yüzde 10.25 olurken BIST 30 yüzde 11.22 oranında değer kaybetti. En fazla değer kazanan endeks BIST Halka Arz Endeksi oldu. Yüzde 52.90 oranında değer kazandı.

Kur, altın ve borsa arasında makas açılıyor

Yılbaşından bu yana en fazla değer kazanan sektörler metal ana, spor ve bilişim sektörü hisseleri oldu.

Metal Ana Sektör Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 19.41 oranında değer kazanırken BIST Spor Endeksi yüzde 17.90 ve BIST Bilişim Endeksi yüzde 9.13 yükseldi.

Bu sektörlerden metal ana ve bilişim sektörü gündemde kalmaya devam edecek. Spor sektörünün seyri ise pandemiye bağlı olarak gelişecek.

Metal ana sektöründeki hareketin yüzde 63’ünü tek başına Ereğli Demir Çelik gerçekleştiriyor. Geriye kalan yüzde 10’unu Kardemir D, yüzde 6.25’ini Sarkuysan, yüzde 3.43’ünü İskenderun Demir Çelik hisseleri oluşturuyor. Erbosan hareketi ile metal ana sektöründeki hareketin yüzde 3.23’ünü sağlıyor. Hissenin yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 250.39 oldu.Zor zamanlarda güçlü kararlar

Faiz indirimi olmazsa, TL'nin değeri artar mı?

Temmuz ayında öne çıkan hisseler

Londra halka arzlarda Avrupa’yı yakalayamadı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muhsin tuti26 Temmuz 2021 11:29

    En iyi bilanço EREGL den gelecek.1 hafta kalmadı.

  • Turgut usta25 Temmuz 2021 20:36

    Halka arz endeksi güzel kazandırmış tabi işi bilenler paniklemeyenler

  • Muhtar Ağar 25 Temmuz 2021 13:33

    Halka arz a son.

  • Turan Soyer25 Temmuz 2021 13:29

    Bir tane borsaci çıkıpta bu halka arza bir dur demiyorsunuz, diyemedi kimi kandırıyorsunuz? Ayıp ya, kim doyuruyor sizi? Yazık bu millete! Günlük islem hacmi 30 milyardan 11 milyara düştü, yok Amerikan, yok avrupa borsaları düşüp yukselirmis, bize ne?Önce adam olmalıyız adam, sonra çıkıp tv lerden aciklama yapalım.